Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Пневматични шлайфмашини на Festool

Досега в списанието сме представяли основно електрическите шлайфмашини на Festool, някои от които, като модела ROTEX RO 125 (НС 9-10/2004), по принципа си на действие, производителност и качество са уникални и бележат най-високото ниво на професионалните машини от този вид. Едва ли ще изненадаме познавачите на тази марка, ако кажем, че Festool държи първенство и при един друг вид машини – пневматичните шлайфмашини, които по правило се предпочитат в професионалните автобояджийски и мебелни работилници. Те се задвижват от сгъстен въздух, а не от електричество, което ги прави напълно безопасни при работа във влажна среда. Това е от съществено значение например при подготовка на автомобилните купета за боядисване, защото оптимална гладкост на повърхността се постига при мокро шлифоване. В някои случаи пневматичните машини са направо без алтернатива, защото при тях липсва неизбежното искрене от четките на колекторните машини. Това позволява безопасното им използване във взривоопасна среда, възникнала например поради ненадейно изтичане на бензинови или други лесно запалими пари.

Пневматичните инструменти имат значително по-малко детайли от електрическите и съответно се повреждат по-рядко. Те имат значителна дълготрайност, която надвишава над пет пъти експлоатационната пригодност на машините с електрическо захранване. В зависимост от обема на извършваната работа инвестицията за компресор и въздухопроводи бързо се изплаща, защото експлоатационните разходи при пневматичните машини са значително по-малки.

Тук ще опишем две от най-новите пневматични шлайфмашини на Festool, които за пръв път бяха представени на тазгодишното изложение „Автомеханика“ във Франкфурт на Майн през септември.

LEX 2

Това е серия от пневматични ексцентършлайфмашини, които се различават помежду си по диаметъра на шлифовъчния диск – 125, 150 и 185 mm, както и по големината на ексцентрицитета при въртене на диска (големината на хода на вибрация), примерно тестваният в редакцията модел LEX 2 150/7 има диск с диаметър 150 mm и ексцентрицитет 7 mm. Според големината на ексцентрицитета си машините се делят на три групи – 2, 3 и 7 mm. Първите две шлифоват най-фино, докато машините с ексцентрицитет 7 mm работят по-грубо, но и по-енергично отнемат от шлифования материал. Поради това тези са предназначени за първоначално и междинно шлифоване, докато първите две са по-подходящи за завършващото фино шлифоване.

Машините от серията LEX 2 са пневматична версия на най-универсалния и най-често използван вид шлифоващи машини – ексцентършлайфмашината. Изящният външен вид на машините не е самоцелен, а е съчетан с отлични ергономични характеристики. Не случайно те са отличени с iF Design Award 2003. Това е признание, че серията машини е върхово постижение по отношение на тяхната ергономичност и удобство при работа.

Тук ще опишем модела LEX 2 150/7, като всичко казано за него се отнася и за останалите машини от тази серия.

Това е идеалната шлайфмашина за всяка автобояджийска работилница, защото е еднакво подходяща за грубо, междинно и фино, завършващо, шлифоване на равни и заоблени плоскости. Има много удобна за държане с една ръка глава, покрита с еластична, поглъщаща вибрациите материя. Пусковият механизъм е оформен като оцветен в характерния за машините на Festool светлозелен цвят и се задейства, щом главата на машината бъде обхваната с дланта.

Характерно за машината е наличието на специална спирачка, която забавя въртенето на диска и така предпазва шлифованата лакова повърхност от повреждане при досег с бързовъртящия се диск. При машините без такава спирачка това често се случва в момента на поставяне на машината върху обработваната повърхност и при нейното повдигане, когато освободеният от натоварване диск рязко ускорява честотата на въртене.

В описаните тук две машини са монтирани ротационни пластинчати двигатели от ново поколение, които се отличават с висока износоустойчивост (над 1000 експлоатационни часа). Дълготрайността им е увеличена над четири пъти и се смазват значително по-рядко. Пластинчатите двигатели понасят значително по-голямо натоварване без каквито и да било признаци на прегряване при продължителен непрекъснат режим на работа. Вече стана дума, че в сравнение с електрическите тези двигатели имат над 5 пъти по-голяма дълготрайност, а теглото им е наполовина по-малко при еднаква мощност. Това на практика означава още по-висока производителност при по-малка умора за работника.

Машината има отлично функционираща система за гасене на вибрациите (VS-Stop), която предпазва лагерите на машината и ръцете на работещия.

Ексцентършлайфмашината LEX 2 150 7 използва патентованата от Festool система Jetstream за засмукване на отделената прах. При нея през отвор в центъра на шлифовъчния диск се подава въздух под налягане, а след това, заедно с отделената прах се засмуква обратно през 8 разположени близо до периферията отвори. Благодарение на това в зоната на шлифоване не се създава вакуум, отвеждането на прахта и процесът на шлифоване се подобряват, намалява се загряването на шлифованата повърхност, а дълготрайността на шлифовъчния диск се увеличава с около 30%.

Шлифовъчната плоча има подложка за бързо захващане на шлифовъчните листове по системата stickfix, която е изработена от еластичен силно износоустойчив материал (MPE), чиято дълготрайност надхвърля 5 пъти използваните за тази цел обичайни материали.

Към несъмнените предимства на пневматичните шлайфмашини на Festool е и изключително ниското ниво на шума. Това в голяма степен се дължи на специалната интегрирана присъединителна система IAS-2 за едновременно подаване на сгъстения въздух към машината и отвеждането на отработения въздух през специална звукозаглушаваща система. По същият маркуч се изсмуква и отделената при шлифоването прах. Всичко това става през един-единствен маркуч, който се свързва съвсем лесно към машината чрез специален накрайник. Извеждането на отработения въздух извън зоната на работа има и едно друго съществено значение. Той съдържа фини частици масло, необходимо за смазване на ротационния двигател. При машините, които не ползват системата на Festool, тези частици неизбежно се вдишват и попадат върху кожата на работещите в близост хора. Фината маслена мъгла вреди не само на хората, но попаднала върху подготвените за боядисване повърхности, създава проблеми при нанасяне на лаковото покритие. Благодарение на системата IAS-2 това е изключено.

LRS 400

Това е вибрационна шлайфмашина, която се отличава с изключително дългата си шлифовъчна плоча (дължина 400 mm и широчина 80 mm). Голямата ù площ (320 cm2) прави машината отличен инструмент за шлифоване на равни или с лека кривина големи повърхности. Тя е предназначена за грубо и междинно шлифоване на шпакловани повърхности, каросерията на големи превозни средства – микробуси, автобуси, къмпинг ремаркета или за обработка на големи детайли от стъклопласти, каквито са корпусите на различни плавателни съдове. Конструкцията ù позволява шлифоване на цялата повърхност „до последния милиметър“ покрай чупки и около ръбове, поради което не се налага допълнителна ръчна обработка на подобни по-трудно достъпни места.

Благодарение на голямата площ на шлифоващата плоча, машината има висока отнемаща способност и с нея се получава идеално равна повърхност. Има две ръкохватки, които позволяват леко и с минимално напрежение на ръцете водене при работа. Системата VS-Stop и меката обвивка на ръкохватките на практика елиминират вибрациите, което позволява продължителна работа без умора на ръцете. За това способства и ниското тегло на машината (2,6 kg), което е постигнато чрез използване на алуминиева отливка за корпуса, а шлифоващата плоча е изработена от лека магнезиева сплав.

LRS 400 има същия усъвършенстван ротационен пластинчат двигател, както и ексцентършлайфмашината LEX 2. Шлифовъчната плоча има подложка за бързо захващане на шлифовъчните листове по системата stickfix. Тя е изработена от еластичен силно износоустойчив материал (MPE).

И двете шлайфмашини работят с налягане на въздуха 6 bar и дебит около390 l/min. Честотата на вибрациите е 16 000 min–1 при машините от серията LEX 2 и 14 000 min–1 при LRS 400.

За постигане на оптимални резултати при работа и с двата вида пневматични инструменти най-новата разработка на Festool са шлифовъчните листове от сериите Titan 2 и Platin 2. Те са специално пригодени за сухо шлифоване на най-новите автомобилни лакове на водна основа. Листовете от серията Titan2 са универсални и покриват целия диапазон от приложения – от грубо до фино шлифоване и съответно се произвеждат с едрина на зърната от Р80 до Р400 и от F1200 до F3000. Серията Platin 2 е по-тясно специализирана. Тя се използва за брилянтно фино шлифоване на вече нанесени лакови покрития при необходимост от корекции, за оформяне на прехода от по-ново към по-старо покритие, за шлифоване на шприцкит и т.н. Произвеждат се листове с едрина на зърното от S400 до S4000.

Специално за модела LRS 400 се произвеждат листове Titan 2 P80, пригодени за грубо шлифоване на китвани повърхности.

 

Актуализация 2020 г.: Статията е писана през 2004 г. Оттогава  пневматичните инструменти Festool са претърпели значително развитие.

За информация и покупки на актуалните днес модели на Festool посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото