В категории: Брой 1-2/2005, Градина, Отопление, Ремонти, Строителство, Хоби

Камините в списание „Направи сам“

В първите дни на Новата година бяхме приятно изненадани, когато в редакцията ни споходи наш дългогодишен читател и автор – доц. Анаки Спасов от ТУ София. Той донесе един брой на вестник „Направи сам” (бр. 8 от 1985 г.), отлежал повече от 20 години в библиотеката му, в който е отпечатана негова статия, оставила видима и до днес диря след себе си. В нея е описан проект на камина, един от авторите на който е доц. Спасов. Като специалист и преподавател по металургия на стоманата той сполучливо бе съчетал професионалните си знания по топене на метали с опита на сръчен майстор при създаването на домашна камина-пещ за печене на баници и вкусни мръвки. Както при немалко други оригинални конструкции, публикувани в „Направи сам“, неговият опит е бил приложен и доразвит от много читатели, които са построили подобни камини, повече или по-малко близки до оригинала. Мнозина лично са потърсили и консултация от автора (при поискване от наши читатели редакцията има практиката да предоставя информация за авторите, стига те да са заявили съгласие за това). Вариант на камината на доц. Спасов, осъвременен и изпълнен от инж. Симеон Маринов, бе публикуван в „Направи сам“ през 2001 г. Последната конструкция на камина-барбекю, предназначена за построяване на открито, бе публикувана в „Направи сам“ – бр. 7-8/2004 г.

Доц. Спасов ни предложи и нова статия, в която той преосмисля и обобщава дългогодишния си опит в областта на камините. Ние решихме не само да публикуваме новата му статия, но идеята му да се върнем към публикация отпреди 20 години ни подтикна да направим бегъл ретроспективен преглед на по-открояващите се статии по тази тема. А също така и да погледнем на отоплението с дърва от позицията на днешния ден.

Публикуваме статиите в следния ред:

1.Проектиране, строителство и експлоатация на камини

2.Камина-пещ – същата комина в друго изпълнение

3.Дворна камина – барбекю

4.Вътрешна камина с метално тяло

5.Съвременен поглед към темата „Камини и печки с дърва“

Bikol-baner

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Камините в списание „Направи сам“”

ЙОРГО ДАНЕВ | юли 26th, 2012 at 11:31 am

ИМА ЛИ НЯКОЙ СХЕМА НА ТАЗИ КАМИНА НО С ПО-ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ.
НАПРИМЕР ГОРИВНАТА КАМЕРА ДА БЪДЕ С РАЗМЕР R50СМ.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото