В категории: Брой 7-8/2005, Инструменти

Фреза за канали в стените

Фрезата Raider RD-WS03 е специализиран инструмент за изрязване на канали предимно в тухлени стени, но също така и в бетон. Тя е незаменим инструмент за прокарване на различни инсталации, при които електрическите проводници или тръбите се вкопават в канали, така че да не личат. Удобството при работа с такъв инструмент ще оцени всеки, комуто се е налагало мъчително да блъска с чук и длето, докато прокопае необходимия канал. Да не говорим, че изрязаните с машината канали имат точно зададената широчина, прави и вертикални стени, което впоследствие много улеснява тяхното запълване с мазилка и гипс.

Фрезата е базирана на ъглошлифовъчна машина с доста голяма мощност (1450 W), което позволява да се използва и за изрязване на канали в бетон. Корпусът е изцяло наново разработен, така че да се получи удобна за държане ръкохватка, която свързва тялото на двигателната част с щита, в който се намират двата режещи диска. Машината е предназначена да работи със стандартни дискове с диаметър 125 mm с диамантени зърна. С нея може да се издълбават канали с дълбочина до 30 mm и широчина до 26 mm, което е напълно достатъчно за полагане на тръби за силови и други електрически инсталации, както и за прокарване на медни или полипропиленови тръби. Дълбочината на рязане се определя чрез преместване на подвижната част на щита, докато широчината на канала, респективно разстоянието между двата режещи диска, се нагласява според броя на поставените помежду им шайби. За постигане на максимална широчина на канала се използват 6 дистанционни шайби с дебелина по 4 mm, което ограничава минимална му широчина на около 8 mm.

Машината има изнесена встрани ролка, която дава допълнителна опора и прави воденето ù по-стабилно и сигурно. Прави впечатление, че са взети значителни мерки за предпазване на околното пространство от замърсяване вследствие на голямото количество прах, което се отделя при работа. Защитният кожух доста плътно покрива зоната на рязане, особено при максимална дълбочина, а в задния му край има щуцер с въртящ се накрайник за свързване към промишлена прахосмукачка.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Фреза за канали в стените”

Светопслав Стоянов | декември 30th, 2011 at 3:23 pm

Здравейте, отдавна търся фреза за канали-по специално за бетон този модел би ли ми свършил работа пиша ви от Варна и къде в града мога да видя на живо машината

„Направи сам“:
Здравейте,
От представителството във Варна на фирмата вносител ще се свържат директно с Вас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2005, Инструменти

Ключови думи

,
 
към началото