В категории: Брой 11/2004, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Набор фрезери за ръчна фреза TopMaster

Фрезерите за ръчна електрическа фреза с марката Raider не са новост за читателите ни, защото преди повече от година представихме първия пуснат на пазара комплект, съдържащ 15 фрезера. Сега „Евромастер Импорт Експорт“ предлага нов, значително по-голям комплект, с който възможностите на дърводелеца значително нарастват. И друг път сме казвали, че инструментът прави майстора. Новият комплект RD-158305 съдържа 35 фрезера с диаметър на опашката за захващане към цангата на машината Ø8. Ръчната електрическа фреза е машина с универсално приложение, което зависи от вида и формата на използвания работен инструмент – фрезера. Именно затова новият комплект представлява голям интерес за всеки дърводелец. Всеки от фрезерите има своето предназначение и в дадения случай може да се окаже незаменим. Фрезерите имат твърдосплавни режещи пластини, което увеличава дълготрайността им и позволява обработване на твърди материали – плочи от ПДЧ или MDF, плочи, ламинирани с твърд гетинакс. Този вид фрезери имат около 25 пъти по-дълъг живот от фрезерите, чиито резци са от инструментална стомана. Фрезерите, предназначени за обработка на кантове, завършват с малък сачмен лагер, с помощта на който фрезерът се движи плътно опрян до канта. Това решение е несъмнено по-добро в сравнение с по-евтините фрезери без лагер, защото съпротивлението при търкаляне тук на практика е незабележимо. Освен това докато вътрешният пръстен на лагера се върти с честотата на въртене на фрезата (около 30 000 minˉ¹), външният следва постъпателното движение на фрезера. Така върху канта не остава следа от преминаването на лагера, докато при фрезерите, които завършват с цапфа (къса цилиндрична опашка) без лагер, силното триене поради високата честота на въртене оставя ивица от овъглена дървесина.

Комплектът съдържа богат набор от фрезери за издълбаване на нутове – обикновени с правоъгълно сечение или декоративни с V-образно или полукръгло дъно, фрезери за гратови сглобки, фрезери за фалцове, фрезер за обрязване на кантове от гетинакс (6 фрезера с различна големина) и др. Най-голямо е разнообразието от фрезери за обработване на кантове – за скосяване, заобляне, придаване на полукръгла форма на профила, както и различни други декоративни профили.

Лагерите са капсуловани и греста в тях не може да се подменя. Това означава, че при почистване на фрезера след работа те не бива да се накисват в органичен разтворител, например бензин.

Големините на фрезерите – най-често външният диаметър при цилидричните, широчината на нута при дисковите или радиуса на закръгление при профилните фрезери за оформяне на кантове, се дават в инчове. За разлика от машинните детайли и сглобки, в дърводелството това не представлява проблем. Така например палцовите нутови фрезери са с диаметър от 3 до 19 mm, минималната широчина на нута, получена с дисков фрезер, е 6 mm, а максималната – 9 mm. Това са размери при едно преминаване на фрезера. Цената на комплекта е 109 лв. с ДДС.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Набор фрезери за ръчна фреза TopMaster”

Nikola Mesalski | юни 7th, 2013 at 7:31 am

Къде може да се закупи и колко ще струва този продукт?
„Направи сам“: Комплектът фрезери се продава във всички магазини на „Евромастер Импорт Експорт“ и цената му е 89,99 лв. с ДДС.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото