Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Шлифоване и полиране на плексиглас и пластмаси

Плексигласът е широко използван материал, чиито приложения са толкова многобройни, че нито е възможно, нито е и необходимо да бъдат изброявани. Прозрачният плексиглас има добри оптични свойства и висока пропускливост на светлината (до около 92%), поради което често се използва като заместител на обикновеното стъкло. За разлика от него той е по-устойчив на огъване и удар материал, много по-лесно се обработва механически, лесно и сигурно се лепи и т.н. Плексигласът обаче има един основен недостатък – той е мек материал и поради това повърхността му лесно се надрасква. Това рязко влошава оптичните му качества, от гланцово бляскава повърхността постепенно става матова, което силно влошава видимостта през него. По-дълбоките драскотини причиняват допълнително пречупване на преминаващата светлина и предизвикват изкривяване на образа.

Възстановяването на надраскани и с помътнена повърхност листове и детайли от плексиглас е трудна работа и поради това често, макар и скъпо, решение е пълната подмяна. Друга възможност е с помощта на специални полиращи пасти и много ръчен труд повърхността да се шлифова и възстанови. Основната причина за не особено успешното използване на различни шлайфмашини е чувствителността на плексигласа към загряване, което неминуемо настъпва в процеса на шлифоването. При температури над 40 °С повърхността добива млечнобяло оцветяване и губи прозрачността си. Известно решение е мокрото шлифоване, при което стичащата се вода действа като охладител. Това обаче създава технологични трудности при обработката.

Детайлите от плексиглас може да се шлифоват напълно успешно, бързо и при минимални физически усилия, стига да се използва вярната комбинация от шлайфмашина, шлифоващи и полиращи материали.

Такива машини са Festool RO 150E или Festool RO 125 FEQ (виж НС 9-10/2004). Тези машини имат уникална система за движение на шлифоващия диск, а системата на подаване на въздух в зоната на шлифоване и засмукването на отделената прах значително намаляват нагряването на повърхността на обработвания предмет. Обработката протича в два последователни етапа, като данните са за модела RO 150E:

 Шлифоване – машината се превключва на режим EX и честота на движение 6. Използва се шлифовъчен диск ST-STF-D150/8-M8 H и листове за шлифоване Brillant P 400.

 Полиране – машината се превключва на режим RO, а честотата на движение се поставя на степен 4. Използва се полиращ диск PT-STF-D150-M8 и листове за фино шлифоване Platin 2 S1000, Platin 2 S2000, полираща паста MPA 8000, MPA 10000 или MPA 11000, твърд филц.

Шлифоване

Когато драскотините са малко и не са дълбоки, повърхността може да се шлифова и на ръка, като се работи с лист Platin S3000, закрепен върху специална гъба (трупче) за шлифоване. По време на шлифоването се капват по няколко капки препарат за полиране на автомобилни купета (Finischreiniger). Накрая повърхността се почиства с кърпа. Тук-там е възможно да останат петна с матова повърхност, които се премахват в процеса на полиране.

При по-дълбоки драскотини се налага по-енергично и дълбоко шлифоване. Тук вече трябва да се използва шлайфмашина (RO 150E), като се работи с шлифовъчни листове Brillant P400. Когато драскотините са прекалено дълбоки, първоначално може да се използват листове с по-едро зърно Brillant P 240 или P320. Честотата на въртене се настройва на позиция 6. Шлифова се, докато драскотините видимо изчезнат. След това шлифоването продължава последователно с листове Platin S1000 и Platin S2000, като се добавят по няколко капки препарат за полиране. Накрая повърхността се почиства добре, като се изтрива с кърпа. Почистената повърхност е с матов оттенък, който се премахва в процеса на полиране.

Предварително полиране

На машината се поставя диск за полиране със закрепена към него филцова шайба. Машината се превключва за шлифоване в режим RO. В този режим процесът на полиране се извършва по-интензивно, и при движението си шайбата не изхвърля полиращата паста встрани. В този режим значително се намалява нагряването на обработваната повърхност, Върху филцовата шайба се поставя полираща паста MPA 8000 и повърхността се полира. За да не изхвърли шайбата полиращата паста встрани, първо се поставя шайбата да легне върху повърхността и след това се включва машината. Машината леко се повдига, така че натискът да се увеличава към периферията на шайбата. От време на време процесът на полиране се контролира чрез изтриване на повърхността с кърпа.

Окончателно полиране

Извършва се с филцова шайба и полираща паста MPA 10000 или MPA 11000. Тя се нанася върху шайбата или направо върху полираната повърхност. Накрая полирането се завършва само с чиста филцова шайба, при което машината се държи така, че шайбата да лежи върху цялата си повърхност. Движи се последователно във взаимно перпендикулярни посоки. Използването на полиращи шайби от агнешка кожа не се препоръчва, защото при триене плексигласът се наелектризира силно и привлича прахта. Наелектризирането на повърхността на предмети от плексиглас може да се предотврати чрез третирането със специални антистатични препарати.

 

Актуализация 2020 г.: Статията е писана пред 2005 г. Оттогава  електроинструментите и машините  на Festool са претърпели значително развитие.

Съвременни  ексцентършлайфмашини на Festool са моделите  ETS 150/3 EQ, RO 150 FEQ-Plus, ETS EC150/5A и др.

 

За информация и покупки на актуалните днес модели на Festool посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото