В категории: Брой 7-8/2004, Ремонти, Строителство

Grip On –сигурна защита срещу подхлъзване

Докато издирвахме подходящи материали за защита на каменните настилки срещу проникване на влага в плочите, се натъкнахме на един проблем, върху който като че ли никой у нас все още не се е замислял сериозно. Подобна мисъл би просветнала само в съзнанието на хора, проснали се по гръб с дузина синини по тялото вследствие на подхлъзване върху някоя блестящо гладка и фатално хлъзгава настилка. А такива напоследък се нароиха в изобилие и в общественото строителство, и в домовете ни. Опасни за живота в съвсем пряк, а не в преносен смисъл са настилките от плочи полиран гранитогрес и мрамор, повечето теракотени и други покрития и др. А когато са намокрени, както често се случва в баните или коридора пред тях, в залите за фитнес, около басейна или на тротоара, пред някой по-лъскав магазин или офис, те направо се превръщат в опасни за здравето и живота даже капани с широк диапазон от травматични последици.

За разлика от нас, в цивилизованата част на Европа, към която ужким силно сме се забързали, отдавна има възприети държавни или на европейско ниво норми (EN), които, накратко казано, изискват всички подови покрития в публичните сгради, търговските и работните центрове да не създават предпоставки за подхлъзване. А това, което се отнася за обществените места, е повече от разумно да прилагаме и в домовете си, където често прекарваме по-голяма част от живота си и с напредване на възрастта и появата на затруднения в двигателните функции.

Когато дадено изискване се нормира, очевидно има и подходящо решение на проблема. И то не се свежда до вандалско изкъртване на всички гладки настилки, а до третиране на повърхността им със специални препарати, отново рожба на вездесъщата строителна химия. Решението се нарича Grip On, течен препарат, производство на едноименната швейцарска фирма.

Неговото действие се свежда до многократно повишаване на коефициента на триене при допир с повърхности, обработени с Grip On. Ефектът е изключително силен, като се проявява не само при сухи настилки, но и когато те са мокри. Наглед настилката остава блестящо гладка, но при стъпване върху нея осигурява стабилна основа, върху която босият крак или подметката на обувките се задържат сигурно, без каквото и да било подхлъзване. Препаратът се прилага върху керамични плочи, мозайка, настилки от теракот, гранитогрес, мрамор, камък или гладки циментови замазки, включително от саморазливни материали. Той не е подходящ за третиране на повърхности от дърво, епоксидни, полиуретанови и винилни плочи, линолеум или стъкло.

С Grip On се работи изключително лесно и бързо. Повърхността на пода най-напред се измива и подсушава. Препаратът се нанася еднократно или най-много на два пъти чрез шприцоване или даже с гъба. Изчаква се около 10 min, докато изсъхне, след което повърхността се измива с чиста вода. Така обработената повърхност запазва своите противохлъзгащи свойства за повече от 3 години, след което третирането се подновява. Разходът на материал е 0,1–0,15 l/m². Продава се в опаковки по 0,5; 1 и 5 l.

Вносител: „Новострой Инженеринг“ ООД тел. (02) 955 59 56, 0898 57 27 20

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Grip On –сигурна защита срещу подхлъзване”

Весела Гергинова | септември 11th, 2012 at 10:01 am

Бих искала да попитам каква е цената на 5 литровата тубичка и приблизително за колко квадрата площ е подходяща.
„Направи сам“:
Моля обърнете се към фирмата вносител, чиито телефони и уеб адрес са посочени в статията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2004, Ремонти, Строителство

Ключови думи


 
към началото