В категории: Брой 3-4/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

„Спарки Елтос” се утвърждава на пазарите в Европа

По традиция в началото на всяка година правим преглед как ръчните електрически инструменти Sparky се приемат на чуждите пазари, след като повече от десетилетие те успешно защитават името на българския производител на местния пазар. Това само по себе си е вече сериозно постижение, защото нашият пазар отдавна е преситен с машините на практически всички световно известни производители, както и с немалко евтина продукция от Китай. Все пак у дома и стените помагат и затова успешното представяне на машините с марката Sparky на немския и други европейски пазари е повече от атестат за зрелост и доказано качество. Не по-лесен за пробиване е и руският пазар, където, поради огромните мащаби, надпреварата сред големите световни акули е особено ожесточена. Въпреки острата конкуренция машините Sparky намират много добър прием и в Русия, което отчетливо се вижда от участието им в различни тестове и публикации в руските специализирани издания. Нещо повече, влиятелното списание „Потребитель“ нарича нашите ъглошлифовъчни машини с гальовното „Българките от Sparky“. Това не може да не пробуди национална гордост, защото по-възрастното поколение не е забравило времето, когато мечтата на всеки майстор бе да се добере до екскурзия в Москва, за да се сдобие с мечтата на живота – за себе си „дрелка“, а за жената парна ютия. Сега пък руснаците са щастливи, че могат да си купят българска машина, която е по техния джоб, а по качества не отстъпва на именитите си западни събратя в съответния клас. При това, както се вижда от публикациите, на руснаците не им се налага да пътуват до България, защото всички произведени в Ловеч машини се продават и в техните магазини.

Предлаганият по-долу обзор обхваща публикации през 2004 г. в единственото по рода си авторитетно немско списание за тестване на машини и инструменти Heimwerker Test, от което за съжаление не можахме да се сдобием с всичките излезли през отминалата година книжки, в които има материали за нашите машини. Ползвали сме и руските списания „Потребитель“, бр. 19/2004 и „Инструментальный мир“. Този път не успяхме да получим полски списания, за които знаем, че също често представят българските машини. Правим това уточнение, защото в действителност добрите оценки за тях са доста повече от това, което ние успяхме да обхванем в тази статия.

От списъка с тестваните през годината от Heimwerker Test машини може да се направи изводът, че в него се съдържат почти всички актуални за момента модели на Sparky. Получените от тестовете резултати са групирани според най-важните технически и експлоатационни характеристики със съответен коефициент на тежест в общата оценка. Според показаните технически данни и цената на машините, те се подреждат в три основни групи (класа): „любителски“, „горен“ и „най-висок“, като в последния се включват само професионални машини с много високи характеристики, но и най-висока цена.

Ако следваме тази класация, носител на несъмнено най-високи оценки е прободният трион Sparky FSPE 80, който за втора година поред неизменно е поставян в групата на най-високия клас, наред с машините Bosch PST 850 PE, Kress CST 6286 E и DeWalt DW 320 K. Висока оценка заслужава и по-евтиният модел, прободният трион Sparky TH 60E, който пък неизменно заема място в средата на групата машини от горния клас. Зад него в същия клас се намират машините Bosch PST 650 E, Kress CST 6242 E и Skil 4375.

Много добре се представят и акумулаторните машини на Sparky. В групата на машините с ударно-пробивно действие моделът Sparky BUR 15E заема място в „горния клас“, като се представя напълно достойно в компанията на Ryobi STP 1201, AEG SB 12T и Hitachi DV 12 DV. В същия клас по качество се нарежда и моделът Sparky B12E, но в групата на акумулаторните отвертки-бормашини без ударно действие, където е класиран пред Hitachi DS 9DVF.

Ловешкият производител много успешно се е намесил и на един особено труден за навлизане професионален пазар – бормашините перфоратори. Моделът Sparky BPR 241E е поставен в престижния „най-висок“ клас, където успешно мери сили с Hilti TE 2M и се намира пред Bosch PBH 240 RE, и Ryobi ED 263 VR.

Място в горния клас машини е намерила и ръчната електрическа фреза Sparky X 72 CE.

Ударно-пробивната бормашина Sparky BUR2 160 ME се нарежда на трето място измежду девет машини от същия вид и клас, като оставя след себе си машините Skil 6390, Black&Decker KR 70 K, Br. Mannesmann Center Line 93105, Einhell BM-G 1100E и Güde BX 1050-2. Тази класация заслужава по-внимателно вглеждане, защото в теста са участвали най-масовите модели с цена 60-80 Евро. Съответно на това бормашината Sparky BUR2 160 ME е отличният инструмент за всеки домашен майстор, защото покрива всички най-често срещани приложения при ежедневната поддръжка на жилището, градината или автомобила. Мощността ù от 650 W е достатъчна за пробиване на отвори в дърво с диаметър до 30 mm, в стомана до 13 mm и в тухлен зид – до 16 mm. Има двустепенна предавателна кутия, с възможност за промяна на посоката на въртене и плавно регулиране на честотата на въртене с възможност за предварителен избор на максималната. Това я прави подходяща за използване и като електрическа отвертка. Патронникът е пригоден за закрепване на свредла с диаметър от 1,5 до 13 mm. По-детайлният анализ на резултатите показва, че оценката на българската машина по показателя „пробиване“ я извежда на челно място в класацията с еднакъв брой точки с победителя Kress SBLR 2255, а по показателя „завиване на винтове“ се нарежда на второ място. Тя отстъпва на конкурентите си основно по своя дизайн и удобство при работа. Това обаче са фактори, които стават осезаеми при продължителна работа, нещо, което не е характерно за този клас евтини универсални бормашини. Противно на очакванията ни малката ъглошлифовъчна машина с диаметър на диска 125 mm Sparky M750 е поставена в групата „любителски“ машини. Убедеността, че именно при този вид машини заводът в Ловеч има най-дългогодишни традиции на реномиран производител ни накара да се взрем по-внимателно в тази класация. Изводът е, че Sparky M750 е поставена в тази група поради своята ниска цена. Това едва ли е недостатък, защото в същата група и със същата оценка „добър–много добър“ се нареждат още Bosch PSW 7-125, Skil 9375 S, Ryobi SG-1255, като Bleck&Decker KG 100 се намира цели шест места по-назад.

За разлика от немското списание, което през миналата година е тествало само най-малкия модел от семейството ъглошлифовъчни машини на Sparky, в руското списание „Инструментальный мир“ открихме подробна статия, посветена на българския производител, съпроводена с мнения на читатели, които работят с наши машини. Не може да не подхранват националната ни гордост мнения като прочетените в списанието: „въпреки безжалостното използване на бормашината Sparky (не се уточнява моделът) за пробиване в бетон, дърво, за разбъркване на строителни разтвори и бои, тя и до ден-днешен си е жива и здрава и нямам никакво намерение да я сменям“ или „мога с чисто сърце да препоръчам инструмента на Sparky (става дума за ъглошлифовъчна машина със 125-mm диск)“.

От списание „Потребитель“, което излиза три пъти в годината, успяхме да се сдобием само с една книжка (бр. 19/2004), но и тя бе достатъчна, за да добием представа за доброто позициониране на машините на Sparky на този необятен пазар. За по-лесно и прегледно решихме да посочим статиите по страници:

 стр. 46. Описание на бормашината Sparky BUR2 250 CET. Това е ударно-пробивна машина с мощност 1010 W, подходяща за пробиване на отвори с максимален диаметър в бетон 25 mm, в стомана 16 mm и в дървесина – 40 mm. В статията специално се подчертава, че това е професионална и едновременно универсална машина „буквално натъпкана с електроника“. Характерна за нея е голямата мощност, която в комбинация с двустепенния редуктор и вградения регулатор на големината на въртящия момент, позволява избиране на оптималния режим за пробиване на отвори и завиване на винтове в най-различни по твърдост и жилавост материали.

 стр. 48. Обширна статия, в която се разглеждат резултатите от тестване на четири бормашини (Sparky BPR 200 CE, Sparky BPR 241 E, Sparky BPR 240 E и Sparky BP 400 E), две машини за изрязване на канали (Sparky FK 30 и Sparky FK 65) и други две – за шлифоване на бетон (Sparky FB 6 и Sparky FB 7). Авторите на статията специално подчертават, че това е трета поред статия в списанието, посветена на машините на Sparky. Отзивите за всички бормашини са много добри, като първите два модела се препоръчват като универсални машини за дома, докато другите две са типични инструменти с професионално предназначение. При машините за изрязване на канали се подчертава, че за повечето от срещаните в практиката приложения по-малкият модел на Sparky FK 30 е напълно достатъчен. С него се работи значително по-удобно и въпреки по-малката му мощност, това не се усеща по време на работа. По-голямата машина Sparky FK 65 е предназначена за изрязване на по-широки и дълбоки канали, но е доста по-тежка и съответно по-неудобна при работа. За двете шлифоващи машини се акцентира върху факта, че това са рядко срещащи се машини, каквито много малко производители предлагат.

 стр. 50. Обширна статия с тестове на девет машини от 3-килограмовия клас леки перфоратори. В тази категория отлично се представя Sparky BPR 241 CE, която по скорост на пробиване на отвори с различен диаметър и дълбочина в бетон изпреварва повечето от именитите си съперници в теста – Makita HR 2450, Metabo KHE 28, Kress 600 PSE и DeWalt D25104K-QS. За отбелязване е, че същата машина e получила много високи оценки и от немското Heimwerker Test.

 стр. 62. Статията „Българките от Sparky“ е изцяло посветена на гамата ъглошлифовъчни машини „Спарки Елтос“. Това са по-малките, предназначени за работа с една ръка модели Sparky M 750 E, Sparky M 850 E, Sparky M 1050 E, Sparky MB 1200 СE и серията на големите – Sparky MА 2000, Sparky MА 2001, Sparky M 1200 и Sparky MBА 2500 PV. За групата на по-малките се подчертава тяхната здравина и износоустойчивост, електронното регулиране на честотата на въртене, фиксирането на шпиндела за смяна на диска, самоизключващите се при износване четки, лесното регулиране на предпазния щит и др. Най-много са хвалебствията по адрес на модела Sparky MB 1200 СE заради пълното му електронно „въоръжение“, което позволява плавно развъртане на диска, поддържане на постоянни обороти, независимо от натоварването, защитата срещу претоварване на двигателя и др. Сред мощните модели най-висока е оценката за MA 2001 и MBA 2500 PV поради много добрата производителност при работа, изключително ниското ниво на вибрации и всички удобства, които създава пълноценното електронно управление. За последния модел се отбелязват още системата за ограничаване на пусковия ток и защитата срещу самоволно включване след прекъсване на захранването.

 стр. 89. Поместено е описание на електрическия циркулярен трион Sparky TK 50/TK 70. Подчертава се, че това е машина с изящен дизайн, подходяща за домашна и професионална употреба при средни и малки по обем работи.

 стр. 105. Описание на ръчната електрическа фреза Sparky X 52E/ X 72 CE. Обобщаващата оценка е, че е от „леката категория“, предназначена предимно за хоби приложения. Същевременно по добрата си система за електронно управление на двигателя, превъзхожда някои от професионалните машини. Към достойнствата на машината се добавя и възможността да работи с фрезери с диаметър на опашката 6 и 8 mm.

В този обзор не си поставяме задача да представяме подробно всяка от машините на Sparky, защото за целта е необходимо да посветим целия брой само на тях и пак мястото няма да стигне. Освен това досега не сме пропускали да опишем подробно в „Направи сам“ всяка нова машина, която „Спарки Елтос“ пуска на пазара. Така че редовните ни читатели ще трябва да прелистят по-старите броеве на списанието.

А изводът от този макар и непълен обзор на чуждестранни публикации недвусмислено показва, че заводът в Ловеч отдавна е изпреварил държавата ни по пътя към Европа.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “„Спарки Елтос” се утвърждава на пазарите в Европа”

МАРИН ЙОРДАНОВ | декември 13th, 2012 at 4:29 pm

МОЛЯ ВИ ИМАТЕЛИ В НАЛИЧНОСТ КОМПЛЕКТ ФРЕЗЕРИ ЗА ОБЕР ФРЕЗА ЗА ДЪРВО 6ММ КАКВА Е ЦЕНАТА И КАК МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПЯТ ОТ ВАС.
„Направи сам:“ Писмото Ви е препратено на голяма фирма за търговия с инструменти, които ще се свържат с Вас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото