В категории: Брой 9-10/2004, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Контактни и стопяеми лепила на Henkel

С тази статия завършваме поредицата за лепилата на Henkel. Засега. В четири последователни броя на списанието ви запознахме с основните групи лепила и най-често използваните от тях, които на практика покриват преобладаващата част от приложенията в практиката. Защо избрахме именно лепилата на Henkel? Причините са поне две. Първата е очевидна – Henkel е най-големият производител на лепила в света и неговите продукти са образец на най-доброто, което се предлага към момента на пазара. Освен това у нас се внася почти пълната гама лепила (предимно под марката Moment), и те могат да бъдат намерени във всеки по-голям магазин. Втората и не така явна причина е подкрепата, която получихме от Henkel-България, изразяваща се в техническа информация и илюстративен материал за приложението на отделните лепила.

За тези, които са пропуснали някоя статия от поредицата за лепилата на Henkel, поместваме броевете, в които са публикувани.

» Двукомпонентни лепила Super Epox, Repair Kit и свръх-здрава лепяща лента Power Tape – „Направи сам“ 3-4/2004

» Монтажно лепило Super FIX и специални бели лепила за лепене на стиропор, корк, мокети и настилки от PVC – „Направи сам“ 5-6/2004

» Лепила за дърво и паркети, уплътняване на фугите при дървени подови покрития с Fugen Dicht – „Направи сам“ 7-8/2004

» Контактни лепила Kraftkleber и лепене с твърди стопяеми лепила – „Направи сам“ 9/2004.

С това не закриваме темата за лепилата и тънкостите при работата с тях на страниците на списанието ни, защото на пазара непрестанно се появяват нови и по-качествени продукти, с които става възможно лепенето и монтирането на материали, за които доскоро това бе напълно или частично невъзможно. Така че, щом се появят нови продукти, ние своевременно ще ги представим подробно. Ето и лепилата, които оставихме за края на тази поредица.

Moment Kraftkleber

Това е едно от най-разпространените, най-често използвани и с твърде широк периметър на приложения лепило. То е класически представител на контактните, съдържащи разтворители лепила. Най-характерни за него са голямата сила на залепване и бързината, с която свързва. Подходящо е за лепене на различни комбинации от следните материали: дърво и дървесни материали, твърд PVC, дунапрен, гума, кожа, корк, филц, метали и др. Едно от най-честите приложения е кантирането на мебелни плочи и особено облепването на страничните кантове на дебели кухненски плотове с ленти от твърд PVC. С него могат да се лепят меки подови настилки, различни шумо- и топлоизолиращи плочи (или рулонни материали) от корк и други материали, стенни облицовки и др. Лепилото не е подходящо за лепене на полипропилен, полиетилен, стиропор, мек PVC и изкуствени кожи.

След като слепваните повърхности бъдат добре подготвени (почистени от прах, мазнини и други замърсявания, сухи и по възможност леко надраскани с абразивна хартия), те се намазват с тънък пласт лепило. То се нанася върху двете повърхности. Ако те са по-големи се използва назъбен шпахтел. След това се изчаква, докато разтворителят се изпари. За това са необходими около 15 min при стайна температура. Майсторската практика за проверка на готовността на повърхностите за залепване е чрез леко докосване с горната страна на пръстите на ръката. Когато лепилото престане да полепва и да пуска „конци“, може да се пристъпи към залепване. Характерна за този вид лепила е необходимостта двата детайла да се притиснат силно един към друг. Здравината на съединението зависи от силата на притискане, а не от продължителността му, която може да трае и няколко секунди. Освен това трябва да се работи много точно, защото, веднъж притиснати един към друг, донаместване на предметите и корекции вече не са възможни.

Moment Kraftkleber има много висока начална сила на свързване, поради което почти веднага след слепването може да продължи по-нататъшната обработка на детайлите. Крайната здравина на съединението се постига след 3 дни. Характерна за това лепило е високата му устойчивост на нагряване – лепената връзка издържа до около 110 ОС. Лепилните съединения понасят също така добре овлажняване, разредени киселини и основи, както и температурни колебания в доста широк диапазон. Разходната норма при двустранно нанасяне е 250–350 g/m².

Лепилото се предлага в различни по вид и обем разфасовки, като, според нас, туба с лепило Moment Kraftkleber винаги е необходима в домашната работилница.

Стопяемо лепило Pattex Hot

Този вид лепила формират самостоятелна група, защото се различават от всички останали. Слепването с тях става в течно състояние, като лепилото се разтопява в специален пистолет при температура 150–200 ОС. Pattex Hot се доставя във вид на твърди, леко еластични и белезникаво оцветени пръчки с диаметър 11 mm и дължина 20 cm. Стопеното лепило е прозрачно. На практика е универсално, защото е подходящо за фиксиране, монтиране и ремонтиране чрез залепване на най-различни материали: дърво и дървесни материали, пластмаси (полистирол, твърд PVC и др.), керамика, стъкло, текстил, бетон, камък, метали и др. Списъкът може още да се продължи, но е по-лесно да се посочат материалите, които не може да се лепят по този начин. Това са мек PVC, полиетилен, полипропилен, тефлон и стиропор (върху стиропор). Ограничението се дължи основно на високата температура на лепилото.

За успешното залепване много важна е предварителната подготовка на контактните повърхности. Те трябва да бъдат добре почистени от прах и омасляване, и да бъдат напълно сухи. При гладки повърхнини се препоръчва надраскване с абразивен лист. Освен за залепване твърдите лепила може да се използват и като уплътняващ материал за запълване на фуги и пролуки, при канализационни PVC тръби, например. Характерно за лепенето с твърдо лепила е, че след около 2 min то се е втвърдило достатъчно, за да може съединението да се натовари. Друга особеност е, че съединенията с твърдо лепило на практика са разглобяеми, защото при нагряване с горещ въздух до около 89 ОС лепилният шев омеква и детайлите могат да се отделят един от друг.

Към положителните страни на твърдите лепила бихме добавили и това, че за разлика от останалите видове, които имат ограничен срок за съхраняване и годност, тези нямат такова ограничение и винаги ще бъдат на разположение, когато потрябват.

Твърдите лепила са особено подходящи за залепване на по-малки предмети като: опаковане на подаръци, запечатване на кашони и кутии от картон и мукава, декоративно „обличане“ на предмети, различни видове моделизми, малки дървени рамки, подлепване краищата на меки подови настилки, поправка на дървени играчки и други предмети от дърво и др. Слепването е по-сигурно при материали с ниска топлопроводност и по-малка маса. При лепене на предмети с голяма топлопроводност и топлоемкост като метали, камък, керамика и др., капките течно лепило се втвърдяват много бързо, то не може да се разтече и да залепне здраво към повърхността. В такива случаи се препоръчва предварително нагряване на детайлите до около 50–60 ОС.

Освен в самостоятелни опаковки Pattex Hot се продава и в комплект с пистолет за лепене Pattex Supermatic. Той има електрически нагревател, работещ с напрежение 220 V, а времето, необходимо за стопяване на лепилото и достигане на готовност за лепене, е около 6–10 min. На ръкохватката на пистолета има спусък, чрез който пръчката се избутва напред, а тя от своя страна изтласква стопеното лепило през дюзата в предния край на пистолета. Поставена е в защитен кожух, като само върхът ù се подава извън него. Това е направено с цел предпазване от изгаряне, но като цяло при работа с течно лепило с температура около 200 ОС трябва много да се внимава. От собствен опит може да кажем, че изгарянето с течно лепило е доста болезнено. Когато пистолетът е подпрян върху стойката си, под дюзата му трябва да се постави парченце картон или подложка от друг материал, защото е възможно отцеждане на някоя и друга капка лепило.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото