В категории: Брой 9-10/2004, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Декоративни мазилки Weber terranova

След обзора на тънкослойните декоративни мазилки, за да бъдем в максимална степен полезни на читателите си, от всяка група мазилки ще разгледаме накратко по един вид производство на австрийския завод на френския производител Weber – част от международния гигант Saint-Gobain. Той има представителство в България, а продуктите му през последните година-две бележат изключително голям успех на нашия строителен пазар. Това съвсем не е случайно, защото в основата на днешния успех лежи 111-годишна традиция – през далечната 1893 г. фабриката Terranova започва производството на първата благородна мазилка. През изминалото столетие това производство се развива и разширява с нови и нови все по-съвършени строителни материали, като родословието може да се проследи и по наименованието на програмата Terranova, която включва материалите за изграждане на фасадни системи. Концернът предлага изключително широка палитра от материали, предимно за изграждане на нови и ремонт на стари фасади или измазване на вътрешни стени – грундове, мазилки и бои, за саниране на стари бетонни конструкции, залепване на облицовъчни плочки и др. Предлагат се и няколко варианта на завършени топлоизолационни системи (terratherm family, terratherm comfort, terratherm prestige, terratherm flex и terratherm freesyle), при оптимално, гарантирано от производителя съчетание на съставящите ги материали – топлоизолационни плочи, закрепващи елементи, лепила и шпакловки, армировъчна мрежа, декоративни мазилки и бои.

За по-пълна ориентация на читателите ни посочваме и цените на описаните мазилки според актуалния към момента каталог на Saint-Gobain Weber България ЕООД. Цените са без включен ДДС.

terranova-kps-Edelputz Минерална благородна мазилка

Лека мазилка на минерална основа за фасадни стени и вътрешни мазилки при ново строителство и обновяване на стари сгради. Има добри водоотблъскващи свойства, много добра паропропускливост, студоустойчива, устойчива на алкални продукти и съдържащи се във въздуха вредни газове, възпрепятства развитието на микроорганизми, не набъбва при овлажняване, не е запалима. Подходяща е за получаване на драскана или влачена повърхностна структура. Предлага се в 49 стандартни цвята.

Подходяща е за нанасяне върху всякакви основи с добра попиваща способност – шпакловки върху топлоизолационни системи, здрави варови и варо-циментови мазилки, топлоизолационни мазилки със съдържание на перлит и др.

Доставя се в сухо прахообразно състояние в торби с маса 40 kg. Мазилката се приготвя чрез разбъркване с вода, като се вземат вече описаните мерки за получаване на еднороден, еднакво оцветен разтвор. Готовият разтвор трябва да се използва в рамките на 1,5 час. Нанася се с мистрия и неръждаема стоманена маламашка и повърхността ù се структурира чрез кръгообразно или праволинейно триене.

За получаване на мазилка с „влачена“ структура с дебелина 2 mm разходната норма е 4 kg/m2. Цена 1,10 лв./kg.

terrasil-Silikatputz Силикатна мазилка

Готов за използване пастообразен разтвор със свързващо вещество калиево водно стъкло. Висококачествена тънкослойна декоративна мазилка, подходяща за нанасяне върху топлоизолационни системи и всякакви минерални основи – варо-циментови мазилки, бетон и др.

Има повишена водоотблъскваща способност, добра пропускливост на водните пари, добра устойчивост на въздействието на алкални вещества, на промишлени и автомобилни газове, устойчива е на миене, на студ и не гори. Доставя се в 238 цветови нюанса по каталог. Възможно е и оцветяване по желание на клиента извън тези стандартни цветове.

Основата предварително се грундира с terranova Putzgrundiеrung, като се изчакват 24 часа преди нанасяне на мазилката. Готовият разтвор се разбърква с електрическа бъркалка и при необходимост може да се разреди с малко вода. Нанася се с неръждаема стоманена пердашка на пласт с дебелина, определена от големината на включените в нея зърна, и веднага се структурира, например с коркова пердашка. Съседните участъци трябва така да се измазват, че прясната мазилка да се нанася, преди още по-рано положената да е започнала да свързва. Всички участъци се структурират с един и същ инструмент и по един и същ начин.

Тази мазилка позволява измазване на фасадата с различно оцветени полета. За тази цел дадено поле се огражда със специална лепяща книжна лента, която се премахва след измазването му. На следващия ден по краищата на вече свързалата мазилка се залепва защитна лента, която я предпазва от зацапване с мазилката от съседното поле.

При измазване върху топлоизолационни системи коефициентът на отразяване на светлината от мазилката не бива да бъде под 25.

Разходната норма при мазилката с „влачена“ структура с дебелина 2 mm е 2,5 kg/m2, а цената на мазилката е 3,25 лв./kg. Доставя се в пластмасови кофи с маса 30 kg.

terrasol-Extra-Clean Екстра клийн мазилка

Тази мазилка е характерен за Weber продукт, който представлява облагородена със силиконови смоли силикатна мазилка на база калиево водно стъкло. Към вече изброените при силикатните мазилки качества се добавя още едно – намалена способност за задържане на замърсяванията от въздуха. Подходяща е за нанасяне върху всякакви минерални основи и топлоизолационни системи. Предлага се в цветова палитра от 238 нюанса.

Основата се грундира както при силиконовите мазилки. Допуска известно разреждане на мазилката с вода. Всичко казано за нанасянето на предната мазилка важи и за тази.

Разходната норма при мазилката с „влачена“ структура с дебелина 2 mm е 2,5 kg/m2, а цената е 3,66 лв./kg.

terrasol-Silikonharzputz Силиконова мазилка

Тази мазилка със свързващо вещество силиконови смоли по всички вече изброени основни показатели, характеризиращи качествата на крайното покритие, превъзхожда останалите видове мазилки. Тя има и повишена защита срещу развитие на гъбички и микроводорасли. При това заслужава да се отбележи, че тя е незначително по-скъпа от terrasol-Extra-Clean. Цената ù е 3,99 лв./kg при същата разходна норма – 2,5 kg/m2 за „влачена“ структура.

Доставя се също в 238 цветови нюанса по каталог. Всичко казано за предните две мазилки – грундиране, разбъркване, нанасяне и структуриране на повърхността важи и за силиконовите мазилки.

terraplast-Kunstharzputz Полимерна мазилка

Това са висококачествени тънкослойни мазилки със свързващо вещество полимерни смоли. По своите качества леко отстъпват на силиконовите мазилки включително по коефициента си на паропропускане. Подобно на тях имат повишена защита срещу развитие на гъбички и водорасли. Предлагат се в 258 стандартни цветови нюанса или се оцветяват по желание на клиента. Нямат равни по ярки и интензивни тонове. Всичко казано за силиконовите и силикатните мазилки важи и за този вид.

Разходната норма при мазилката с „влачена“ структура с дебелина 2 mm е 2,5 kg/m2, а цената на мазилката е 3,15 лв./kg.

Особеност при тях е, че при необходимост може да се доставят мазилки, пригодени чрез специални ускоряващи свързването добавки за нанасяне при температури до –5 OС.

terra-marmolit Мозаечна мазилка

Тази полимерна декоративна мазилка има повишена устойчивост на механични въздействия, на миене и пръскане с вода, подходяща за външна и вътрешна употреба. Има силно релефна мозаечна структура и красив външен вид с разнообразно оцветяване. Изключително подходяща е за измазване на цокли, бетонни колони, чела на балкони и тераси и др.

Може да се нанася върху основи от бетон, естествен и изкуствен камък, циментови замазки, цименто-варови мазилки, фазерноциментови плочи и др. Цокли, които влизат под равнището на почвата, трябва предварително да се измажат с плътен водонепропусклив циментов разтвор като основа на мозаечната мазилка. Топлоизолационните мазилки не са подходяща основа за нанасяне на мозаечна мазилка.

Мазилката се доставя в готов за употреба разтвор и се нанася върху предварително грундираната основа. Нанася се със стоманена маламашка и се заглажда при дебелина на пласта, определена от едрината на мозаечните зърна. Разходната норма при дебелина на мазилката 3 mm е 5 kg/m2, а цената ù е 3,99 лв./kg.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Декоративни мазилки Weber terranova”

nadia | декември 29th, 2012 at 7:27 pm

ако фасадата има наклон от 78 градуса, ще може ли да се приложи мозаечната мазилка върху измазан топлоизолационен пласт и да се гарантира нейната водонепропускливост?

„Направи сам“: Използването на мозаечна мазилка не би трябвало да създава проблеми при наличие на наклон, който осигурява много добро отичане на водата от повърхността. По принцип тънкослойни декоративните мазилки не са предназначени и не могат да изпълняват функциите на водонепропусклива хидроизолация. Те притежават в различна степен водоотблъскващи свойства, които намаляват намокрянето на мазилката при дъжд и с това се ускорява нейното изсъхване. При значително обливане на мазилката с вода се използват подходящи хидроизолационни материали и системата добива вида: шпакловка, грунд, еластична хидроизолация, грунд, мазилка.
Повече от желателно е всички материали да бъдат от един и същ производител и да образуват система

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото