В категории: Брой 12/2009, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Още за облицовъчните плочи AQUAPANEL

В редакцията непрестанно получаваме запитвания било по повод на наскоро публикувани статии, било за конкретни броеве или точно посочени статии, поместени в „Направи сам“ още по времето, когато беше вестник. Често ни търсят за помощ и съвет за конкретни технически решения, за които изобщо не сме публикували нищо. И това е нормално – нали още в годините на прохождане на нашето единствено по рода си и до днес издание обявихме, че то ще бъде „Енциклопедия за домашния майстор“, която постепенно разширихме и в „Енциклопедия на професионалния майстор“.

Напоследък зачестиха запитванията за по-нестандартни приложения на плочите от гипсокартон и гипсофазер, свързани с използването им за облицовки, намиращи се в условия на повишена влага или дори на пряко обливане с вода. Запитванията са преди всичко за това как да се защитават добре познатите и масово разпространени у нас плочи, за да се използват при тези по правило неподходящи за тях условия.

Две мнения няма, че възможността външните фасади на сградите също да се облицоват с плочи така, както това отдавна се прави при вътрешните преградни стени, е силно примамлива. Това не само в много голяма степен ще улесни довършителните операции по фасадите, но най-вече открива изключително широки възможности за най-различни сглобяеми конструкции. Този вид къщи, най-често еднофамилни, отдавна намира широко приложение в много страни по света, защото се вдигат много бързо, по-евтини са, значително по-устойчиви са на земетресения и свлачища. Не на последно място именно със сглобяеми конструкции е възможно постигане на достатъчно голяма дебелина на топлоизолацията, необходима за набиращите популярност и разпространение т.нар. нискоенергийни и пасивни къщи.

Решение на проблема има и то не е в пригаждане на плочите на гипсова основа Knauf за облицовки на неподходящи за тях места, а в използването на нов вид плочи, произведени на циментова основа. Това са плочите AQUAPANEL, производство на Knauf USG Systems, дъщерно предприятие на двата водещи в света производители на облицовъчни плочи и материали – немската Knauf и американската USG.

За строителството с тези плочи сме публикували поредица статии през 2007 г. На ограничен брой читатели, които са пропуснали тези списания, бихме могли да помогнем, защото от всеки брой по правило пазим по около петдесетина екземпляра, които постепенно се стопяват до границите на неприкосновения архив, и тогава на помощ идва копирният апарат. Дългогодишният ни опит ни е научил, че актуалността на преобладаващата част от статиите се запазва и не намалява с времето. Затова тук ще се ограничим с по-обща информация за плочите AQUAPANEL, техните разновидности и сфери на приложение. А накрая си запазваме правото да разгласим изпреварващо и една добра новина за българските строители, свързана с този вид плочи.

Плочите AQUAPANEL се произвеждат на циментова основа без каквото и да било съдържание на азбест. На външен вид те се различават от гипсокартона по това, че повърхността им не е облепена, а във вътрешността си с това, че са армирани със стъкловлакнеста мрежа. От експлоатационна гледна точка най-важните свойства на тези плочи са, че те са устойчиви на атмосферните въздействия, на висока влажност, безпроблемно издържат редуващи се цикли на замръзване и размразяване, устойчиви са към вредители и гъби, не гният и не горят. Те имат и много добри механически показатели – устойчиви са на натиск, удар и огъване.

Плочите са два вида. AQUAPANEL Outdoor са предназначени за външно приложение, а AQUAPANEL Indoor се използват за облицовки във влажни и мокри помещения във вътрешността на сградата. Необходимо е да посочим още едно ценно качество на плочите AQUAPANEL Outdoor – те позволяват огъване при минимално допустим радиус 3 m, когато широчината на плочата е стандартната 1200 mm. При необходимост плочите може да бъдат огънати и до минимален радиус 1 m, за което обаче трябва да се нарежат на четири ивици, всяка по 300 mm широка. Това позволява използването им за облицоване на фасади с дъгообразна форма.

Плочите AQUAPANEL Indoor са осезаемо твърди, по-устойчиви на огъване. Това им качество в случая е предимство, защото от тях се очаква да бъдат неподдаваща се на натиск и огъване основа, за да може сигурно да задържа залепените върху нея плочки. Друго важно качество и на двата вида плочи е, че ръбовете им са допълнително подсилени (EasyEdge), като са обхванати от двустранно армиращата стъкловлакнеста мрежа. Поради високата си товароносимост облицовката с плочи AQUAPANEL е отлична основа за всякакви облицовки – било с плочки за баня или с тънки декоративни керамични плочки, които се използват за създаване на оригинални фасади.

И двата вида плочи се произвеждат с дебелина 12,5 mm при широчина 1200 mm и дължини 2400–2500 mm. Теглото на плочата AQUAPANEL Outdoor е около16 kg/m2, а на AQUAPANEL Indoor – около 15 kg/m2.

AQUAPANEL Outdoor се използват и като основа за полагане на външна тънкослойна декоративна мазилка. Подходящи са за облицовка на фасади, за обшивка на стрехите на покрива, за изграждане на сглобяеми къщи или постройки със стопанско предназначение. Имат якост на огъване >6,2 N/mm2.

AQUAPANEL Indoor се използват за изграждане във влажни помещения, като са подходящи за облицоване с плочки. Използват се в басейни, големи кухни с интензивно отделяне на водни пари, бани, чиито стени се пръскат с вода, места с обилно образуване на кондензна влага. Практично решение е при ремонт на стари сгради, вместо да се измазват кривите и неравни стени в баните и кухните, върху добре нивелирана носеща конструкция да се направи предстенна облицовка с плочи AQUAPANEL Indoor и върху тях да се залепи облицовката от плочки. Това решение има голямото предимство, че се получава напълно равна основа, върху която лепенето на плочките става не само много по-бързо, но и много качествено, без да е необходимо човек да има кой знае колко голям опит. Тези плочи имат якост на огъване >8,75 N/mm2.

Като цяло с плочите AQUAPANEL се работи така, както и с плочите на гипсова основа, използват се и същите материали за изграждане на носещата конструкция. Те се режат чрез отчупване по предварително зарязана с макетен нож линия, режат се с прободен или циркулярен трион с диамантен диск, кръглите отвори се изрязват с боркорона.

Плочите се монтират, като помежду им се оставя фуга с широчина 3–5 mm, която впоследствие се запълва с пълнител AQUAPANEL Fugenspachtel. За армировка по продължение на фугите се използва лентата AQUAPANEL Fugenband.

Поради по-голямата твърдост на плочите, за монтирането им се използват специално създадените за целта самопробиващи винтове AQUAPANEL Maxi. Те имат антикорозионно покритие, а за екстериорни обшивки се използват винтове от неръждаема стомана. Винтовете AQUAPANEL Maxi N имат заострен връх, което ги прави подходящи за директно завиване в дървени или в метални профили с дебелина 0,6–0,7 mm. Най-късият от тези винтове AQUAPANEL Maxi SN 25 е подходящ за закрепване на еднослойна обшивка върху конструкция от метални профили. AQUAPANEL Maxi SN 39 e подходящ за едно- и двуслойна обшивка върху метални профили или за монтиране на еднослойна обшивка върху дървена конструкция. Най-дългият, винтът AQUAPANEL Maxi SN 55, се използва за двуслойна обшивка, монтирана върху дървена конструкция или за трислойна обшивка върху метални профили. За квадратен метър облицовка са необходими 15 винта при еднослоен монтаж. Винтовете AQUAPANEL Maxi SB 39/SB 25 имат самопробиващ връх (наподобяващ тънко свредло), поради което се използват при завиване в метални профили с дебелина на ламарината 0,8–2,0 mm. По-дългите са за двуслойни, а по-късите за еднослойни обшивки.

Винтовете се завиват директно, без предварително да се пробива отвор за тях. Завиват се на минимално разстояние 15 mm от краищата на плочата и на около 250 mm един от друг при стенни облицовки и на 170 mm при стрехи и тавани. Винтовете се завиват, докато главата им потъне съвсем леко под повърхността на плочата. Големината на въртящия момент на електрическата отвертка трябва да се регулира така, че главата да не потъва прекалено дълбоко, нито да остане да стърчи.

При използването на плочите AQUAPANEL за външни облицовки са възможни няколко типични решения:

» Изграждане на външни стени с директен монтаж и дървена носеща конструкция или с конструкция, изпълнена с метални профили.

» Външни стени с вентилиране на обшивката.

» Окачени фасадни облицовки с вентилиране, изпълнени върху дървена конструкция или с метални профили.

» Изпълнение на външни тавани с дървена или метална носеща конструкция.

При толкова хвалебствени слова за все още новите за пазара ни плочи AQUAPANEL е логично да си зададем въпроса къде все пак е по-слабото им място. Качеството винаги има своята цена и поради това като единствен недостатък на тези плочи може да посочим цената им, която е която е 3–4 пъти по-висока от плочите гипсокартон.

И тук е мястото за обещаната в началото на статията добра новина. А тя е, че от началото на 2010 г. организацията при доставките на системите AQUAPANEL ще стане още по-гъвкава и удобна за търговците, включително и от централния склад на новия завод на „Кнауф България“ за производство на гипскартон в Гълъбово.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото