В категории: Брой 11/2004, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Многофункционална ъглошлифовъчна машина RD-AG07

След бормашината вторият най-често използван инструмент е ъглошлифовъчната машина, която масово се използва за рязане на метали, бетон, керамика и камък, изравняване и заглаждане на заваръчни шевове, фино оформяне на детайли от метал чрез изпилване, за почистване на ръжда, отстраняване на стари лакови покрития и др. На пазара се предлага голямо разнообразие от такива машини, които са много сходни по техническите си параметри, пък и конструкцията на този вид машини не предполага кой знае какви възможности за съществени промени.

Затова ще започнем именно от специфичната характеристика на ъглошлифовъчната машина Raider RD-AG07 – възможността за седемстепенно плавно регулиране на честотата на въртене в границите от 1800 до 6000 minˉ¹. Максималната честота на въртене е съобразена с необходимата периферна скорост за рязане и шлифоване с дискове с диаметър 230 mm. Те не бива да се използват при по-ниска честота на въртене, защото може да се счупят.

Възможността за плавно регулиране на честотата на въртене обаче значително разширява обсега от приложения на машината и я прави действително многофункционална. Така например в комбинация с телени четки (дискови или с форма на камбана) тя се превръща в отличен инструмент за бързо и сигурно почистване на различни, предимно метални, повърхнини. С абразивни камбани може да се шлифова мозайка или мрамор, а с помощта на гумен диск, кече и полиращи шайби тя става отлична шлайфмашина с многостранно приложение. Регулируемата честота на въртене позволява разширяване обсега и на обработваните материали, защото редица от тях, като пластмасите например, не понасят прегряване, причинено от високата честота на въртене на диска.

Машината има електронна схема и за управление на пусковия ток, което гарантира плавното развъртане на диска до достигане на максимални обороти и същевременно защитава електрическата мрежа от неизбежния иначе токов удар, породен от високия пусков ток на машината.

Raider RD-AG07 е мощна ъглошлифовъчна машина с електрическа мощност 2100 W, предназначена за държане с две ръце при работа. За отбелязване е, че има удобна за ръката ръкохватка с продълговат, анатомично оформен пусков бутон. На него се намира и предпазителят срещу нежелано включване.

Машината има бутон за блокиране на въртенето на вала за по-лесна смяна на диска. Закрепването му става по класическото решение с притискателна гайка и специален ключ за нея. Предпазителят се фиксира неподвижно с винт и гайка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото