В категории: Брой 9-10/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Фреза за плоски дибли Virutex

Това е първият от електрическите инструменти Virutex, който имахме възможност да докоснем с ръцете си и да изпробваме в редакцията. Избрахме тази машина, защото технологията за сглобяване на мебели с плоски вместо с кръгли дибли се използва у нас предимно от професионалисти, и малко се познава сред любителите дърводелци. Всъщност на страниците на нашето списание за първи път имаме възможност да представим такъв вид машина в професионално изпълнение.

Подробностите за използването на плоски дибли и технологията за монтиране на мебели с тях може да прочетете в НС 1-2/2005, а тук само ще споменем, че те имат множество предимства пред все още масово използваните кръгли дибли. Монтират се много по-лесно и бързо, сглобките позволяват наместване на детайлите един спрямо друг в доста широки граници, съединенията са по-здрави. В някои случаи като съединения под прав ъгъл при скосени под 45° краища на детайлите, плоските дибли са единственото решение, докато кръглите са неприложими.

Всички машини от този вид представляват разновидност на малка ъглошлифовъчна машина със специален дисков фрезер, който издълбава нутове с широчина 4 mm, колкото е стандартната дебелина на плоските дибли, независимо от големината им. С фрезата AB111N може да се издълбават нутове с максимална дълбочина 20 mm. Мощността на електродвигателя ù (с двойна изолация на намотките) е 900 W, честотата на въртене на празен ход е 10 000 minˉ¹, а теглото на машината е 2,9 kg.

Освен качеството на изработката и дълготрайността на двигателя, това, което отличава една професионална фреза от подобна любителска машина, е конструкцията на нейната глава и материалите, от които е изработена. Най-съществени са точността, с която може да се настройва дълбочината на фрезоване, разстоянието на нута от повърхността на детайла и наклонът, под който се фрезова. Това именно са и основните качествени характеристики, които отличават машината на Virutex. Главата ù е изработена от здрава тънкостенна алуминиева отливка, челната и подвижната опори са отлети от същия материал. Липсата на каквито и да било хлабини придава голяма стабилност на машината при работа и сигурно запазване на зададената регулировка. Така се постига пълно съответствие на срещуположно лежащите нутове за всяка дибла. Нещо повече – механизмите за задаване и фиксиране на наклона и местоположението на подвижната опора и дълбочината на фрезоване се настройват едновременно и лесно с голяма точност. Механизмът за определяне дълбочината на фрезоване позволява фино регулиране, след което може да се избере една от трите дълбочини 8, 10 и 12 mm. Това става чрез завъртане на пластмасовия превключвател с гравирана по повърхността му скала с деления 0, 10 и 20. Предварително се прави настройка, като с помощта на регулиращ винт дълбочината на фрезоване в позиция 20 (максимална дълбочина) се фиксира на 12 mm чрез измерване. На тези три дълбочини на нута отговарят три размера плоски дибли: 45х15х4, 55х19х4 mm и 61х23х4 mm. Отстрани главата на фрезата има отвор, в който се поставя мундщук за свързване към маркуча на промишлена прахосмукачка. Поради плътния допир на главата до обработваемия материал цялото количество стърготини се засмуква и не се замърсява околното пространство.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Фреза за плоски дибли Virutex”

Венцислав | декември 19th, 2013 at 9:49 pm

Oт къде може да се купи?И на каква цена?Произвеждат ли се плоски дибли?

„Направи сам“:
В момента не разполагаме с информация дали този модел на Virutex се предлага на нашия пазар.
Фрези за монтиране на плоски дибли предлагат редица реномирани производители на електроинструменти, сред които на нашия пазар може да се намерят машини на Bosch, Makita, Skil и др.
В ниския ценови клас се предлага фреза Raider, за която също е писано в списанието.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото