В категории: Брой 9-10/2005, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти

„Ретуширане“ на мебели

Няма мебел, чиято декоративна повърхност да е сигурно защитена от механично повреждане. Колкото и да се внимава, рано или късно върху красивата полирана или матирана повърхност се появяват по-плитки или по-дълбоки драскотини, вдлъбнатини от удар и т.н. Колкото мебелите са по-скъпи и красиви, толкова повече ще ви заболи, когато установите повредата. В специализираната литература отпреди десетина години основният описан метод на лечение беше изкърпването на повреденото място чрез изрязване на фурнира около него и подмяна със здраво парче от същия фурнир – изключително сложна и почти неизпълнима за домашния майстор задача. Професионалист също едва ли би се захванал с подобен кърпеж, освен ако не става дума за мебели стил рококо, например, с висока антикварна и художествена стойност.

Съвременната химия е създала редица изключително ефективни материали, позволяващи лесно и качествено премахване на такива дефекти така, че поправката на повредената повърхност не личи. За тази цел на пазара се предлагат най-различни по вид и предназначение материали.

Един от тях е Baowachs 100 на немската фирма Bao-Chemie. Той представлява мека восъчна вакса, която се предлага във вид на пръчки. Обикновено един комплект Baowachs 100 съдържа 20 пръчки, оцветени според различните видове фурнир – орехов, дъбов, махагонов, черешов и др. Има комплекти с цветове, подходящи за ремонтиране на плочи с различни меламинови покрития. Фирмата поддържа повече от 120 стандартни цвята на восъчните си вакси. Те са устойчиви на слънчева светлина и не променят цвета си. Здраво се свързват към основата, поради което няма опасност след време „кръпката“ да падне от само себе си. Ретуширането на повредените мебелни повърхности става изключително лесно и е подробно показано на снимките.

Освен описаната тук восъчна вакса, Bao-Chemie произвежда и редица други материали за поправка на повредени мебелни повърхности – ретуширащи флумастери, различни видове китове, аерозолни лакове, специални стопяеми пълнители, които се втечняват с миниатюрен поялник и др. Тях ще ви представим в следващи броеве.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото