В категории: Брой 7-8/2004, Дърводелство и обзавеждане, Материали, Ремонти

Лепилата на Henkel – лепила за дърво и паркетни настилки

 

Лепила за дърво

В този брой на списанието ще ви запознаем по-подробно с лепилата на Henkel за дърво и дървесни материали. Няма да сгрешим, ако определим тази група лепила като най-често използваните не само в домашната работилница, но и във всяко домакинство. Предметите от дърво изобилстват във всеки дом и при това имат свойството лесно да се чупят или разглобяват от само себе си. Затова тубичката лепило е потребна едва ли не като някой от подбраните медикаменти за първа помощ в домашната аптечка. Към тази група се причисляват и специалните лепила за лепене на паркетни подови настилки, на които ще заделим специално внимание.

Съвременните лепила, а лепилата на Henkel са измежду най-доброто, което се предлага на пазара, са готови за употреба, лепят бързо и здраво, а някои от тях притежават и висока влагоустойчивост. Те се продават в най-различни по големина и форма разфасовки, така че за всеки конкретен случай на употреба човек да може да избере най-подходящата – различни по големина кутии или много удобните туби. Лепилата за дърво Moment са произведени на базата на водна дисперсия на поливинилацетат (PVA) с различни добавки на изкуствени смоли, които им придават специфични свойства. Лепилата са бели на цвят, а след втвърдяване образуват прозрачен шев. Посочените данни за времената, в които детайлите може да се наместват, преди лепилото да започне да стяга, се отнасят за стайна температура 20 °С. В производствени условия тези срокове могат да бъдат съкратени наполовина чрез нагряване на детайлите до около 50 °С. У нас се предлагат три вида лепила за дърво на Henkel.

 

Moment Wood Standard

Най-характерното за това лепило е удълженото време до настъпване на момента, когато то започва да желира и стяга – до около 25 min в зависимост от температурата, влажността на въздуха и дебелината на слоя лепило. Това означава, че в този интервал от време са възможни корекции и наместване на слепваните детайли без това да се отрази на здравината на съединението. Това лепило образува съединения с висока якост, притежаващи известна остатъчна еластичност и добра влагоустойчивост. Използва се за всякакви видове лепени съединения, като сглобки с дървени дибли, на „длаб и чеп“, с вставно перо, на „нут и перо“ и останалите видове неразглобяеми дърводелски сглобки, при надлъжно съединяване на летви, за залепване на кантове от масивна дървесина или фурнир и др. Подходящо е за лепене на детайли от масивна дървесина или различни дървесни материали, като плочи от дървесни частици (ПДЧ) и дървесни влакна (фазерни плочи). Лепилният шев е устойчив на нагряване – издържа температури до 80 ОС, което прави лепилото подходящо за лепене на дървени настилки над отопляеми подове. Лепилото се продава в пласмасови тубички с вместимост по 250 g и 750 g или в кофи по 5 kg.

Понеже указанията за употреба са твърде близки и за трите лепила, тук ще ги разгледаме по-подробно, а при следващите ще посочваме само разликите. Преди да се пристъпи към лепене, контактните повърхности трябва да бъдат чисти, сухи, обезмаслени и обезпрашени. Освен това те трябва да бъдат гладки и да прилягат плътно една към друга, без да се образуват широки фуги помежду им. Препоръчва се влажността на залепваните дървени детайли да не надхвърля 12%, защото високата влажност удължава времето на свързване на лепилото. При детайли от мека дървесина се нанася само върху едната повърхност, след което детайлите се наместват един спрямо друг и се притискат със стеги, докато лепилото се втвърди. При детайли от твърди дървесни видове, както и при дървесина, богата на смоли, се препоръчва нанасяне и върху двете слепвани повърхности. Времето, през което детайлите трябва да бъдат притиснати, зависи от температурата, влажността на дървесината и дебелината на слоя лепило. При стайна температура (20 °С) минималното необходимо време при лепене на кантове е 20 min, а на по-масивни детайли този срок се удължава на поне 40 min. При работа в домашни условия, когато не се гони висока производителност, според нас тези срокове спокойно може да бъдат неколкократно удължени, което е допълнителна гаранция, че нетърпението няма да причини разместване на съединяваните детайли.

Това, което трябва да се направи навреме, е старателно да се почисти избилото по шевовете на сглобката лепило. Докато е съвсем прясно, то се почиства лесно с влажна гъба. Другата възможност е да се изчака, докато започне да желира, и тогава избилото лепило много лесно се отстранява с широко плоско длето. Ако е необходимо, останалите тук-там следи се почистват с влажна гъба или кърпа.

Лепилото се съхранява в добре затворени съдове, като годността му е поне 18 месеца. Понеже съдържа вода, то не бива да се държи в помещения, в които през зимата температурата пада под нулата.

 

Moment Wood Super 3

Особеното при това лепило е повишената му водоустойчивост, съчетана с много висока здравина на съединенията. Това го прави изключително подходящо за лепене на детайли, подложени на влияние на влага, като дървените рамки на прозорци и външни врати, мебели и други сглобени от дърво и дървесни материали предмети в бани, кухни и въобще намиращи се във влажни помещения. Лепилният слой запазва остатъчна еластичност и е устойчив на стареене. Същевременно лепилото не е дотолкова устойчиво на вода, че да може да се използва за конструкции в постоянен досег с водата, като лодки например.

Времето за свързване е около 16 min. За това лепило е необходимо да се знае още, че поради ниската му киселинност (pH 3) e възможно при досег със съдържащи желязо инструменти и дървесни видове, богати на танинова киселина (например дъб), да се получи червеникаво оцветяване.

 

Moment Wood Express

Както подсказва наименованието му, това лепило свързва по-бързо от останалите – времето, през което може да се правят корекции, е сведено до 12 min при стайна температура. Всичко останало е както при предните две лепила.

Лепила за паркетни подови настилки

Тази група лепила представляват особен интерес поне поради две причини. Подовите настилки от ламинатни или от естествена дървесина паркетни дъски напоследък придобиха изключително голяма популярност и у нас поради своята функционалност, износоустойчивост, красив външен вид, лесно поставяне и също така лесно поддържане. Те се предлагат в твърде широк ценови диапазон, който позволява да се намери достатъчно добър материал за „всеки джоб“. Качеството на готовото покритие зависи колкото от самите дъски, толкова и от използваното при тяхното монтиране лепило. А то трябва да осигури здраво и напълно плътно съединение по дължината на всички фуги (надлъжни и челни). Благодарение на еластичността на лепилния шев след време то не бива да се пропука, като същевременно да може да понася без повреди неминуемите механични деформации при стъпване или от преместване на тежки предмети. Към списъка с изисквания трябва да се добавят още устойчивост срещу влага и евентуално устойчивост на нагряване при подови настилки над отопляеми подове. Затова компромис не бива да се прави, а лепилата на Henkel за дървени подови настилки отговарят и на най-високите изисквания. В зависимост от вида на паркетните дъски и начина на залепване на покритието се използват различни лепила.

 

Moment Parket&Laminates

Това, според нас, е най-често използваното лепило, доколкото ламинатните и дървените паркетни дъски по правило се монтират свободно лежащи върху пода, като се слепват помежду си само по продължение на кантовете, но не и към основата. В резултат на това се получава водоплътно „плаващо“ подово покритие, което лежи върху пода, без да опира в стените. Последното изискване е наложително, за да не се получи издуване на покритието при случайното му овлажняване и предизвиканото от това разширяване на материала. Съвременните материали правят полагането на такива паркетни покрития почти толкова лесно, колкото лепенето на „класиката“ от миналото – синтетичния мокет. Затова на тази технология ще се спрем малко по-подробно.

Макар че основното предназначение на лепилото е за залепване на съединенията на „нут и перо“ на дървени и ламинатни подови дъски, то с успех може да се използва и за всякакви други лепени сглобки на дървени детайли. Продава се единствено в меки пластмасови туби по 750 g, снабдени с накрайник за бързо, лесно и най-важното точно дозирано нанасяне по продължение на кантовете на дъските. С една бутилка може да се залепи около 20 m² паркет. Времето за свързване на лепилото е до 17 min, което предоставя достатъчно време да се монтира блок от дъски, които след това се пристягат плътно една към друга със специални колани или други приспособления, докато лепилото стегне. Веднага след пристягането, избилото лепило се почиства старателно с влажна гъба. Тази операция не бива да се подценява, защото подовите дъски са издръжливи на измиване, докато следите от засъхналото и втвърдено лепило трудно могат да бъдат почистени. Върху така положения паркет може да се стъпва след 24 часа.

 

Moment Fertig Parket

Това лепило се използва при дървени подови настилки, при които съставящите ги дъски с фабрично обработена декоративна повърхност вместо помежду си се залепват към основата, върху която са положени. Лепилото е еднакво подходящо за лепене върху основи, които добре поглъщат влагата, например бетонни плочи с циментова замазка, или върху основи, които не са влагопоглъщащи, като настилка от керамични плочки, каменни плочи или плочки от твърд PVC. Лепилото представлява гъста пастообразна маса и се продава в кофи с вместимост по 5 kg. Нанася се върху основата с назъбена стоманена пердашка с височина на зъбите 5 mm. Предварително основата трябва да бъде добре подготвена – да бъде нивелирана, подравнена и с гладка повърхност, да бъде суха, обезпрашена, обезмаслена, да бъде достатъчно здрава и без пукнатини. При ново строителство на практика това се постига чрез полагане на пласт саморазливна замазка, която се нивелира на практика от само себе си, получава се равна и гладка повърхност, а замазката се втвърдява бързо. Основи, които силно поглъщат влагата, предварително се грундират с разредено със спирт лепило в съотношение 1:1. Спиртът е разтворителят, който се използва и за разреждане при необходимост на сгъстилото се лепило, както и за почистване на замърсените с него инструменти.

Разходната норма при този начин на лепене е между 800 и 1400 g/m². Времето за начало на свързването на лепилото е около 10–15 min, след което вече положените вече паркетни дъски не бива да се разместват. Лепилото свързва бързо и здраво, поради което върху паркета може да се стъпва веднага след неговото полагане. След около 6 часа се допуска поставяне и на по-тежки предмети, а крайната якост на залепване се достига след 24 часа.

Това лепило е подходящо за лепене на дървени настилки и над отопляеми подове. При ново строителство се препоръчва отоплението да е работило поне 5 дни преди поставяне на паркета, за да може циментовата замазка достатъчно да изсъхне. До 48 часа след залепване на покритието то не бива да се включва.

Поради органичния си разтворител лепилото е лесно запалимо и трябва да се вземат всички предпазни противопожарни мерки при работа с него.

 

Moment Raw Parket

Това лепило е предназначено за лепене по цялата повърхност на паркетни покрития, съставени от паркетини от масивна дървесина (предимно дъб, бук или ясен) с широчина 40–50 mm и дебелина 15–18 mm. Те се съединяват помежду си на нут и перо в различни геометрични форми, например „рибена кост“, като се залепват към основата. Лепилото е подходящо за водопоглъщащи основи, като циментова замазка или подложни плочи от дървесни частици. Последната технология се прилага при поставяне на паркетна настилка върху стар дъсчен под, като плочите от ПДЧ служат за създаване на достатъчно равна и гладка основа. Лепилото се нанася само върху основата с назъбена пердашка с височина на зъбите 3 mm върху площ с големина, върху която паркетът може да се нареди за около половин час. Толкова е времето, след което лепилото започва да стяга. Разходът зависи силно от грапавостта на основата и варира в границите 300–1000 g/m2.

Лепилото стяга бързо и за кратко време добива якост, която позволява върху паркета да може да се стъпва веднага след полагането му, а след 24 часа може да се цикли. Представлява водна дисперсия и при необходимост може да се разрежда с вода. Макар и да е влагоустойчиво, не бива да се използва за лепене във влажна среда. Подходящо е за настилки над подова отоплителна система.

За накрая си оставихме препарата, който най-силно ни заинтригува, защото е новост за нас, пък, навярно, и за нашата строителна практика.

 

 

Leifa Parket Fugendicht

За читателите, които не са прочели внимателно предишните две статии от поредицата за лепилата, ще уточним, че Leifa, както и Moment, също е една от запазените марки на Henkel. Това е изключително ефикасен препарат, необходим едва ли не за всеки дом с подове от масивни паркетини. За разлика от поне трислойните съвременни паркетни дъски, паркетините от масивна дървесина са напълно естествен материал, а той неизбежно променя формата си, като се свива или раздува най-вече под въздействие на влагата и температурните промени. В резултат на това след някоя и друга година между паркетините се отварят все по-широки пролуки, някои от тях започват да помръдват, а покритието да скърца при ходене. Освен че външният вид на паркета силно се влошава, пролуките започват да се запълват с нечистотии, стават убежище на болестотворни микроорганизми и не на последно място паркетът става още по-уязвим към проникването на влага. Лечението е едно и то изисква „хирургическа“ намеса – пренареждане на паркета, неговата цялостна подмяна или използването му като основа, върху която се полага тънък ламинатен паркет.

С Leifa Parket Fugendicht обаче става възможен и трети спасителен вариант, при който вместо подмяна на цялата настилка зейналите фуги се запълват така, че да не личат, а обновеният паркет да може да се цикли, шлайфа и лакира. По този начин покритието става едва ли не херметично и престава да пропуска прах, вода и други замърсявания. Освен за дървени и ламинатни паркети препаратът може да се използва при всякакви дървени облицовки, при които е необходимо запълване и уплътняване на фугите. С него могат да се запълват и разширителните фуги, ограждащи подовото покритие. Той представлява пастообразен разтвор на полиакрилна основа. Предлага се в пластмасови флакони за шприцоване с пистолет и се произвежда в цветове, наподобяващи основните дървесни видове: бук, тъмен бук, дъб, светъл дъб, череша, явор, ясен и бор. Повърхностите, върху които се нанася разтворът, трябва да бъдат добре почистени и сухи. За втвърдяването му са необходими 48–72 ч. при 5 mm дебелина на нанесения пласт, като последващо обработване е възможно след пълното изсъхване на продукта.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Лепилата на Henkel – лепила за дърво и паркетни настилки”

Таня Александрова | юли 17th, 2012 at 6:46 pm

Здравейте!
Интересувам се от лепило за дърво и паркет D3/D4 , 12.5 кг. и 30 кг. – цени и може ли да поръчаме от интернет.
Предварително благодаря.
„Направи сам“: Вероятно имате предвид лепило за паркетни настилки Moment на Henkel. Това е сайт на списание „Направи сам“. За покупка на търсеното от Вас лепило трябва да се обърнете към някой от магазините, които продават такива материали.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото