В категории: Брой 9-10/2004, Инструменти, Представяме ви

КИРОВ разширява присъствието в професионалния сектор

Развитието на отделни водещи фирми винаги е симптоматично за състоянието и тенденциите в развитието на икономиката като цяло или поне на отделни отрасли. След откриването на два нови търговски комплекса във Варна и Велико Търново и голямото разширяване на магазина в Русе през тази година, фирма „Киров“ отбеляза и несъмнено най-голямото и впечатляващо представяне на тазгодишния есенен технически панаир в Пловдив. Фирмата от години държи един от най-представителните изложбени павилиони, долепен до строителната палата, отлично съчетан с постоянно действащия магазин в самата сграда, който по време на всеки панаир е едновременно и изложбена, и търговска площ. Тази година на площ от над 350 m2 фирмата представи и мощна група земекопни и строителни машини – общо 24 на фирмите Komatsu и Dynapac и за пръв път повдигащите се платформи на Haulotte. Тук бе и единствената асфалтополагаща машина, показана на панаира. Техниката бе демонстрирана от 57 специалисти, а броят на останалите, по-дребни експонати, никой не можа да посочи, защото са няколко хиляди.

Затова поканихме основателя и собственик на фирмата г-н Киро Киров да сподели впечатленията си от панаира и собственото си представяне на него.

Направи сам: Г-н Киров, как изминахте пътя от малкото апартаментче на столичната улица „Гурко“ до сегашното така ярко демонстриращо успеха на фирмата ви участие на панаира в Пловдив?

Киро Киров: Подобно на повечето фирми, стартирали бизнеса си практически от нулата, и ние започнахме преди четиринайсет години от едно малко апартаментче – първоначално с внос на компресори, пневматични инструменти и сондажно оборудване. В онези гладни години никой изобщо не се и замисляше да инвестира в нови машини, и в един момент даже се насочихме към вноса на компютърна техника по покана на австрийската фирма Sysgraph. По това време компютрите бяха новост, интересът и търсенето им бе голямо, а и повечето хора тепърва взимаха първите си уроци за работа с тази техника. Ние също бяхме сред тях, защото по това време и електрическите пишещи машини се смятаха да връх на техническото съвършенство.

Бизнесът ни потръгна с развитието на процеса на реституция, когато за кратко време се нарои огромно количество малки и по-големи магазини, започна бясна надпревара за строителство и реконструкция на предимно малки обекти. Това отвори широк пазар за малки, ръчни електрически инструменти и така поехме дистрибуцията на марката Bosch.

Н.С.: Затова ли и досега сте известни повече като „Киров Бош“, а не като фирмата на Киро Киров?

К.К.: Очевидно, да. Това име трайно се е настанило в съзнанието на хората, макар че предлагаме машините на поне още две дузини също така известни фирми. Символично е, че работата ни с Bosch започна именно оттук, от есенния панаир в Пловдив, когато през 1990 г. представителят на немската фирма г-н Вили Крюгер ни предложи да продаваме техните машини. До този момент те нямаха нито един дистрибутор в страната и бяха свикнали да продават в условията на планова икономика – от панаир на панаир. За кратко време ние разработихме българския пазар за техните инструменти, създадохме сервиз и в резултат наложихме марката. Постепенно привлякохме и редица други водещи фирми докато изградихме най-голямата в страната верига магазини за професионална техника, така стигнахме и до сегашното ни участие на панаира.

Н.С.: Каква е оценката ви за тазгодишния технически панаир?

К.К.: Няма съмнение, че през всички тези четиринайсет години на прехода панаирите бяха по-слаби в частта на тежките машини от показваното преди 1989 г. Същевременно, ако вярва човек на вас журналистите, всеки панаир е бил сам по себе си най-силен, едва ли не върхово постижение в развитието на българската икономика. Тази година обаче, панаирът, според мен, дава очевидни признаци, че икономиката в България е потръгнала и бих казал, че този път бе съпоставим с панаирите от преди прехода по отношение на броя и разнообразието на изложените тежки машини. Най-голямо впечатление ми направи показаното в поне в три палати машиностроене – наше и кооперирарано производство с чужди фирми. Това е добър знак, който показва възход в производството и той несъмнено тепърва ще се почувства. Така както миналата и особено тази година се отчита най-висок ръст в строителството. Допреди две години, най-отчетливо бе развитието на дървообработващата и мебелната промишленост. Такова е нашето впечатление, защото внасяме много дърводелски машини и обков за мебели, същото показва и статистиката – ръстът в мебелната промишленост бе около 7% при общ ръст в развитие на икономиката, примерно, 4,5%. Миналата година се правеха прогнози за ръст в строителството от около 9% или два пъти по-висок от средния за страната. Още тогава се предвиждаше бум в строителството и той наистина се случи. Ако обобщя мнението на колеги и клиенти, с увереност мога да прогнозирам, че догодина този отрасъл ще отбележи още по-бързо и успешно развитие. Затова бързо расте интересът и към тежката пътно-строителна техника – булдозери, валяци, челни товарачи, багери и т.н.

Н.С.: Тази тенденция отчетливо се вижда и на вашия павилион, чието голяма разширяване е именно в посока на тази техника.

К.К.: Точно така и това не е само при нас. На този панаир бе показана много и разнообразна тежка пътно-строителна техника и техника за минната промишленост – също показателно за развитие на икономиката. Това несъмнено отразява всеобщата ни надежда и увереност, че пазарът на такава техника тепърва силно ще се развива. Това ни даде и куража да поемем от май т.г. представителството за България на гиганта в световен мащаб в производството на земекопни и други строителни и транспортни машини – японската фирма Komatsu. На панаира представихме 11 машини с тази марка, чиято продажба на практика е договорена. Не казвам „продадени“, защото повечето от големите и скъпи машини продаваме на лизинг. Имаме добре работещи схеми с поне две лизингови къщи, което е удобство и за клиента, и за нас. Машините даваме на лизинг със срок до 60 месеца при първоначална вноска 20–30%. Така клиентите ни с минимална първоначална инвестиция получават високопроизводителна техника, която се изплаща сама в процеса на нейната експлоатация. Определено мога да кажа, че има отчетлив наплив, поне при нас, от представители на западни фирми, които желаят да вземат дял от българския пазар. Това също е знак за положително икономическо развитие.

Н.С.: Освен Komatsu от няколко години вие продавате машините и на друга фирма за пътно-строителни машини Dynapac.

К.К.: Това е идеалният вариант за нас, защото двете фирми не се конкурират, а взаимно се допълват. Dynapac е специализирана в завършващата фаза при строителството на пътища – утъпкване на почвата, разстилане на чакъл и полагане на асфалтови покрития. Току-що с тяхна техника бе построена изключително престижната нова писта за състезания във „Формула 1“ край Шанхай. Добро бъдеще очакваме и за повдигащите се платформи на Haulotte, които позволяват удобна и сигурна работа на височина до 32 m. Те са идеални за всякакви монтажни работи във високи халета, а тепърва се надявам да започне и отлаганото с години саниране на жилищните сгради.

Н.С.: Ако не е тайна, как получихте представителстово на Komatsu?

К.К.: Това бе един продължителен процес, който някои определят като „най-добрите избраха най-добрите“. Така че е трудно да се каже кой кого точно е избрал, те нас или ние тях. При всяка търговска сделка и двете страни накрая трябва да останат доволни, интересите им да се срещнат и всеки да бъде удовлетворен от постигнатото. Това е наша обичайна политика и случаят с представителството на Komatsu е точно такъв. Това напълно се потвърждава и от тяхна страна. В столичния квартал „Суходол“ започваме строителството на голям сервиз, специализиран за строителната техника, която продаваме. Там постепенно ще изнесем и останалата ни сервизна база.

Н.С.: Досега говорихме основно за строителни машини, а все пак „Киров“ е известна преди всичко като търговска верига за машини и инструменти. Това означава ли, че тази дейност ще мине на втори план?

К.К.: Ни най-малко. За да не си пречат двете дейности взаимно, до края на годината ще създадем обособена фирма само за строителна и минна техника. Магазинната мрежа ще бъде отделена, като „Киров – професионална техника“ и ще продължим да я развиваме. Така например след Варна, сега предстои да открием подобен магазин и в Бургас. Същевременно смятам, че сме достигнали до момента, в който не бива да се стремим към разширяване на кръга от чуждестранни партньори, а ще съсредоточим силите си да развиваме това, което вече сме подхванали.

В бъдеще възнамеряваме да се ориентираме още по-тясно към професионалната техника. Ние нямаме интерес да развиваме сектора на хоби-техниката, който основно ще бъде приоритет на големите международни търговски вериги. Всяка стока си струва цената и тя не може безмерно да се снижава. Да не говорим, че все още извън магазините се продават немалко машини-фалшификати на известни марки, които са направо опасни за живота.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2004, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото