В категории: Брой 12/2004, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Хидроизолация

Хидроизолационна мембрана Elastic

Хидроизолацията е един от хроничните проблеми на жилищното ни строителство отпреди промяната преди 15 години – кошмар за обитателите на последните етажи в панелните блокове с плоски покриви. Причината за това бе липсата на качествени хидроизолационни материали. Сега нещата коренно се промениха и все пак има разлика от един до друг материал. Необходимостта от внимателен избор се корени в екстремните изисквания към хидроизолационните материали. Те трябва да гарантират абсолютна водоплътност, да не стареят под въздействие на атмосферните влияния и най-вече на ултравиолетовите лъчи, да запазват своята еластичност, да не се напукват в широк температурен диапазон, да имат отлична адхезия към различни по вид основи, да понасят механично натоварване вследствие на ходене върху тях, лесно да се нанасят и т.н. Малко са материалите, които действително покриват тези изисквания, като особено търсени и все по-широко приложими са материалите, които се нанасят подобно на обикновена боя. Така с лекота се създава силно еластична, напълно непропускаща вода хидроизолационна мембрана. Такъв именно материал от последно поколение е Elastic. Той се предлага едва от два месеца насам от фирма „Сипер“ и без още да е рекламиран, бързо привлече вниманието на редица строителни фирми.

Ние решихме да се опитаме да популяризираме този материал, защото той не само отлично решава един от вечните проблеми в строителството, хидроизолацията, но за разлика от мушамите на битумна основа например не изисква газопламъчни горелки и сложна, опасна за здравето технология на полагане. Нанася се с четка, бояджийско мече или гумен шпахтел, което може да стори и начинаещ в домашното майсторене човек.

Elastic е материал от вида „каучукова мембрана“, който се доставя във вид на готов за употреба гъст разтвор, представляващ воднодисперсна емулсия от кополимери на акрила и стирена. Той се използва еднакво успешно за хидроизолация на хоризонтални и вертикални повърхнини, разположени на открито или във вътрешността на сградата. Elastic е изключително подходящ за хидроизолация на покривни тераси, защото върху покритието може да се ходи, без то да се поврежда.

След като изсъхне, се получава плътна, силно разтеглива (до около 350%) каучукова мембрана, която по своята еластичност наподобява тънка вътрешна автомобилна гума. За по-голяма здравина, когато се полага върху пукнатини и други нестабилни участъци, на места, където може да възникнат напрежения на опън, хидроизолационното покритие се армира с ленти от стъкловлакнеста материя. Така армираната мембрана става толкова устойчива на опън, че с две ръце е невъзможно да бъде разкъсана. Към предимствата на Elastic ще добавим, че материалът има антибактериални свойства, поради което върху него не се развиват плесени, гъбички и водорасли, включително и при дълготрайно поддържане на висока влажност.

Еластичността на покритието с Elastic не се променя с времето. Освен на ултравиолетовите лъчи то е силно устойчиво и на редица химически агенти, включително на съдържащите се в морската вода вещества. Характерно за него е, че докато е абсолютно водонепропускливо и отлично предпазва строителната конструкция, върху която е нанесено, Elastic пропуска свободно водните пари, преминаващи през конструкцията, за да могат да се изпарят в околното пространство. Хидроизолационното покритие издържа безпроблемно на температурни промени в твърде широк диапазон – от –20 °С до +80 °С. Това показва отличната му пригодност за хидроизолация на открити тераси, без да е необходимо да се вземат мерки за механична защита срещу директното слънчево греене.

Elastic има много добро сцепление към най-различни по вид строителни материали, като бетон, гипс, стари хидроизолации (битумни или други), включително и с пясъчна посипка, тухли, камък, дърво, метали и др. Това подсказва, че материалът е еднакво подходящ за полагане на цялостна хидроизолация на различни по площ повърхности или за ремонт на малки участъци, като пукнатини и фуги, канавки за оттичане на водата, водосточни тръби и улуци, ламаринени обшивки около покривни табакери или комини и др.

Elastic се доставя бял, керемиденочервен, сив или зелен цвят в кофи с маса 1, 5 и 20 kg. След изсъхване се получава матово, леко сатинирано покритие. Не бива да се полага при температури, по-ниски от 5 °С и по-високи от 30 °С. Не бива да се започва работа, ако се очаква да завали дъжд, да падне мъгла, както и при топъл и сух вятър.

Материалът се нанася с четка, бояджийски валяк или с гумен шпахтел. Основата трябва да бъде добре почистена, всички недобре свързани частици – отстранени, включително парчета от люпеща се боя или стари хидроизолационни покрития. Добър резултат дава измиването с водоструйна машина (с налягане 110–130 bar), при което водната струя изкъртва нестабилните частици.

За получаване на достатъчно дебело, плътно и здраво покритие се препоръчва дву- или даже трикратно нанасяне на по-тънки слоеве, като след всеки се изчаква достатъчно време, за да изсъхне. Това време силно зависи от температурата и влажността на въздуха и най-често е в границите 8–10 часа. Все пак се препоръчва да се изчакват 12–36 часа преди полагане на следващия пласт.

По принцип не се препоръчва разреждане на материала с вода. Това се допуска единствено до 5%, когато боята се нанася с въздушен пистолет.

Първият пласт се нанася с един от посочените инструменти, като разходът е около 0,3 kg/m². След изчакване на предписаното време се нанася следващият пласт боя. Практиката е върху хоризонтални повърхности да се нанасят два, а при необходимост и три пласта. За защита на вертикални повърхности най-често е достатъчен един и по-рядко – два слоя.

На местата, на които се очаква да възникнат напрежения на опън, например при разширителни фуги, над пукнатини и фуги, при участъци с нездрава основа, при хидроизолация на специфични места (обшивка от поцинкована ламарина, асфалт, азбесто-циментови плочи, водостоци, порьозни керемиди и др.) за подсигуряване се поставят армиращи ленти от стъклен воал с тегло 55 g/m². В случая се полага дебел първи пласт боя и докато материалът е още съвсем пресен, върху него се разстила и опъва армиращата лента, като се притиска, докато равномерно потъне и се пропие. След изчакване на необходимото време отгоре се нанася и вторият пласт Elastic. При полагане на две ръце с армираща лента разходът на материал възлиза на 0,8–1,0 kg/m².

Бихме желали също да обърнем внимание на едно много актуално приложение на Elastic – за хидроизолация на откритите бетонни калканни стени, които у нас най-често се оставят с циментова замазка. Тя, както и бетонът, лесно просмуква атмосферната влага. Elastic дава отлична защита и на конструкции от гипсокартонени плочи, разположени във влажни помещения, като при това замества значително по-скъпи двукомпонентни материали, използвани за тази цел. Преди да се е втвърдил, материалът е разтворим с вода, което прави почистването на инструментите лесно, стига да се направи навреме.

В оригинална и добре затворена опаковка срокът на съхраняване на Elastic е една година. Като всеки водоразтворим материал и този не бива да се съхранява при температури под 5 °С.

Цената на килограм зависи от масата на кофата. При кофи с маса 20 kg тя е най-ниска – 6,50 лв./kg. Цените са взети от току-що отпечатания нов каталог на фирма „Сипер“.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Хидроизолационна мембрана Elastic”

Пепа Тодорова | януари 7th, 2013 at 11:59 am

Здравейте
Живееме в панелен блок и едната страна на апартамента е външна.Понеже м/у двата входа има много малко разстояние не може да се направи външна изолация.Навсякаде по тази външна стена избива мухал.Стената е облепена с тапети и в/у тях сме боядисали с фасаген.Може ли да използваме elastic за да изолираме мухала и ако да как да го направим?

„Направи сам“: Здравейте,
появата на мухъл по повърхността на външна стена е следствие на недобрата й топлинна изолация.
Каквото и покритие от вида хидроизолационна мембраната да направите, това няма да реши проблема, защото водните пари ще кондензират и ще се стичат по него.
Помислете за вътрешна топлоизолация, като описаната тук

angel velev | юни 11th, 2015 at 8:39 pm

От къде да си поръчам този продукт?
„Направи сам“:
Описаният в статията хидроизолационен материал Elastic се предлага от фирма „Сипер“ (0886 317960).
За външни хидроизолации може да се използва също така и течната емулсия Icoper, която се предлага от същата фирма.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото