В категории: Брой 7-8/2004, Инструменти, Ремонти, Строителство

Мощна армада перфоратори и къртачи на Metabo

В началото на май т.г. Metabo представи новата си серия мощни ръчни електрически машини – перфоратори и къртачи. Правим това условно делене с уговорката, че в първата група се включват комбинирани машини, пригодени едновременно за пробиване на отвори с голям диаметър и за къртене в строителни материали – преди всичко на бетон. Втората група са машини без въртеливо движение на работния инструмент, които са специализирани единствено в областта на къртенето. Досега Metabo предлагаше основно по-малки машини, които са измежду най-продаваните на световния пазар. Така например в двукилограмовия клас машини многофункционалният перфоратор UHE 28 Multi (със сила на удара от 0 до 2,4 J) е традиционен победител в тестовете на специализирани списания, а много специалисти го сочат като най-добрата за момента машина в този клас.

С пускането на пазара едновременно на четирите нови машини Metabo дава недвусмислена заявка за категорична намеса в разпределението на световния пазар при големите и мощни машини, където до скоро други производители все още имаха превъзходство. Като се има предвид изключителното качество на машините на Metabo, от което произтича и даваната от производителя 3-годишна гаранция, две мнения няма, че появата на новите машини в България, е събитие, което неминуемо ще пренареди пазара на професионални ръчни електрически машини у нас. Новите машини ще бъдат показани и демонстрирани за пръв път пред широката българска публика по време на Техническия панаир в Пловдив, а от началото на октомври т.г. ще бъдат пуснати за продажба.

В продължение на години в редакцията сме тествали какви ли не машини, но досега не бяхме имали възможността да опознаем отблизо цяла армада от толкова солидни и впечатляващи пробивни и къртещи машини. Друг е въпросът, че те не могат да бъдат тествани в работилница, а за целта е необходим обект в етап на строителство (или по-добре – разрушаване), с достатъчно възможности за пробиване и къртене в бетон. Моделите KHE 55 и KHE 75 са комбинирани перфоратори, а машините MHE 65 и MHE 95 са специализирани къртачи. Цифрите в наименованието на всеки модел показват с приближение теглото на машината, разделено на 10. Всички те имат отлични характеристики по показателя „производителност”, имат много добра ергономия и изключителна износоустойчивост. Въпреки това производителят е взел специални мерки за улесняване на ремонтните дейности и съкращаване на времето, необходимо за сервиз. Това е постигнато чрез улесняване на достъпа до основните възли и агрегати на машините – ударна част, схеми за електронно управление, както и за най-елементарната, но и най-често налагаща се операция – смяна на четките.

И четирите машини притежават специфичната за по-новите модели на Metabo охранителна система Metabo Code. Това е вградена електронна система с 4096 кодови комбинации, която не позволява включване на машината от лица, които нямат право на това. Системата има дистанционно инфрачервено управление, подобно на охранителните уредби на автомобилите, което действа от разстояние от около 15 cm. Това е много разумно и ефикасно решение, защото такива машини се използват предимно на открити строителни обекти и лесно могат да станат плячка на крадци. Друг е въпросът, че трябва да се проведе широка разяснителна работа сред този „контингент“, за да се разбере, че няма смисъл да се краде такава машина. За отбелязване е, че измежду конкурентите на Metabo единствено Hilti предлага подобна защитна система. Тя обаче значително оскъпява машините, за всяка е необходимо отделно дистанционно устройство, а за настройването му е необходима намесата на сервиз. Metabo Code съвсем малко увеличава цената на машините, защитният код може да се променя от потребителя, а една машина се управлява с произволен брой дистанционни устройства – т.е. с нея може да работи строителна бригада, като всеки носи със себе си своето устройство.

Голямата производителност на машините при пробиване и къртене се дължи на комбинацията от мощен пневматичен ударен механизъм и изпитаната вече в милиони произведени от Metabo машини управляваща електроника VTC (Vario-Tacho-Constamatic). Тя позволява плавно предварително задаване на честотата на въртене и силата на нанасяните върху опашката на инструмента удари и ги поддържа постоянни, независимо от моментното натоварване. Благодарение на това познатото намаляване на честотата на въртене, особено при пробиване на отвори с голям диаметър, не се наблюдава. Резултатът е повишаване на производителността и пестене на време.

Машините имат светодиоден индикатор, който алармира при наближаваща смяна на четките или когато е възникнала повреда, изискваща намесата на сервиз. Къртачите имат блокиращо лостче, което задържа пусковия бутон във включено положение и се използва при продължителна работа. Работата с мощни пробиващи и къртещи машини винаги е съпроводена от вибрации, породени от движещите се части и най-вече от ударния механизъм. Те водят до бърза умора на работещия и възникване на професионални заболявания. Към вибрациите трябва да се добавят и усилията, необходими за придържане на машината, особено при пробиване на отвори с голям диаметър. Производителят е взел разнообразни и ефективни мерки за ограничаване до възможния минимум на тези вредни въздействия. Още при първите минути работа в режим на къртене с която и да било от новите машини прави впечатление удивително ниската интензивност на вибрациите, които се предават на ръцете. Това се дължи на редица конструктивни мерки, включително на активна система за гасене на вибрациите при къртачите. Със същата цел ръкохватките на машините са обвити с еластична материя, която поглъща вибрациите.

За разлика от повечето конкурентни модели машините на Metabo имат силно удължена основна ръкохватка, което позволява да бъдат удобно държани едновременно с двете ръце. Това често се налага в режим на къртене. Друга характерна особеност на двата перфоратора е значително удължената допълнителна ръкохватка – също с пореста еластична обвивка. Това позволява по-лесно удържане на машината при пробиване на отвори с голям диаметър. Допълнителните ръкохватки на къртачите са оформени така, че да улесняват държането им при работа във вертикално или леко наклонено положение, както най-често се работи с този инструмент.

Ударният механизъм на новите машини е не само мощен, но и с голяма износоустойчивост. Основните му детайли са изработени от високоустойчиви хромови стомани, а ефективно функционираща уплътняваща система предпазва ударния механизъм от проникване на прах. Теглото на машините е намалено поради използването на здрави и същевременно леки отливки от магнезиеви сплави за редукторната кутия и други метални елементи. Системата за засмукване и циркулация на въздуха през вътрешността на машините осигурява оптималното им охлаждане при продължителен режим на работа.

Превключвателите на режимите на работа са така конструирани, че, първо, напълно се изключва вероятността от неволното им задействане, и, второ, големината и формата им позволяват лесно обслужване, включително и с ръкавици.

И четирите машини имат патронник SDS max, който в сравнение със системата SDS plus, характерна за по-малките по мощност машини, позволява значително по-оптимално предаване на енергията на ударите с по-малки загуби.

Перфораторите KHE 55 и KHE 75 имат предпазни съединители, които защитават работещия от неконтролируемо завъртане на машината при евентуално заклинване на свредлото в стоманена пръчка от армировката. Впечатление правят и стилните здрави куфари от пластмаса на всяка от машините, в които има достатъчно място за поставяне на свредла, шила, смазка и даже специална кърпа за почистване на опашките на работните инструменти.

Четирите модела покриват диапазона от машини със сила на удара от 1 до 25 J.

 

Комбиниран перфоратор KHE 55

Тази е най-малката машина в групата, предназначена за пробиване в бетон на отвори с максимален диаметър 40 mm (със свредло) и до 55 mm с боркорона. Силата на удара може безстепенно да се регулира в границите 1–9 J, честотата на нанасяните върху инструмента удари варира в границите от 1300 до 2600 min–1, а честотата на въртене на свредлото се регулира от 135 до 275 min–1. При тези показатели машината може да се приеме като впечатляващо лека – тежи само 5,9 kg, а електрическата ù мощност е 1050 W.

Машината е замислена основно като перфоратор с възможности, които значително надхвърлят големината на отворите, които се пробиват при прокарване на различни тръбни инсталации. В допълнение на това тя върши отлична работа и като къртач при малки до средни обеми работа. При тегло, около два пъти по-голямо от коронования многофункционален двукилограмов перфоратор UHE 28, тази машина има над четири пъти по-мощен удар и е очевидно значително по-сериозен инструмент, когато става дума за ремонтни работи и особено за прокарване на различни инсталации в стари сгради.

Комбиниран перфоратор KHE 75

Тази машина се нарежда на следващото стъпало на стълбичката на мощността. Предназначена е за пробиване на отвори в бетон със свредло с диаметър до 45 mm, а с боркорона пробива отвори до 65 mm. Теглото ù е 6,4 kg, а мощността – 1150 W. Честотата на въртене на свредлото е в границите 140–280 min–1, а силата на удара се регулира плавно от 1 до 10 J.

Перфораторът има същото предназначение като по-малкия модел.

 

Къртач MHE 65

Това е сравнителна малка машина, тежи само 5,7 kg, но при максимална сила на удара 10 J кърти бетона едва ли не като „сирене“. Отличен инструмент за изкъртване в зида на отвори за врати и прозорци, за издълбаване на канали за кабели, за премахване на облицовки от плочки, за извършване на средни по обем къртачни работи в бетон. Мощността на машината е 1150 W, а честотата на ударите се регулира между 1325 и 2650 в минута. За удобство при работа с плоско длето то може да се фиксира в патронника в 8 завъртени една спрямо други позиции.

Къртач MHE 95

Това вече е една съвсем безкомпромисна в къртенето машина, която благодарение на голямата сила на удара (до 25 J) е в състояние да се справя и с най-тежките задачи. Машината тежи 9,8 kg , а мощността на двигателя ù е 1500 W. Силата на ударите се регулира плавно от 5 до 25 J, а тяхната честота – в границите 1020 – 2040 min–1. Работният инструмент може да се фиксира в патронника в 12 различни положения. Машината има специална система за плавно усилване на ударите след включване на машината. Това е значително удобство, защото голямата сила на ударите неминуемо поражда опасност от отплесване на свредлото встрани при започване на работа, докато повърхността на бетона или камъка е още гладка.

Накрая ще се спрем на крайно любопитните и показателни за качеството на новите машини на Metabo данни за тяхната производителност при сравняване с машини от същия клас на другите водещи в света производители. Понеже сме ползвали вътрешнофирмена информация, а не собствени тестове, за коректност не посочваме моделите и марките на конкурентните машини, участващи в тестовете. По същата причина се въздържаме да публикуваме и иначе твърде красноречивите графики. При сравняването на производителността на пробиване със свредел Ø30 в бетон B35 перфораторът KHE 55 е постигнал 130 cm3/min, докато резултатът на най-близката до него конкурентна машина е 118 cm3/min. Подобни са резултатите и в 7-килограмовия клас перфоратори. Моделът KHE 55 е постигнал 143 cm3/min, докато резултатът при основните конкурентни марки, по-разпространени в България, е 115 cm3/min и 125 cm3/min. Анализът на графиките показва, че и в двата класа машини най-голяма производителност при пробиване в бетон се постига именно при този диаметър на отворите. Още по-впечатляващи са резултатите от тестове, обединяващи производителността и дълготрайността на машината. Понеже този показател е твърде труден за измерване, в случая за мярка е било прието количеството разтрошен бетон до пълно изчерпване на ресурса на машината или, иначе казано, до нейното бракуване. Къртачът Metabo MHE 95 e абсолютният рекордьор в това състезание с 435 тона бетонни отломки, докато най-близкият до него конкурентен модел се е справил само с 241 тона бетон, което е с 80% по-слабо постижение.

Понеже тук става дума определено за професионални машини от най-висок клас, съответно такива са и потенциалните потребители на тази техника. Затова преценихме, че ще представлява интерес разпределението на световния пазар на перфоратори и къртачи според класа на машините, което поместваме по данни на Metabo.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Мощна армада перфоратори и къртачи на Metabo”

radoradkov | март 1st, 2012 at 1:46 am

Сега си купих къртач на метабо MHE 95,втора употреба. Искам да знам дали може да получа инструкций за обслужване, за да си го направя сам, много ми харесва и сега как работи, но по-добре ще е да му се направи обслужване. Ще се радвам, ако мога да да получа и необходимите части за смяна от вас. Чакам информация за по нататъшно сътрудничество.
„Направи сам“:
Здравейте,
Препратихме писмото Ви към официалния вносител на Metabo за България, който извършва и сервиза.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото