В категории: Брой 11/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Ръчни инструменти за кантиране

Една от съществените и отнемащи немалко време и усилия операции при изработката на корпусни мебели (кухненски и други шкафове, гардероби, бюра и др.) е облепването на кантовете на детайлите от мебелни плочи – операция, която по-често се нарича кантиране. Времето на кантирането с ленти от естествен фурнир и лепило за дърво отдавна отмина. Сега масово се използват кантове от PVC, полиестер, меламин и други изкуствени материали. Те се доставят във вид на навита на ролка лента, върху чийто гръб е нанесено фабрично термолепило, което се разтопява чрез нагряване. При ленти с дебелина до 2 mm това се прави с ръчни инструменти, а при по-голяма дебелина вече навлизаме в сферата на професионалните стационарни кантиращи машини.

Тук ще разгледаме няколко инструмента на испанската фирма Virutex, с чиято помощ кантирането се извършва изключително лесно, бързо и най-важното -качествено.

Ръчна машина за лепене на кантове AG98F

Машината е предназначена за кантиране на прави и дъгообразни кантове с лента с дебелина до 2 mm. Максималната широчина на облепваните кантове е 50 mm. За нагряване се използва пистолет за горещ въздух, който е неразделна част от машината. В зависимост от дебелината на лентата и широчината на канта температурата на въздуха може да се регулира в две степени – 300 ОC и 525 ОС.

AG98F има две подвижни челюсти, които се регулират така, че да обхващат плътно кантирания детайл. Регулировката позволява още ръбът на залепваната лента да съвпадне с левия или с десния ръб на детайла или пък да бъде центрирана спрямо канта. Според нас последният режим на работа е за предпочитане, защото позволява коригиране на допусната в процеса на залепване неточност чрез обрязване на стърчащите отстрани ивици от лентата.

Ролката с лентата се поставя в магазина на машината, който може да се регулира според вътрешния диаметър на ролката, така че да не хлопа при въртене. Лентата преминава през водач с ограничител според широчината ù, през гилотина, с която се прерязва при завършване на облепването на канта, и, силно нагрята, с разтопено лепило, се притиска от тефлонова ролка към канта.

От описанието на машината всеки лесно може да си създаде представа как се работи с тази машина. Челюстите ù се регулират според дебелината на кантирания детайл и желаното разположение на лентата спрямо канта. Рулото се поставя в магазина и краят на лентата се промушва през водещия механизъм, докато мине под притискащата ролка. Притиска се към края на канта, като лентата се изтегля така, че краят ù да стърчи на около сантиметър дължина от ръба. Нагревателят на пистолета се включва на една от двете степени на нагряване. Изчаква се около минута време за достигане на зададената температура на въздуха и лепилото да започне да се топи. Лентата се притиска и залепва, како ръкохватката в предния край се натиска и същевременно машината плавно се издърпва назад. Лентата се развива, лепилото се разтопява и залепва към канта. Машината трябва да се движи с равномерна скорост и еднакво силен натиск, за да не се получи вълнообразна форма на размекнатия кант. Щом се достигне края на детайла, лентата се прерязва, като лостът на гилотината се издърпва назад.

Лично се убедихме, че техниката за работата с машината се усвоява лесно и бързо, като машината е определено незаменима, когато трябва да се оформят кантове с дъгообразна форма.

Челно обрязване на кантиращата лента с Virutex RC21Е

След като лентата бъде залепена върху канта, двата ù края остават да стърчат извън ръбовете и трябва да се прережат така, че линията на рязане да съвпадне точно с нивото на залепената върху съседния кант лента. Това е операция, при която точността е изключително важна и използването на макетен нож не се препоръчва. За тази цел има специален инструмент –

Virutex RC21Е, който не само невероятно улеснява и ускорява тази операция, но и прави обрязването абсолютно прецизно.

Инструментът се поставя, докато прилегне плътно върху двата разположени под прав ъгъл съседни кантове, и с натискане на ръкохватката двете остриета подобно на малка гилотина прережат кантиращата лента. С него може да се обрязват ленти с дебелина до 0,5 mm и широчина 54 mm. Ножовете са сменяеми и щом се износят, се заменят с нови.

Странично обрязване на кантиращата лента с Virutex AU93

Последната операция, с която кантирането завършва, е обрязване на стърчащите извън канта ивици от залепената лента. Тази операция е възможно да се извърши и с подръчни средства – макетен нож или широко дърводелско длето, но това са доста първобитни методи. Освен че се работи бавно, почти сигурно е, че на едно или друго място ръката ще трепне. При това ножът ще задълбае повече от необходимото, с което декоративното покритие по ръба на детайла и ръба на канта ще бъдат непоправимо повредени.

Всичко това може да се избегне с показания тук специализиран инструмент Virutex AU93. За разлика от други инструменти с подобно предназначение, този обрязва двустранно, което ще рече, че с едно преминаване върху канта лентата е обрязана и от двете страни, и повтаряне на операцията не е необходимо. Състои се от две подвижно свързани части, които с помощта на две пружини се придържат на разстояние една от друга. При работа двете части се притискат към детайла до упор, след което инструментът се издърпва до края на канта. Рязането се извършва от две двойки износоустойчиви ножове. Едната двойка обрязва ръба на канта паралелно на плоскостта на детайла, а другата двойка ножове са поставени под ъгъл така, че съвсем леко скосяват и зачистват ръба на кантиращата лента. Така напълно отпада необходимостта от допълнително заглаждане на ръбовете на кантовете с шлифовъчна хартия. Virutex AU93 е подходящ за странично обрязване на кантове с широчина до 40 mm. При по-широки кантове инструментът се разделя на две и с една от половинките се обрязва всеки от ръбовете поотделно. Ножовете са сменяеми и при необходимост се подменят с нови.

Фреза за обрязване на кантиращи ленти Virutex FR56E

Когато за кантиране се използват тънки и сравнително меки ленти, проблем с обрязването им няма, особено, когато се използва някой от описаните тук специализирани инструменти. В някои случаи обаче, например при кантиране на плотове с дебелина 30 mm, се използват дебели и твърди кантиращи ленти от гетинакс. Плотовете имат фабрично оформен заоблен челен кант, като от облепване се нуждаят само късите, напречни кантове, получени при разкрояване на плота до необходимата дължина. Обикновено се доставят на ленти с дължина 4 m и се лепят с контактно лепило (например Rayt Ma261). Лентата е с няколко милиметра по-широка от дебелината на плота и след втвърдяване на лепилото стърчащата ивица трябва да се изреже.

За тази цел е предназначена специализираната фреза Virutex FR56E. Тя има високооборотен електродвигател (честотата на въртене 30 000 min–1), чийто вал завършва с цанга за закрепване на специално пригоден за обрязване на кантове фрезер с твърдосплавни резци. На върха си фрезерът има миниатюрен ролков лагер за точно водене на машината по време на обрязването. Фрезерът едновременно изрязва стърчащата ивица и в зависимост от формата на резците скосява под ъгъл ръба на канта (фаска) или го заобля.

Към машината се предлага и допълнителна глава (CA56G), която придава по-голяма опорна площ и стабилност при плъзгане върху лицевата повърхност или гърба на плота.

Коментари и въпроси

5 коментара към “Ръчни инструменти за кантиране”

todor hristov | октомври 11th, 2011 at 7:12 pm

от къде мога да си закупя:virutex au93 virutex rc21e virutex fr56e-и на какви цени.

todor hristov | октомври 13th, 2011 at 5:14 pm

virutex FR56E virutex AU93 virutex RC21E-цени и откъде могат да бъдат закупени
„Направи сам“:
Препратихме запитването Ви до фирмата вносител (ТЕКА) е те ще се свържат с Вас директно.
Понеже интересуващите Ви електроинструменти Virutex са силно специализирани и в известна степен уникални, така ще получите най-пълна и актуална информация.

raif | януари 3rd, 2012 at 10:22 pm

Каква е цената на инструмента за странично обрязване на кантиращата лента?
„Направи сам“:
Здравейте, препратихме запитването Ви до фирмата-вносител и щом получим отговор, ще Ви информираме.
Възможно е и те да се свържат с Вас.

Пейко Пейков | май 19th, 2012 at 12:04 pm

Каква е цената на гилотината за кант и на кантиращият пистолет и как мога да си закупя.
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирмата вносител, от където ще се свържат директно с Вас.

МАРИЯ ЛОЗАНОВА | октомври 24th, 2013 at 12:32 pm

Интерсувам се от машина за ръчно кантиране -право и криволинейно – цени и вид.

„Направи сам“: Запитването е препратено към фирмата вносител.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото