В категории: Брой 5-6/2005, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти

Нови машини на Bosch

IXO – миниотвертка с литиево-йонна батерия

Конкуренцията в сектора на компактните, или, иначе казано, миниотвертките с акумулаторно захранване, все повече се изостря, защото това очевидно е перспективна пазарна ниша, която тепърва ще се развива. Всеки би желал да притежава колкото се може по-компактна и лека, удобна за държане, същевременно мощна и с голям капацитет на батерията отвертка. Още по-добре, ако при нужда тя може да се използва и като бормашина.

Новост не само в производствената листа на компанията, но и на световния пазар, е първата миниотвертка Bosch IXO, която, вместо с класическите до момента никел-кадмиеви и никел-металхидридни батерии, работи с по-модерната литиево-йонна. Едно от съществените й предимства е, че теглото ù е с 30–40% по-малко от никел-кадмиевата батерия със същия капацитет. В резултат на това IXO e истински рекордьор по ниското си тегло – само 300 g. Миниотвертката е предназначена за домашна употреба, което съответства на сравнително ниската ù цена. Нейните техническите характеристики в най-пълна степен удовлетворяват именно режима на използване в домашната работилница. Макар, че при тези условия се използва сравнително рядко, акумулаторът ù трябва да бъде добре зареден. В този случай предимствата на литиево-йонната батерия са очевидни. Тя има минимален саморазряд, което позволява да не се ползва месеци наред, даже повече от година, без да се самоизтощи. Това означава, че не се налага нейното периодично зареждане, независимо дали се ползва или не, както е при никел-кадмиевите.

Друго предимство на литиево-йонните батерии е липсата на силно изразения при никел-кадмиевите ефект Memory, който неизбежно води до намаляване на първоначалния ù капацитет, и налага нейното зареждането да става едва, сред като напрежението ù е спаднало под определена граница. Литиево-йонните батерии търпят дозареждане по всяко време, независимо от степента на разреждане, без това да се отразява на тяхната дълготрайност, а капацитетът им почти не се променя с времето. Към положителните им страни ще добавим и това, че изходящото напрежение се на запазва почти без промяна през целия ù експлоатационен живот. За този вид батерии се приема, че дълготрайността им е около 1000 зареждания.

Ръкохватката на IXO, пистолетен тип, е оформена така, че да бъде в максимална степен удобна за държане, а малките размери на отвертката я правят подходяща за използване и на най-трудно достъпни места. Помислено е и за други удобства, които улесняват работата с нея. Тя има индикатори за степента на зареждане на батерията и избраната посоката на въртене. Освен това има вградено миниатюрно осветително тяло, което подобрява видимостта в работната зона. Към предимствата ще добавим и автоматичното блокиране на вала на отвертката, което позволява дозавиване на винтовете на ръка, когато „силата“ на електродвигателя не стигне. Това би се наложило при завиване на винтове с по-голям диаметър или пък при по-твърда дървесина, още повече, че по максимална сила на тока литиево-йонните батерии засега определено отстъпват на никел-кадмиевите.

Отвертката работи с напрежение 3,6 V, а капацитетът на акумулатора ù е 1,1 Ah. Честотата на въртене е 180 minˉ¹. По данни на производителя максималният въртящ момент е 3 Nm (не се регулира), а максималният диаметър на винтовете, които може да завива в мека дървесина, е 5 mm. Не открихме данни за броя на винтовете, завити с едно зареждане на батерията, но в режим на домашна употреба това не е решаващ фактор. Не е от чак толкова голямо значение и за доста продължителното време за зареждане –5 часа.

Отвертката има зареждащо устройство с оригинална форма, което може да служи и като отлична поставка, защото няма опасност от презареждане на батерията. В комплекта ù влизат още 12 бита за завиване на винтове и един с тънко свредло за предварително пробиване на отвори при завиване в твърда дървесина.

IXO вече не е сама в групата на инструментите с литиево-йонна батерия, защото в края на миналата година Bosch пусна и втория си такъв инструмент – акумулаторната шлайфмашина Prio с работно напрежение 7,2 V.

Ударни бормашини PSB 500 RE и PSB 550 RE PowerLight

Най-характерното за тези две нови ударно-пробивни машини е специално модифицираната допълнителна ръкохватка с вградено в нея сравнително мощно осветително тяло със светодиоди (LED). Това е несъмнено удобство, при което използването на машината на недобре осветени места прави работата по-сигурна и по-точна. Усъвършенствана е и формата на самата ръкохватка така, че да приляга по-добре към ръката, а местоположението ù се фиксира бързо и лесно с перчат винт. Двете бормашини се различават помежду си по мощността на електродвигателя, съответно 500 W при модела PSB 500 RE и 550 W при PSB 550 RE (с около 30% по-скъп). Освен това PSB 550 RE има възможност за предварително задаване на максималната честота на въртене и е снабден с по-удобният за работа бързозатягащ патронник с фиксиране против саморазхлабване по системата Press&Lock. Бормашината PSB 500 RE има обикновен челюстен патронник със зъбен венец и ключ.

По функционалните си характеристики двете машини почти не се различават една от друга. Имат електронни системи за плавно регулиране на честотата на въртене в интервала 0–3000 minˉ¹, смяна на посоката на въртене, и еднакво тегло – 1,5 kg. В режим на завиване на винтове максималният въртящ момент е 7,5 Nm. Предназначени са за пробиване на отвори с диаметър до 13 mm в бетон, до 20 mm в дърво и до 10 mm в черни метали.

С две думи това са леки и функционални, много удобни за работа ударно-пробивни машини, които могат да се използват и като електрически отвертки.

Детектор за стени и плочи DMF 10 Zoom

В листата с нови продукти на Bosch привлече вниманието ни и най-новият модел детектор. DMF 10 Zoom позволява точно локализиране на намиращи се на дълбочина до 10 cmпод мазилката не само метални предмети (стоманени или медни тръби, армировъчни пръти и др.) и медни електрически проводници (под или без напрежение), но и от дърво. При откриването им уредът сигнализира чрез звук и промяна на цвета на контролния светодиод. След натискане на бутона Zoom и няколкократно преминаване с уреда над локализираното място, се определя точното местоположение и дълбочината, на която се намира предмета. Мястото се очертава с молив през специално оформения отвор в тялото на детектора.

Проверката за наличие на метални строителни елементи и електрически проводници би трябвало да бъде задължителна операция преди пробиване на отвори в стените, нерядко в пода и тавана, защото може да предпази работещия от токов удар или пък от пробив на някой тръбопровод с всички произтичащи от това последствия. Възможността за откриване на детайли от дърво е особено ценна при леки преградни стени от плочи гипсокартон, монтирани към скара от дървени греди (бичмета). Това се налага при различни закрепвания с винтове, които трябва да се завият през плочата в гредата, а не да се захващат само в крехката и с ниска товароносимост плоча от гипсокартон. След като стената е шпаклована и боядисана, отворите за винтовете не личат, и единствената възможност за установяване местоположението на гредите е с уред като DMF 10 Zoom.

За разлика от по-стария модел на подобен детектор новият има автоматично калибриране, което пести време и се елиминира вероятността от погрешна индикация.

Точността и цената правят DMF 10 Zoom подходящ не само за занаятчийски цели, но и за домашната работилница. За професионални цели се препоръчва използването на значително по-скъпия, съответно и по-съвършен, скенер за стени Wallscanner D-tect 100, който е в състояние да локализира точното местоположение и на предмети от пластмаса, например полипропиленови или PVC тръби.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото