В категории: Брой 9-10/2005, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Електрически трион Metabo PSE 1200

Електрическият трион е незаменим инструмент при рязане на различни материали: метални профили и тръби, дърво и дървесни плочи, плочи от гипсокартон или гипсфазер, пластмаси и др. С него може да се реже и на най-неудобни места, където обикновена ножовка или ръчен трион не могат да се ползват. Да не говорим за това колко е улеснена работата и повишена производителността при използването на тази машина, а физическата умора е намалена до минимум.

PSE 1200 е с мощен електродвигател (1200 W), който осигурява максимален въртящ момент 15 Nm. Трионът (режещият лист) извършва възвратно-постъпателно движение с ход 28 mm и честота, която може да се регулира плавно в границите 0–2600 minˉ¹. Управляващата електронна система осигурява и плавно развъртане на двигателя, което пък позволява безударно започване на рязането. Освен възвратно-постъпателно, трионът извършва и пенделообразно движение (във вертикална посока), което значително ускорява рязането на меки материали, най-вече на мека дървесина. При рязане на метални предмети това движение се изключва.

Характерна за PSE 1200 е възможността основната ръкохватка да се завърта и да се застопорява в четири позиции през 90°. Това е допълнително удобство според мястото и условията на рязане. Друго достойнство на машината е системата за бърза смяна на триона без помощта на допълнителен инструмент. Дръжката на триона може да се завърта на 180° в зависимост от това дали се реже от горе на долу или в обратната посока. Опората в задната част на триона също позволява регулиране без допълнителен инструмент. Тя ограничава дължината на зоната на рязане и спомага за оптимално използване чрез пълно износване на триона по цялата му дължина.

PSE 1200 има много широк диапазон от приложения, което до голяма степен се дължи на богатия набор от триони за рязане на дърво, метали и пластмаси с различна дължина, профил и материал на листа и зъбите. Вместо с трион машината може да работи и с дълги метални четки. Теглото на PSE 1200 е 4,2 kg.

Машините на Metabo се продават с тригодишна гаранция, наречена XXL.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото