В категории: Брой 7-8/2004, Ремонти

Ремонт на счупен крак на стол

Само наивници вярват, че ожесточената битка между производителите за непрестанно намаляване на цените на стоките непременно работи в интерес на потребителя. От една граница надолу всяка икономисана стотинка неизбежно се отразява неблагоприятно на качеството на продукта. Това най-силно се забелязва при стоките за масовия пазар, където факторът „цена“ е определящ. Тези мисли ни споходиха, когато след неколкомесечно използване един иначе с доста луксозен фасон и с претенции за принадлежност към класа „директорски“ стол изненадващо окуця. Единият от петте му звездообразно разположени крака се счупи непосредствено до гнездото за оста на колелото. Още при първия оглед човек и без да е учил дисциплината „Съпротивление на материалите“, веднага разбира, че краката на стола очевидно са оразмерени за кротко седящо дете, а не за масивно „директорско“ тяло. Майсторът пък веднага ще констатира, че тънките около милиметър стени от пластмаса не дават никаква надежда, че нещо може да се постигне с класическите лепила. Лепенето с термолепило също е невъзможно. Иначе казано, 180 лв. отиват на боклука. Тази стряскаща мисъл се оказа достатъчно силен стимул да опитаме и невъзможното. И без това по-лошо едва ли можеше да стане.

Решихме да изпробваме съчетание на модерна технология – двукомпонентното лепило Moment Repair Kit на Henkel с изпитано механично средство – ъглова метална планка и винтове за дърво. За да залепне китът по-здраво, всички повърхности от вътрешната страна на крака на мястото на слепване се почистват с кореселин и гланцът им се премахва чрез шлифоване с едра шлифовъчна хартия. Планката се изрязва от парче дебела (2–3 mm) стоманена ламарина, а в нашия случай използвахме парче дуралуминиев ъглов профил със същата дебелина. В нея предварително се пробиват отворите за винтовете, както се вижда от снимката. Чрез огъване планката се напасва така, че точно да приляга към двете съединявани части.

С три винта за дърво единият ù край се закрепва към рамото на крака, а кухината от долната страна на отчупеното парче се запълва с Moment Repair Kit. Той е двукомпонентен материал на основата на епоксидни смоли, наподобяващ пластилин за моделиране. Двете му съставки се размесват старателно една с друга чрез размачкване с ръце. Отчупеното парче от крака се намества да прилегне точно на мястото си, като при това част от лепящата маса избива встрани. Закрепва се към свободния край на планката с други три винта. Внимава се те да не преминат през цилиндричния отвор за оста на колелото. Подбират се винтове с голям диаметър, за да захванат по-здраво в пластмасата. Краищата им пробиват лицевата повърхност на крака и стърчащите части впоследствие се прерязват. Ако се работи с малка ъглошлифовъчна машина, може да се наложи това да стане на няколко пъти с достатъчно дълги интервали за охлаждане, за да не се стопи пластмасата около винта.

След едно денонощие лепящият кит се е втвърдил достатъчно, за да може откритите му повърхности да се шлифоват. Понеже цветът му е белезникавосив, за да бъде работата съвсем мераклийски свършена, ремонтираното място се боядисва с черна боя. Поради липса на друга използвахме термоустойчив спрей за печки и камини. Той свърши отлична работа, а след изсъхване покритието става матово, а не блестящо, както е на снимката.

Вместо да отиде на боклука, така ремонтираният стол вече шест месеца служи безотказно и устойчиво понася доста грубовато тръшкане отгоре му.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2004, Ремонти

Ключови думи


 
към началото