В категории: Брой 1-2/2010, Инструменти, Облицовки и настилки, Сухо строителство

Бормашини на Metabo за серийно завиване на винтове

Сред новостите от лагера на Metabo се откроява и механизмът за полуавтоматично подаване на винтове SM 5-55. Той е предназначен да работи с електрическата отвертка Metabo SE 4000. Не е необходимо човек да бъде пророк, за да предскаже, че това е новина, която ще развълнувала силно всеки, който се занимава със сухо строителство.

Отвертката SE 4000 е измежду най-продаваните машини на Metabo, защото се ползва с голяма популярност сред монтажниците на такъв вид системи. Всеки от тях завива стотици, че и хиляди винтове на ден, включително и в крайно неудобното за работа положение при таванни облицовки. Задачата е неизпълнима с обикновена акумулаторна или с мрежово захранване отвертка. Затова за този вид монтажни дейности са разработени специални машини, пригодени за бързо серийно завиване на винтове. Най-същественото при тях е, че веднъж настроена, отвертката завива всеки следващ винт до точно зададената дълбочина, след което въртенето автоматично се прекъсва. Търсенето на този вид електрически отвертки непрестанно нараства и следва темповете на бързото разрастване на сухото строителство. Нещо повече – с появата на плочите на циментова основа Aquapanel и все по-честото им използване за облицовка на фасади и мокри помещения, територията за използване на специализираните отвертки и особено на отличниците в групата като SE 4000 тепърва ще се разширява.

Отвертката SE 4000 принадлежи към по-голяма група отвертки и бормашини на Metabo, които се отличават със силно олекотена конструкция. Тя тежи само 1,2 kg и при появата си на пазара бе най-леката от този вид. В режим на продължителна работа часове наред, и особено при работа на нивото на гърдите или с по-високо вдигнати ръце, всеки грам в повече се превръща в килограми, които непосилно натежават в края на работния ден. SE 4000 има оптимален дизайн така, че удобно да приляга в ръката. Тя е балансирана така, че да натоварва възможно по-малко китката, поради което причинява минимална умора. Помислено е и за такава дребна наглед подробност – охлаждащият електродвигателя въздух излиза в предната част на машината и е насочен надолу. Това решение всъщност е много голямо предимство при работа над главата, защото въздушната струя ще изхвърля встрани, а няма да набива отделената от плочите прах в очите и върху главата на работещия.

SE 4000 има електродвигател с мощност 400 W и развива максимален въртящ момент 6 Nm. Предназначена е за завиване на винтове с диаметър до 5,5 mm. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–4000 minˉ¹, което я прави изключително производителен инструмент. Когато е необходим по-голям максимален въртящ момент, например при завиване на винтове в по-твърди материали, тогава може да се използва отвертката SE 2800, която за сметка на по-ниската максимална честота на въртене (2800 minˉ¹) развива по-голям въртящ момент – 8 Nm. Така чрез промяна на предавателното число на редуктора и поради това малко по-бавната работа тя може да завива винтове с диаметър до 6,3 mm.

Тъй като SE 4000 (също и SE 2800) е специализиран професионален инструмент, заслужава да кажем няколко думи за неговата конструкция. За разлика от машините от нисък и среден клас, при които всички основни детайли – двигател, редуктор и т.н., са поставени между двете черупки на тялото, отвертката има конструкция, характерна за машини от най-висок клас и със значително по-висока мощност. Благодарение на това е постигната голяма устойчивост на тялото срещу усукване, каквито напрежения неминуемо възникват в края на завиването на всеки винт. Тялото на машината е разделено напречно на три части – ръкохватка с пусков механизъм и управляваща електроника, електродвигател и редукторна кутия. Помежду си чрез дълги винтове те са свързани в стабилно общо тяло. Секторът на електродвигателя наподобява метален цилиндър, в чиито краища лагерува двустранно роторът. Тази секторна конструкция усложнява производството и съответно оскъпява машината, но ù придава значително по-голяма механична устойчивост и осигурява по-продължителна и безаварийна работа.

И двете машини имат система за плавно регулиране на честотата на въртене Metabo Variospeed (V), самоизключващи се при износване четки на двигателя и безшумен палцов съединител.

С оглед на тясната им специализация особено съществено за тези отвертки е патентованата от Metabo система за лесна и бърза смяна на битовете без помощта на допълнителен инструмент. Включително и когато шестостенният отвор е задръстен със замърсявания, които затрудняват свободното аксиално движение на бита в него. След преустановяване на натиска върху главата на винта битът автоматично се избутва напред, след което вече лесно се хваща и издърпва с пръсти. Всяка от отвертките има специален механизъм, който изключва въртенето на винта, щом се достигне предварително зададената дълбочина. Всичко това силно улеснява работата, значително се повишава производителността на труда и най-вече се гарантира високо и повторяемо качество. Всеки винт се завива точно толкова, колкото е необходимо – без някоя глава тук-там да стърчи над нивото на плочата и без опасност сравнително крехката плоча да се разруши поради по-дълбоко завиване на винт.

Ограничителят се регулира с точност под милиметър, а при необходимост лесно се демонтира и тогава машината се използва като обикновена електрическа отвертка.

Освен за най-типичното си приложение в сухото строителство отвертката SE 4000 е отличен високопроизводителен инструмент за серийно завиване на винтове при производството и монтажа на мебели, при монтиране на дюшеме и различни стенни дъсчени или от дървесни плочи облицовки и др.

Възможностите на отвертката SE 4000 значително се разширяват, когато тя се комбинира със специално разработената за нея полуавтоматична приставка SM 5-55. Комплектуваната с нея отвертка отново продължава да бъде измежду най-леките в света – 1,7 kg. Приставката SM 5-55 използва пластмасови ленти с фабрично поставени 50 винта. Това рязко повишава производителността на работа, защото отпада необходимостта от ръчно поставяне на всеки винт поотделно и уцелване на шлица му с върха на бита. След всяко завиване на винт и отдръпване на машината лентата се избутва с една стъпка напред, при което поредният винт застава точно пред върха на бита, поставен в патронника на бормашината. Той се завива за 2–3 s до предварително зададената дълбочина, след което машината се отдръпва и веднага може да започне завиването на следващия винт. Излишно е да уточняваме, че приставката има механизъм, с който се регулира прецизно дълбочината на завиване на винтовете. С две думи – тя осигурява значително по-голяма бързина на работа при гарантирана точност и повторяемост на дълбочината на завиване. С SM 5-55 се завиват винтове с диаметър до 5 mm, диаметър на главата до 9,5 mm и дължини от 25–55 mm.

Приставката SM 5-55 се продава отделно или в комплект с отвертката SE 4000.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото