В категории: Брой 9-10/2005, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Пълнители за фуги Sheetrock

През миналата и тази година публикувахме няколко статии за пълнителите за фуги Sheetrock, производство на американския концерн USG, които се използват при сухо строителство с плочи на гипсова основа. Въпреки, че се постарахме в максимална степен да осветлим техниките и особеностите при работа с тези материали, винаги има какво още да се допълни. Това правим тук с обобщение на най-често задаваните въпроси, свързани с приложението на продуктите Sheetrock. Преобладаващата част от тях се отнасят до ежедневната практика на всеки строител, бил той професионалист или домашен майстор. Има и няколко въпроса, засягащи чисто професионалната сфера на приложения, но отдавна се знае, че списанието се чете и ползва и от професионалисти. За да избегнем многократното повторение на фабричното наименование, уточняваме, че въпросите се отнасят за готовите пастообразни пълнителите за фуги Sheetrock.

Могат ли да се нанасят върху бетон и газобетонни блокчета?

Да. Повърхностите не бива да са изложени на влага, трябва да са почистени и сухи.

Могат ли да се нанасят върху тапети от фибро-стъкло?

Да, стига основата да е чиста и суха.

Могат ли да се нанасят върху структурирани гипсови повърхности?

Да, при условие че повърхностите са чисти и сухи, а гладките и лъскави повърхности предварително се шлифоват.

Могат ли да се смесват с бои?

Да, като за целта се използват обичайните оцветители за латексни бои.

Каква лента да се използва за армиране на фугите?

USG препоръчва да се използват хартиени армиращи ленти.

Оказва ли влияние използването на пълнителите върху акустичните качества на стената?

Не, отрицателно влияние не е установено.

Приложими ли са за шпакловането на климатични тавани от гипсокартон?

Да. Повърхностите не бива да са изложени на влага, трябва да са чисти и сухи. Шпаклова се, както обикновено, с използване на армираща хартиена лента.

Могат ли да се използват за завършването на облицовки от гипсфазерни плочи?

Да, като плочите трябва да се монтират и фугират съгласно инструкциите на съответния производител. Трябва да се има предвид, че тези пълнители не са подходящи за екстериорна употреба или в условия на постоянна висока влажност (в бани, сауни или около басейни).

Има ли опасност пълнителят да реагира с лепилата, използвани при производството на гипсфазерните плочи и да ги повреди?

Няма. Втвърдяването при пълнителите Sheetrock не се дължи на химична реакция.

При полагането на армиращата лента под нея се получават подутини.

Те изчезват след изсъхване на пълнителя (времето зависи от температурата и влажността на въздуха в помещението).

Могат ли да се използват върху импрегнирани гипсокартонени плочи?

Да, но не и когато са изложени на продължителна влага, респективно при мокрене, като например в душкабини, бани и т.н.

Могат ли да се комбинират с армираща лента от фибростъкло?

USG изрично не препоръчва такава практика. При използването на армиращи ленти от фибростъкло при първото нанасяне на слоя пълнител може да се удължи времето за съхнене поради по-голямата му дебелина. При използването на хартиена армираща лента, която е по-здрава от другите видове армиращи ленти, слоят е по-тънък.

Може ли да се промени времето за съхнене?

Времето за съхнене зависи от температурата, влажноста и циркулацията на въздуха (проветряването) в помещението. Не е препоръчително съкращаване на времето за съхнене на пълнителите чрез добавяне на цимент или гипс, въпреки че това понякога се практикува. Трябва да се има предвид, че след подобно третиране някои от положителните характеристики на готовите за употреба пълнители се губят, а машинното им нанасяне е напълно невъзможно.

При каква температура може да се нанася пълнителят?

Стайната температура и температурата на пълнителя трябва да са минимум 10°C. Материалът не бива да бъде загряван.

Могат ли готовите за използване пастообразни пълнители да се комбинират с прахообразни?

Не се препоръчва нанасянето на химически втвърдяващи се прахообразни пълнители върху пълнителите Sheetrock. Обратният вариант е възможен и се практикува с цел съкращаване времето за съхнене. Sheetrock са значително по-подходящи за нанасяне на втора и трета ръка, отколкото прахообразните пълнители.

Могат ли пълнителите да се използват за бояджийски работи?

Да, могат да се използват за подготвяне на основата както при плочи гипсокартон, така и при измазани стени преди боядисване, тъй като осигуряват гладка и бяла повърхност. Универсалните пълнители могат да се тонират безпроблемно с оцветители за латексни бои, много подходящи са за нанасянето на релефи върху гипсокартонени или измазани повърхности. Структурите се нанасят изключително лесно с шпакла, гъба или валяк, а след изсъхването на повърхността се обядисва с интериорна боя.

Могат ли да се нанасят вакуумно?

Да, много подходящи са. Проведените от представителството на USG в България тестове с машините на Wagner (Wagner HC 45/55) са показали, че тези пълнители не образуват бучки, и дюзата на машината не се запушва. Това позволява лесно и бързо шпакловане на големи повърхности, защото не се налагат прекъсвания за почистване на дюзите. Особено подходящи за този начин на нанасяне са универсалните пълнители Sheetrock (със зелен капак) и Sheetrock Lightweight VLS (с кафяв капак).

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото