Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Водещи шини и шаблони на Festool

По правило вниманието ни най-често привличат машините и щом се появи някой нов модел, той веднага попада под светлината на прожекторите на специализираната преса. Купувачите също се взират преди всичко в машината, която купуват, а по-малко мислят за набора от инструменти и приспособления към нея. Значително по-малко внимание се отделя на не така атрактивните принадлежности, чието значение често е не по-малко важно от самата машина. Може да купите най-съвършената и съответно най-скъпата машина например, но с нея едва ли ще постигнете качеството на работа, което ви е необходимо, ако не разполагате с различните помощни приспособления – шини и шаблони, позволяващи прецизно водене на машината. Именно богатата гама от такива приспособления е един от сигурните белези, които отличават най-добрите сред световните производители на ръчни дърводелски електрически машини. В немалка степен славата на машините на Festool се дължи именно на широката гама от приспособления, които значително разширяват техните функционални възможности. В това направление фирмата има над 40-годишен опит и заедно със своите машини непрестанно усъвършенства системите и приспособленията за тяхното водене.

Най-често се използва специалната права шина за водене на машината, била тя циркулярен трион, прободен трион или фреза. Шината е универсална, а за всяка от машините на Festool има специална приставка, чрез която се водят и плъзгат по нея. Шината е изработена от алуминиева сплав, а сложният ù напречен профил я прави силно устойчива на каквото и да било измятане и изкривяване. Иначе казано, те са невъзможни. Характерно за новите шини на Festool е наличието на втори нут върху лицевата повърхност, който позволява монтиране на ограничител за обратно връщане на машината и присъединяване на подвижния комбиниран винкел за измерване на ъгли. Новите шини са напълно съвместими с по-старите модели и безпроблемно може да се съединяват към тях.

Шината има две ивици специално тефлоново покритие (оцветено в зелено), което улеснява плъзгането на машината. От долната страна е оформен тесен канал за захващане на рамото на стягата, с която се прикрепва към работната маса. Шините се предлагат с дължини от 800 до 5000 mm, като може да се съединяват една с друга, без това да пречи на движението на машината.

Съединяването се извършва чрез специален свързващ елемент. По челния кант от долната страна е залепена специална лента от твърд еластичен материал, която плътно притиска повърхността на рязания материал непосредствено по ръба на рязането. Тази точност се постига при първото прекарване на циркулярният трион по шината, при което дискът обрязва лентата. След време, когато се износи, притискащата лента се подменя с нова. Предназначението ù е да предпазва връхното декоративно покритие на плочите от нащърбване поради това, че при рязане зъбите на циркулярния диск удрят в посока от долу на горе.

Наличието на втория нут при новите шини позволява закрепване на ограничител за обратно връщане (с удар) на машината при заклинване на диска. От една страна, така се повишава безопасността по време на работа, ограничава се възможността за повдигане на машината, когато дискът се врязва, без рязането да започва от канта. Приспособлението може да се използва и за ограничаване на дължината на рязане.

Водещата шина позволява разкрояването на мебелни плочи да се извършва и в малки работилници с ръчни машини, но с професионална точност и качество. Тя се закрепва предварително към плочата с две стеги, при това линията на рязане предварително може да се гарантира с точност до милиметър. Освен за работа с циркулярен трион със същия успех тя се използва за точно водене на прободни триони и фрези.

Друго, много полезно приспособление е комбинираният винкел с подвижно рамо, който позволява не само точно измерване на даден ъгъл, а и неговото директно пренасяне върху разкрояваната плоча. Това става съвсем лесно, защото винкелът се закрепва към водещата шина и така линията за водене на циркулярния трион е точно определена. Работата не само значително се улеснява, но и се гарантира точността при рязане, като се избягва похабяването на материала.

Накрая за „десерт“ оставихме многофункционалния шаблон MFS, който бе една от новостите в производствената програма на Festool през миналата година. Той е предназначен за работа с ръчна електрическа фреза (OF 1010, OF 1400 и OF 2000), а възможностите му са илюстрирани на снимките. С него се пести много време и труд, защото отпада необходимостта от изработване на шаблони от дебел шперплат за всеки конкретен случай. Гарантира се голяма точност при праволинейно или криволинейно фрезоване на нутове, при изрязване на отвори, както и при всички останали операции, извършвани с фрезата. Многофункционалният шаблон MFS се доставя в две големини, като раменете му могат да се удължават според големината на обработвания детайл.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото