В категории: Брой 9-10/2009, Отопление, Представяме ви

Отоплителни прибори от Практикер

Спазваме установената брой след брой практика периодично да надникваме в магазините „Практикер“, за да представим на читателите си сбита информация за най-актуалните за сезона продукти, да насочваме вниманието към подбрани измежду тях стоки, да издирваме новостите. Това е непосилна задача, защото във всеки от деветте магазина от веригата в страната се продават средно по около 50 000 стоки. Затова концентрираме вниманието си върху тези, които по наше мнение представляват най-голям интерес за момента.

Средата на октомври и рязко падналите температури в рамките на един ден от летни почти до нулата са последна покана за тези, които още не са решили как и с какво ще отопляват дома си през зимата. Все още има възможност да се вземат, макар и некардинални мерки за намаляване на топлинните загуби чрез по-добро уплътняване на дограмата, чрез облицоване на стените с меки топлоизолиращи покрития, като листовете „Депрон“ или корк например, които все ще вдигнат температурата в помещението с някой градус и което е по-съществено, ще повишат повърхностната температура на външните стени. Това, освен че премахва до голяма степен неприятното усещане за „изпиващ от стените студ“, но има и определено здравословен ефект. В „Практикер“ се предлага доста голямо разнообразие от материали, подходящи за направа на вътрешна топлоизолация. Ще споменем само листовете Climapor, чието блестящо покритие от алуминиево фолио изпълнява ролята на екран, отразяващ на 90% инфрачервеното излъчване от радиатора обратно към помещението. Поставянето на такъв екран има силен ефект за съхраняване на топлината в помещението, поради което на този лесен иначе ремонт сме посветили отделна статия в броя.

Това, което привлича най-силно вниманието на посетителите, без съмнение е богатата колекция от най-различни по вид на горивото, начин на работа и приложение отоплителни прибори. Пристъпихме към по-внимателен оглед с ясното съзнание, че качествените доказали се на пазара стоки, извън сферата на компютрите и битовата електроника, по правило се задържат по-продължително време, а не се подменят всеки сезон. Въпреки това открихме немалко новости в сектора на електрическите отоплителни уреди. Той определено доминираше и това е разбираемо, защото те са най-предпочитани за допълнително отопление на дома или бързо затопляне на вилната постройка, която през зимата се обитава рядко и през почивните дни. Мобилността, елегантният външен вид, лесното управление и автоматично поддържане на зададената температура, липсата на течно, твърдо или газообразно гориво, липсата на пепел или сгурия често наклоняват везните и при избора на основното отопление в полза на най-чистия вид енергия – електрическата. Не на последно място в условията на икономическа криза предлагането на отоплителни електрически печки с цена под 20 лв. (Budget) също е много силен мотив за покупка. Както вече сме писали, тази марка принадлежи на международната верига Praktiker, чийто клон е нашата „Практикер“, и поради това те успяват да изстискат от производителя възможно най-ниска цена при добро равнище на качеството.

Може да се каже, че в есенно-зимната колекция отоплителни уреди, която очевидно ще доминира поне до края на годината, са представени всички основни видове отоплителни прибори. По марки навярно няма да сгрешим в твърдението, че доминира българската фирма Tesy, чиято продуктова гама обхваща широк периметър от печки и камини за дърва, през печки, работещи с пропан-бутан, и стенни котли до разнообразна колекция от електрически нагревателни уреди.

Отдалеч привличат окото няколко модела с нестандартен, дори екстравагантен, но със сигурност впечатляващ дизайн. Наподобяващите озвучителни тела (тонколони) печки с оранжеви челни решетки (1) всъщност са вентилаторни печки от серия, която производителят е нарекъл „Арт дизайн“. В елегантното тяло с обтекаема форма е поставен керамичен (PTC) нагревател с мощност 1500/2000 W. Предназначени са за отопляване на помещение с обем 20/25 m³. Имат режим, при който температурата в помещението се поддържа малко над нулата, а освен за отопление, може да се използват и за вентилация при изключен нагревател.

Няколко думи за керамичните нагревателни елементи PTC (Positive Temperature Coefficient). Те са изработени от повърхностно метализиран керамичен материал, който има свойството да се саморегулира. В зависимост от промяната на температурата на околната среда, съпротивлението на нагревателя се променя така, че силата на тока да се регулира с цел поддържане на предварително зададената температура.

До двете печки с оранжеви решетки се намира отоплително тяло с гладка лицева повърхност, предназначено за монтиране в баня (също сн. 1) Това също е вентилаторна печка с мощност 2000 W, подходяща за работа във влажна среда, като е защитена и срещу водни пръски. На следващата снимка (2) са показани отново три вентилаторни печки с метална решетка и оригинален дизайн. Моделът HL 261 V PTC има филтър за задържане на прахта от въздушния поток и отоплява около 30 m³ пространство. Тази печка има защита в случай на падане, която автоматично изключва електрическото захранване.

Измежду най-сериозните претенденти в класацията за най-луксозна печка е отоплителната кула HL 293 V PTC, която има керамичен нагревателен елемент (PTC) и всички екстри, включително LCD дисплей за управлението ù. Подходяща е за отопляване на обем до 45 m³.

Богат е изборът и при останалите видове електрически печки и радиатори от различни производители. Споменаваме само предпочитаните поради своята в максимална степен безопасност и сравнително по-ниска повърхностна температура маслени радиатори (3), които благодарение на оптимизираната си форма на ребрата с цел повишаване на топлообменната им повърхност имат подобрено топлоотдаване.

Много силно са представени и панелните радиатори, предназначени за монтиране на стена (4). Те се предпочитат поради малката им дебелина, така че почти не заемат място в помещението. В зависимост от електрическата мощност един такъв радиатор може да отоплява между 15 m³ и 45 m³ помещение. Специално оребрената външна повърхност на нагревателните елементи позволява поддържането на по-ниска повърхностна температура и поради това те изсушават въздуха по-малко.

Не липсват конвекторните печки, (5) както и кварцовите (6), наричани още халогенни печки, чиито нагреватели са поставени в прозрачна тръба от кварцово стъкло. Те отделят топлината предимно чрез излъчване, което създава приятно усещане върху откритите части на човешкото тяло. Усещането за топлинен уют се подсилва и от излъчваната от нагревателите светлина.

Да не забравяме също така, че от енергийна гледна точка най-ефективно е отоплението с климатик. Не случайно още на входа на магазина посреща посетителите един модел на Samsung с привлекателна цена (7).

За предпочитащите отоплението с твърдо гориво, дърва и брикети, изборът от печки и камини е голям (8). Показваме печка с водна риза, която е свързана с радиатор, а водата циркулира благодарение на електрическа циркулационна помпа (9). Така се постига по-равномерно отопляване при по-големи помещения, както и едновременно отопляване на едно и повече помещения в зависимост от топлинната мощност на печката. Съвременните гъвкави тръби и циркулационната помпа правят изграждането на отоплителната инсталация изключително лесна задача, като не бива да се забравя и предпазващият системата разширителен съд.

Предлаганите в „Практикер“ „екобрикети“ са отличен заместител на нацепените дърва и от енергийна, и от екологична гледна точка. Имат висока топлинна калоричност (над 4,8 Wh/kg), при горенето си отделят 40–50 пъти по-малко вредни емисии в сравнение с каменните въглища и почти не остава пепел (под 1,5% от масата им). Произвеждат се от отпадъчна дървесина (стърготини), трици, слама и други растителни отпадъци.

На излизане от магазина погледа ни спря един много полезен и необходим прибор, който решава проблемите, създавани от високата относителна влажност на въздуха. Това е особено характерно за мазетата, където не може да бъде решен чрез интензивна вентилация. Влагата причинява корозия на предметите от стомана, предизвиква бързо разваляне на съхраняваните плодове и зеленчуци, поврежда дървесината и тъканите. Най-ефикасното решение са изсушителите на въздух, като показания на снимката Budget AD1000 (10). За разлика от по-евтините, но и по-несъвършени изсушители, които използват патрони за еднократно ползване, съдържащи силно хигроскопично вещество, този представлява малък хладилен агрегат. Водните пари кондензират върху неговия изпарител и във вид на вода се стичат в съд с обем 2,4 l. Нивото на водата се контролира и щом се събере 1,8 l, устройството автоматично се изключва. По този начин се предотвратява преливане и намокряне на пода. Производителността на изсушителя е 0,4 l вода на час. Той е пригоден да поддържа нормален влажностен режим на въздуха в помещения с обем 75 m³ или с площ около 30 m². Освен да изсушава, приборът също така очиства преминаващия през него въздух, като го филтрира, включително и през филтър с активен въглен, който задържа миризмите. Това допълнително разширява сферата на приложение и той може да се използва също така успешно в кухни и други обитаеми помещения, в които е необходимо въздухът да се изсушава.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2009, Отопление, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото