В категории: 2015, Брой 9-10/2015, Инструменти, Популярни статии

Heller – свредлата с професионално качество

Heller1

Heller2

На тазгодишната есенна среща на „Ташев-Галвинг“ и партньори за пръв път взе участие немската фирма Heller Tools GmbH. Тя и нейните продукти бяха представени и демонстрирани от г-н Николай Лябах, търговски мениджър за Източна Европа. Фирмата е измежду най-скорошните партньори, подбрани и привлечени от „Ташев-Галвинг“. Към момента на нашия пазар се предлага широка гама от свредла. Това е така, защото марката Heller традиционно и най-тясно се свързва именно с този вид производство, ползващо се с признанието за най-високо световно качество. Поради това навсякъде по света Heller се възприема като производител на професионални инструменти, голяма част от които са уникални и с множество патентовани решения, притежаващи изключителни качества, производителност и висока износоустойчивост. Компанията е носител за 2014/2015 на знака „Иновативно чрез научни изследвания” (Innovativ durch Forschung), който се присъжда от авторитетния Съюз на фондациите за научни изследвания в Германия. По данни на организацията от общо 3,5 млн. предприятия в Германия под 1% са тези, които извършват научни изследвания за развитието на своите продукти.

3

Heller Tools е поредната немска фирма, чиято история води към корените на индустриализацията на Европа, а и на света като цяло. Тя е основана като индустриален производител на свредла през 1849 г. По времето, когато България още не е съществувала на Европейската карта, а Илия Гарашанин пише и завещава на поколения напред секретната външнополитическата доктрина („Начертание”, 1844 г.) за изграждането на Велика Сърбия за сметка на енергично вадене на камъни от темелите на бъдеща българска държава и за асимилация на българите – най-многобройното население на Балканския полуостров. По същото това време в немското градче Шмалкалда пуши комина на фабриката за производство на свредла. Още по-впечатляващо е, че тя не е изградена на гола поляна, защото старите хроники доказват, че още през 1583 г. ковачът Якоб Хеллер получава правото да произвежда свредла. В приказната история на Heller е записано също, че през 1928 г. фирмата става първият сериен производител на свредла с твърдосплавна пластина за пробиване на строителни материали. След Втората световна война фабриката е изравнена със земята. Започвайки от нулата, дейността на фирмата е възобновена през 1945 г., когато се премества от Съветската окупационна зона в намиращия се в зоната на Западните съюзници гр. Бремен.

През следващите години производството се премества в близкия град Динклаге, където и днес е седалището на фирмата. Собствеността й търпи няколко промени, като през 2003 г. става собственост на мощната американската компания ITW (Illinois Tool Works Inc.), като запазва своята самостоятелност и специализация. Бидейки в състава на американския концерн и с мощните инвестиции от негова страна, немската Heller не само рязко увеличава производството си, но и разработва редица нови видове свредла основно за пробиване на бетон, стоманобетон и камък. Нейните иновационни продукти печелят авторитетните международни отличия red dot design и iF за промишлен дизайн. Всичко това я утвърждава като водещ в света производител в своята област. През 2014 г. Heller Tools преминава към групата Serafin.

Освен в Динклаге, фирмата има завод и в Шанхай, като високият клас продукти се произвеждат изключително в Германия. Продуктите й се продават в над 50 държави. През 2014 г. реализира приходи от 24 млн. евро.

Дотук говорим за производството на свредла. Всъщност Heller Tools е също така признат производител на различни длета и шила за къртене на бетон, различни по вид боркорони, дискове за рязане на камък, триончета за прободни триони и др. Колкото до свердлата, извън кръга на специализираните за пробиване във всевъзможни строителни материали, Heller Tools произвежда на същото високо качествено ниво и свредла за метал, дърво, зенкери и други инструменти за работа с метали, дърво и други материали, включително широка гама предимно боркорони и дискове с диамантни зърна.

Като първо представяне в списанието на продуктите на Heller Tools, тук ще поставим началото с кратък преглед на основните видове свредла за пробиване в строителни материали и камък, утвърдили световната слава на марката Heller.

Отчитайки потребностите на пазара, Heller Tools произвежда три основни групи според качеството им – Good, Better и Best, съответно според производителността им – Basic, Professional и High Professional. Това позволява за всяка конкретна дейност, според вида на материала и режима на работа, клиентът да може да избере оптималния за себе си инструмент, включително и в ценово отношение.

Така например при свредлата за перфоратори с SDS захват разделението по нива на качество и производителност е следното:

» Basic – Prefix (с два режещи, по-точно разбиващи ръба).

» Professional – Bionic Pro, с два ръба със специално разработена и патентована форма, с два центриращи върха на твърдосплавната пластина.

» High Professional – свредлата Y-Cutter с четири режещи ръба и Trijet с три режещи ръба (Multi-Cutter), патентовано решение. Този вид свредла са особено подходящи за пробиване в стоманобетон. Свредлата Trijet се произвеждат с диаметри от 12 mm до 16 mm, а Y-Cutter – от 18 mm до 50 mm.

4

При свредлата за перфоратори със захват SDS MAX, логично групата Basic отсъства. За този вид мощни перфоратори Heller предлага:

» Professional – Speed2 MAX.

» High Professional – серията EnDuro Y-Cutter и EnDuro Trijet.

По принцип свредлата от серията EnDuro са най-подходящи за пробиване в стоманобетон.

По подобен начин Heller Tools позиционира и останалите видове свредла – за пробиване на строителни материали с ударна бормашина, за метали и дърво.

Освен тези, да ги наречем обичайни на външен вид и размери свредла, Heller Tools произвежда и редица по-екзотични инструменти за пробиване в бетон и други строителни материали, като свредла с дължина до 3 m, Duster Expert – свредла с отвори в главата и канали през тялото за директно засмукване на прахта още в самия отвор. Практично решение за професионалния майстор е наборът Ratio System, който позволява пробиване на отвори с диаметър от 12 до 160 mm при дълбочина до 1480 mm с всякакъв вид перфоратори, за което има подходящите адаптори.

5

Свредлата на Heller Tools носят различни знаци за сертифицирано качество, които имат следното значение:

» PGM – сертификат на независимата организация Prüfgemeinschaft Mauerbohrer, която се занимава с тестване на свредла за пробиване на строителни материали. Наличието на този сертификат удостоверява, че дадено свредло е произведено така, че и след продължителна работа диаметърът на пробития с него отвор ще съответства на маркирания върху него. Това е от голямо значение за здравината, товароносимостта на закрепванията с дюбели, поставени в пробит със свредлото отвор. При по-голям диаметър на отвора от предписания, дюбелът ще задържа недостатъчно добре и може да се изскубне при натоварване далеч по-малко от това, за което е предназначен. „Разбиването“ на отвора може да се дължи на биене на свредлото, на по-голяма твърдосплавна пластина, все дефекти, показващи по-ниското му качество. Поради това само сертифицираните с този знак свредла гарантират пробиването на отвор с необходимия диаметър и форма, които да осигуряват максимална товароносимост и сигурност на закрепванията с дюбели.

» Hand-Arm Vibration. Наличието на този знак означава, че свредлото е тествано и отговаря на директивата „EU 2002/44/ES“ за ограничаване на нивото на предаваните върху ръцете на работещия вибрации. Нискокачествените свредла също допринасят за увеличаване на нивото на тези вибрации с вредните за здравето последици. Heller е първата фирма, специализирана в производството на свредла, която ги подлага на тестване по този показател от независима организация.

» DuraTec – това е обозначение за производствена технология, която обхваща спояване на твърдосплавните пластини при нагряване на свредлото до 1100 °С, охлаждане до 1000 °С за втвърдяване на припоя и бързо охлаждане до 600 °С за термично закаляване на стоманата. Високотемпературното нагряване на свредлата причинява огъване в отделни участъци, което се коригира чрез натиск със сила от 6 до 16 тона. При тази операция по повърхността се образуват микропукнатини. Те биват премахнати чрез „обстрелване” с поток от стоманени сачми.

» Щемпелът на Heller за професионално качество (Quality for Professionals) гарантира, че продуктът е произведен с оглед най-висока сигурност по време на работа. При непрестанен контрол върху качеството даденият продукт е произведен от автоматизирани, компютърно управлявани машини от най-качествени и подходящи за целта материали – стомана и твърдосплавни пластини. Това гарантира високия технологичен стандарт и голяма експлоатационна дълготрайност на свредлото.

6

Heller Tools използва и специалната технология за термично закаляване (HST), която свежда до минимум риска от счупване на свредлото при огъване или при достигане на стоманена армировъчна пръчка. Това качество е особено ценно при дълги свредла, защото позволява тяхното огъване в доста широки граници, без това да причини счупване.

Поради ограниченото място ще споменем още само свредлото за безпрашно пробиване Duster Expert.

Това необичайно свредло е създадено за практически безпрашно пробиване в бетон. За разлика от масово разпространените системи, при които прахта се изсмуква, и то непълно, след изхвърлянето й от въртящото се свредло от отвора, Heller Tools има по-ефикасно решение – прахта се засмуква от дъното на отвора още в момента, когато бетонът се раздробява от главата на свредлото. За целта главата му има два отвора през които прахта се засмуква. След това тя се отвежда по надлъжни в свредлото канали до обхващащ го накрайник, към който се свързва маркучът на прахосмукачката. Това е едновременно икономически изгодно и ефикасно решение на проблема. Намалява се замърсяването на околното пространство, силно се ограничава количеството прах, което работещият и хората около него биха вдишали, отпада необходимостта от допълнително щателно почистване на отвора, задължителна операция, когато в него се поставя дюбел.

Важно е да се знае също, че способността на Duster Expert да засмуква прахта по никакъв начин не се отразява на неговата здравина, дълготрайност и производителност.

И накрая едно съвсем елементарно и евтино средство за засмукване на прахта, излизаща от отвора – адаптер, който се задържа към повърхността около отвора чрез вакуума, създаван от прахосмукачката. Вторият отвор служи за преминава на свредлото и евентуално за патронника на бормашината. Изпробвахме го в редакционната работилница – работи. Дори и върху стени с грапава повърхност.

7

Свредлата на Heller Tools могат да бъдат закупени тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото