В категории: автомобили, Брой 12/2004, Инструменти

Автоинструменти от първа необходимост

Ако карате лъскаво BMW, Audi или някоя друга тяхна посестрима с гнил буржоазен произход, ако се прицелвате в осевата линия на пътя през трирогата звезда на Mercedes, тази статия не е за вас. Такива автомобили през първите пет-шест години от живота си по правило почти не се повреждат, а ако все пак това се случи, мястото им е в специализирания сервиз.

Статията ни е за тези повече от милион българи, които са принудени да карат овехтели, по на 15–20, че и повече години автомобили. Много от тях не се боят да цапат ръцете си с грес и машинно масло, а режимът на ползване на превозното средство често е пет работни дни плюс два за ремонт по празниците.

И за най-дребните ремонти са необходими специализирани инструменти, които преди години бяха достъпни само за държавно снабдяваните сервизи. Даже и най-големите оптимисти едва ли са вярвали, че ще доживеят времето да могат да обзаведат скромния си гараж с такива несложни и същевременно абсолютно необходими инструменти, при това на невероятно ниски цени. Описаните тук автоинструменти подбрахме от изложбения салон на „Евромастер Импорт Експорт“. Те могат да се купят в някои от магазините от широко разгърнатата в цялата страна мрежа от дистрибутори (виж НС 11/2004).

За да „пипнете“ каквото и да било по ходовата част на автомобила, да смените гума, да източите маслото от картера, скоростната кутия, да направите временна превръзка на „огнедишащия“ ауспух, колкото да минете на годишния технически преглед и т.н., автомобилът трябва да се повдигне на крик. Винтовите крикове от комплекта на автомобила по правило са доста слабички и неудобни за ползване, като повечето от тях са пригодени за повдигане на точно определено място чрез поставяне на палеца им в специално оформена в купето кухина. Домашният сервиз се нуждае от по-съвършени повдигателни устройства, каквито са хидравличните крикове. Тук са показани два модела – обикновен (1) и тип „крокодил“ (2), при това избрани измежду най-малките крикове. Първият има товароподемност 3 t, а вторият – 2 t, което е напълно достатъчно за повдигане на лек автомобил. Крикът тип „крокодил“ е несъмнено по-удобен за работа, даже и за това, че минималната му височина е само 135 mm и може да се подпъхне под най-ниско лежащия над терена автомобил. Максималната височина на повдигане при този крик е 330 mm. Предлагат се още два модела с височина на повдигане съответно 390, 385 и 480 mm, като последните два имат товароподемност 3 t.

Минималната височина на обикновения хидравличен крик е 195 mm, а максималната – 320 mm. Гамата включва крикове с товароподемност до 50 t. Ще споменем още, че хидравличният крик е незаменим помощник и при различни строителни дейности, за повдигане на покривна конструкция например, за изправяне или огъване на тръби и други стоманени профили и т.н.

Щом автомобилът се повдигне, това е само половината от работата. Не по-маловажно е той да се подпре сигурно, за да може под него да се работи спокойно и безопасно. Това напълно би разбрал само човек, който е преживял падане на автомобила, докато лежи на гръб под него, когато дъното на купето е застинало на сантиметър от носа му. Тук показваме един много добър според нас комплект (3) от две стойки за сигурно подпиране на автомобила. Състоят се от две части, като основата е от щанцована заварена ламарина, а подвижната опора е отлята от чугун. Тя има гребенообразна рейка със стъпка между зъбите 17 mm. В основата се намира палцов застопоряващ механизъм, който се освобождава чрез повдигане на лостчето. С две думи – стабилни и лесно регулируеми стойки. Минималната височина на стойката е 258 mm, а максималната – 400 mm. Всяка от стойките има товароподемност 2 t.

Следващият от групата на задължителните инструменти е специалният ключ (4) за отвиване на масления филтър при смяна на маслото в картера на двигателя. За тази операция в сервиза ще ви одерат поне 8 лв., а работата е елементарна и се върши за десетина минути. Ключът е универсален и с него може да се отвиват маслени филтри с различен диаметър. Трите му лапи обхващат тялото на филтъра, като при завиване на гайката те първо го притискат силно, като назъбените им повърхности се впиват в ламарината, след което филтърът се отвива. Практиката е показала, че този ключ е по-удобен от лентовите или верижни ключове, особено при филтри, разположени на трудно достъпни места.

Задължителен инструмент за всеки грамотен автомонтьор, пък бил той и любител, е динамометричният ключ (5). Не случайно в сервизните ръководства за всеки автомобил са дадени таблици с големини на въртящия момент за притягане на всички „по-отговорни“ винтове и гайки. Майсторската практика да се работи „на око“ е напълно недопустима при притягане на главата на двигателя, за гайките, притягащи главините на предните колела, и т.н. Желателно е и гайките (или болтовете) за джантите на колелата също да се притягат с динамометричен ключ. При монтиране на детайли с повече винтове, неравномерното им притягане може да предизвика деформация, а престараването с вложената сила, особено при работа с ключ с по-дълго рамо, може да причини скъсване на винта с произтичащите крайно неприятни последствия.

Затова интелигентният майстор работи с динамометричен ключ, като показания тук (тайванско производство). Ключът е калибриран от сертифицирана лаборатория. Главата му има четиристен с дължина на страната 1/2″ и механизъм за превключване на посоката на въртене. Големината на въртящия момент се задава точно и плавно с помощта на винтов механизъм, който наподобява механизма на микрометрите. С него се натяга или охлабва пружината, която определя момента за превъртане на главата при надхвърляне на зададения въртящ момент. Максималната големина на въртящия момент за този модел динамометричен ключ е 210 Nm, а точността на настройката е ±3%.

Мимоходом отбелязваме и друг също необходим за всяка работилница измервателен инструмент – луфтомера (6). Представеният тук има 13 пластини с дебелина от 0,05–1 mm.

При смяна на ябълковиден болт на някой от носачите на предните колела, при подмяна на амортисьор или на спирална пружина, тя трябва да бъде предварително свита и сигурно фиксирана срещу самоволно разпъване. Това се прави със специално приспособление (7). То представлява дълъг винт M16 с дължина 375 mm и два накрайника, специално оформени, за да обхващат сигурно пружината. Единият накрайник е неподвижен, а другият може да се премества при въртене на винта. За свиване на пружината се използват две разположени едно срещу друго приспособления, които постепенно се притягат чрез последователно въртене ту на единия, ту на другия винт.

При кормилните щанги и носачите на предните колела се използват т.нар. ябълковидни болтове и опори. Всички те имат конусовидно оформено тяло, което плътно влиза в съответния също конусообразен отвор на щангата или носача на главината. След притягане на гайката (с динамометричен ключ!) съединението става изключително здраво и не може да се разглоби без специални скоби. С тях болтовете се демонтират лесно, бързо и най-важното, без да се причиняват допълнителни повреди по ходовата и кормилната система. Тук сме показали една „вилица“ (8) и два вида скоби (9 и 10) за избиване на винтове с конично тяло.

Избрахме и два вида скоби за пристягне и уплътняване краищата на различни тръбопроводи. Първият е предназначен за притягане на гумени тръби (11) с голям диаметър, каквито са тръбите, свързващи радиатора с водната риза на двигателя, а също и гумени въздуховоди. Скобата представлява гъвкава стоманена лента, която се пристяга равномерно с помощта на специален зъбен механизъм. Освобождаването на лентата става изключително лесно и светкавично бързо с натискане на фиксиращия палец. Показаната тук скоба е подходяща за пристягане на маркучи с диаметър от 53 до 125 mm. Вторият вид скоби (12) има същото предназначение, но понеже толерансът на притягане при тях е силно ограничен, те се предлагат в комплекти с по няколко размера, подходящи за маркучи с външен диаметър: 23–25 mm, 25–27 mm, 26–28 mm, 36–39 mm и 44–47 mm. Притягането се извършва с винт и гайка. Скобата притиска равномерно от всички страни и същевременно много здраво, без опасност от саморазхлабване на съединението. За отбелязване е сигурната ù конструкция, която я отличава от масово разпространените със сходно предназначение скоби, които се притягат подобно на червячен механизъм и са крайно чувствителни към най-малкото пренатягане.

Прегледа на автоинструментите завършваме с две електрически лебедки със захранващо напрежение 12 V. Първата 2000LB12V (13) е от вида на тези, които се монтират към предните брони на автомобилите с повишена проходимост и при необходимост са единственото средство, което позволява автомобилът да се самоизтегли в ситуация, когато и двойното предаване е безпомощно. За целта куката в края на въжето се закача за стабилна опора, някое по-яко дърво например, и лебедката се включва. За целта тя има удобна за управляване ръкохватка с два бутона за промяна на посоката на въртене на барабана. Максималният товар, който лебедката може да повдига е 910 kg при скорост 1,3 m/min и сила на консумирания ток 118 A. Съответно при наклон 10% тя може да изтегли автомобил с тегло 4560 kg, при наклон 20% – 3090 kg, при наклон 40% – 2885 kg. С две думи, напълно се справя със средно голям автомобил с висока проходимост. Ако се използва втора кука с ролка (единичен полиспаст), товароподемността ù съответно се удвоява за сметка на двойно намаляване на скоростта на изтегляне.

Втората електрическа лебедка EW-6500 12V (14) е професионална машина, при това е най-малкият член на фамилия от общо 8 устройства. Тази има максимален товар на повдигане 2904 kg със скорост 2,5 m/min. Захранва се при напрежение 12 V. Най-мощната от семейството машина EW-12500 24V работи с 24 V и може да повдига около да пъти по-голяма тежест. Показаният тук модел може да изтегли автомобил с тегло 14 090 kg при наклон 10% и 6150 kg при наклон 40%.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

автомобили, Брой 12/2004, Инструменти

Ключови думи

,
 
към началото