В категории: Брой 7-8/2004, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Машини на Protool за строителни ремонти

Санираща фреза RGP 3 HM/RGP 3 DIA

Верни на традицията във всеки брой на списанието да представяме по някоя и друга нова машина, инструмент или технология, сега за пръв път описваме фреза за саниране на строителни конструкции. Тя е незаменим инструмент, когато се налага изравняване и заглаждане на грапави бетонни повърхнини, премахване на стари мазилки и циментови замазки, на остатъци от лепило след изкъртване на настилката от плочки или меки подови покрития, отстраняване на лакови покрития и др. Машината може да се използва за обработване на повърхнини от бетон, за снемане на нестабилни мазилки при саниране или подготовка на основата преди залепване на топлоизолационни плочи. Със същия успех фрезата може да се използва за отстраняване на дебели лакови покрития върху дървени плоскости. С две думи, саниращата фреза е незаменим инструмент, който няма алтернатива при извършване на най-различни ремонтни строителни дейности. С нея производителността на труда и качеството на обработката многократно се повишават. Така например фрезата е незаменим инструмент за премахване на различни еластични покрития. Поради ниската температура на омекване на такива материали използването на обикновени шлайфмашини за премахване на покритието е крайно неефективно, защото пространството между абразивните зърна много бързо се запълва и шлифовъчните листове стават негодни. Абразивните дискове на саниращата фреза, макар и значително по-бавно, също се задръстват с остатъци от омекналото покритие. Те обаче се премахват много лесно с метална четка и дисковете възстановяват напълно абразивните си качества.

Protool произвежда два модела саниращи фрези. Едната – RGP 150-15 E, е по-голяма и мощна машина с двигател 1500 W, предназначена за обработка на големи площи. Тук ще представим по-малката машина – RGP 3 HM, която получихме за тестване от представителството на Festool и Protool у нас – „Тултехник системс“ ЕООД. Машината е подходяща за обработка на по-малки по площ обекти предимно за шлайфане и изглаждане на повърхността, включително в ъглите в близост до стената, около колонките на парапети и на други трудно достъпни места. Фрезата е незаменима при шлифоване и саниране на стълбища, балкони и тераси, особено в непосредствена близост до цокъла. В такива случаи предпазителят се сваля, за което не е необходимо използването на инструмент. В този случай тялото на редукторната кутия вече не пречи и шлифоващите дискове достигат до самия ръб, без да остава и милиметър необработена ивица.

Машината има електрическа мощност 750 W, тежи само 3,5 kg, компактна е, което я прави удобна за обработка на вертикални повърхнини или даже на тавани. Тя работи с три абразивни диска, които се подбират според вида на извършваната обработка и желаната гладкост, която трябва да се постигне. Трите диска лежат в една плоскост и се въртят с честота 18 500 min–1. Те са отлично балансирани, а абразивните зърна са така разположени, че по време на шлифоването да не възникват реактивни сили, които да се стремят да отместват машината встрани. Поради това по време на работа тя лежи спокойно върху повърхността, без да е необходимо да се полагат усилия за нейното удържане.

Върху редукторната кутия с абразивните дискове се нахлузва предпазител, чиято периферия е оформена като гъста четка, която не пропуска прахта. Кутията има щуцер за свързване с прахосмукачка, което осигурява безпрашна работа и прави машината особено подходяща за работа в затворени помещения.

Саниращата фреза RGP 3 работи с комплект от три диска – два с диаметър 44 mm и един с диаметър 35 mm. Те се сменят лесно, като шпинделът на машината предварително се блокира с бутона, намиращ се върху горната страна на редукторната кутия. В зависимост от обработвания материал се използват три комплекта дискове в зависимост от абразивния материал.

Дискове с твърдосплавни зърна – два вида с по-едри зърна за грубо фрезоване и с по-дребни за фина обработка. Използват се за отстраняване на еластични покрития, лепила за плочки, блажни бои, мазилки, оцветители за бетон, битумни материали, за обработка на повърхности от газобетон, на плочи от гипсокартон и гипсофазер.

Дискове с диамантени сектори – също два вида. Едните са сребристо оцветени и се използват за обработване на твърди стари бетонни повърхнини, циментови мазилки, тухлени зидове и др. Вторите са оцветени в червено и са предназначени за обработка на силно абразивни материали, като пресен бетон, циментови замазки и др.

Дискове с покритие от силициев карбид – използват се за фино шлифоване на мазилки, на леки бетони, метали и др.

Перфоратор CHP 2 EQ

Това е комбинирана машина от най-често използвания клас перфоратори със сила на удара 2,2 J. Макар че на външен вид изглежда доста обемиста, в действителност тя е лека (2,5 kg) и удобна за работа. Машината е еднакво подходяща за ударно пробиване на отвори с максимален диаметър 24 mm в бетон, за пробиване на отвори с диаметър до 30 mm в дърво или отвори с диаметър до 13 mm в стомана. При изключено въртеливо движение тя върши отлична работа и като къртач. Този клас машини често биват определяни като универсални, защото еднакво добре се справят с преобладаващата част от случаите, когато се налага пробиване на отвори за дюбели или пък изкъртване на тухлен зид, на стари мазилки или облицовки от плочки. Машината много добре се справя и с изкъртване на малки участъци от бетон. Макар че електрическата ù мощност не е голяма (620 W), с нея безпроблемно се изрязват в тухлен зид гнезда за конзолни кутии електрически контакти и ключове с диаметър на боркороната до 66 mm.

Машината има пневматичен ударен механизъм, който осигурява висока производителност на пробиване при минимален натиск и същевременно – голяма дълготрайност при натоварен експлоатационен режим. Тук е мястото да споменем, че всички машини Protool се продават с три години гаранция, което е сериозно предимство пред конкурентните модели на други производители. Стандартният патронник е SDS plus и в него се закрепват свредлата за ударно пробиване в строителни материали, шила и длета за къртене. Когато се налага пробиване при изключено ударно действие, в патронника се поставя специален SDS plus преходник, а към него се завива бързозатягащ патронник за свредла с цилиндрични опашки и диаметър от 1,5 до 13 mm. Патронникът се затяга с минимално усилие чрез завиване на ръка и без използване на специален ключ. В крайната фаза на притягане се задейства специален заключващ механизъм, който не позволява разхлабване на притегнатото в патронника свредло. Това е необходимо, защото патронникът е предназначен и за ударно пробиване с твърдосплавни свредла с цилиндрична опашка. При завъртане на гривната обратно на часовниковата стрелка първо се освобождава заключващият механизъм, след което челюстите се раздалечават и освобождават опашката на свредлото.

Машината има два превключвателя за избор на режима на работа и друг превключвател за промяна на посоката на въртене. За отбелязване е, че той е дублиран от двете страни на машината и поради това превключването става много лесно, независимо дали машината се държи с дясната или лявата ръка. Понеже става дума за удобство при работа, трябва да се подчертае, че конструкторите са вложили доста много старание в тази насока. Така например пусковият бутон е необичайно дълъг, за да бъде еднакво удобен, когато машината се държи в средата на ръкохватката или е обхваната най-горната част на ръкохватката. В този случай палецът и показалецът са удобно разположени в двата странични успоредни улея. Този захват е особено удобен при пробиване на отвори в таван, защото центърът на тежестта на машината съвпада с нейната надлъжна осова линия и минава през дланта и предлакътницата, поради което ръката се уморява най-малко, а машината се държи здраво. Несъмнено удобство представлява и характерното за повечето машини на Protool решение за свързване на кабела към машината посредством куплунг. Така по-лесно се оправя неизбежното заплитане на кабела по време на работа. Ако кабелът се повреди, той се заменя с нов, без да е необходимо разглобяване на машината.

Възможността за промяна на посоката на въртене, съчетана с плавното развъртане и доста широкия диапазон на регулиране на честотата на въртене, правят машината подходяща и за завиване и развиване на винтове – в дърво до Ø8.

Въз основна на личните ни впечатления при изпробване на перфоратора CHP 2 EQ ще отбележим, че в ударен режим на пробиване машината работи с доста ниско ниво на шум и което веднага се усеща с дланите на ръцете – със значително по-ниски вибрации от обичайните при подобен клас машини.

Машината се доставя в комплект от пет твърдосплавни SDS Plus свредла за бетон, плоско длето, патронник и захранващ кабел.

Машините на Protool се доставят в луксозно изпълнени, но най-вече практични и здрави пластмасови куфарчета (Systainer), за чието производство концернът Festool има специално построен завод. Системата им на закопчаване е направена така, че когато се поставят едно над друго няколко такива куфарчета, закопчалките на долното захващат здраво по-горното. Така няколко куфарчета образуват удобен за пренасяне контейнер.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото