В категории: Брой 12/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Нови прободни триони на Metabo

Тъкмо се бяхме закахърили, че поради наближаващите коледни празници от Metabo са му отпуснали края или че кътат новите си модели за началото на следващата година, и ето ти новина:  два нови модела прободни триони STEB 70 Quick и STEB 80 Quick. На пръв поглед изглежда, че немският производител разширява още повече и без това обширната си гама от сега предлаганите 12 модела. В действителност става дума за подмяна на няколко изпитани и много добре приети на пазара модели с един по-нов, който предлага повече и по-усъвършенствани възможности от досегашните. Така новият STEB 70 Quick заменя наведнъж досегашните модели ST 50 Pendix, STE 65 SP, STE 70 и STE 75 Quick, а STEB 80 Quick – модела STE 80 Quick. Това решение не само извежда на пазара нов по-усъвършенстван модел, но улеснява и потребителя при избора на подходящата машина.

Тъй като става дума за избор, логично е да си зададем въпроса къде са позиционирани двете нови машини. Известно е, че Metabo произвежда само професионални ръчни електроинструмента. Така че две мнения няма – двата модела за пригодени за занаятчийска и производствена употреба. Същевременно производителят е отчел тенденцията за постепенно размиване на границата между професионалния и любителския сектор, поради което специалистите предричат сериозен успех на тези прободни триони и на пазара за напреднали и претенциозни към качеството (технически възможности, нововъведения, дизайн и ергономичност) на инструментите си любители.

Разликата между двата модела е минимална – в мощността на електродвигателите им и съответно в максималната дебелина на рязания материал (дърво) – 70 mm и 80 mm. Останалите технически характеристики за дадени в таблицата, като заслужава да се отбележи, че разлика в теглото им няма. Следователно, според нас, логиката подсказва, че когато така и така се купува нова машина, е по-добре да се избере по-мощният модел, защото знае ли се кога именно десетте милиметра в повече може да се окажат решаващи.

Конструкторите на Metabo са се постарали да създадат лек и компактен, удобен за работа инструмент. Ръкохватката има дебело гумено покритие, чийто повърхностен профил прави задържането на инструмента по-сигурно и удобно, поема и значителна част от вибрациите на машината. Пенделообразният ход на триончето се регулира в четири степени. За отбелязване е мощната въздушна струя, която издухва отделените стружки встрани и напред от зоната на рязане. Това много улеснява направляването на машината и съответно точното рязане по очертаната линия. Обдухването може да се изключва, за да не пречи при рязане на материали, когато се използва охлаждаща триончето течност, както и при засмукване на стружките от прахосмукачка.

Съществената новост при двата прободни триона е в системата за закрепване на триончето. През изминалите вече 62 години от създаването на първия прободен трион в света очевидно възможностите за усъвършенстване на този вид електроинструменти са поизчерпани. Затова производителите търсят предимство за всеки нов модел в детайлите, някои от които дребни наглед, всъщност силно улесняват и правят по-приятна и спорна работата. Такъв именно е системата за закрепване на триончето, като всеки от водещите световни производители е разработил собствен механизъм – къде по-успешен, къде не толкова.

В случая в Metabo са създали нова усъвършенствана система, която съчетава изключително опростена и улеснена смяна на триончето, стабилното му закрепване и безаварийна експлоатация поради опростения механизъм. Тук освобождаването на опашката на триончето става само с една ръка, като оцветеното в червено лостче се избутва и завърта на около 90о. След поставяне на новото трионче лостчето се отпуска и под действието на пружината си се връща в изходно положение. С това триончето е закрепено и машината е готова за работа. През цялото време другата ръка е свободна да държи машината.

Като всеки друг прободен трион STEB 70 Quick и STEB 80 Quick могат да режат под страничен наклон до 45о. Характерно за моделите на водещите производители – честотата на движение на триончето може да се регулира плавно, като се задава предварително. Челата и на двата прободни триона са пригодени за лесно монтиране на лазерен прожектор, чийто лъч да очертава линията на рязане. Фабрично обаче той не е поставен. Бърз преглед показва, че тази станала напоследък доста модна придобивка, характерна за по-евтините машини, бива подминавана от почти всички водещи световни производители на електроинструменти. Само един от тях монтира на някои от прободните си триони, и то от любителския клас, такъв прожектор. Това навежда на определени изводи за реалната полза от него при този вид инструменти, предназначени най-вече за криволинейно рязане.

В зависимост от вида на триончето може да се режат дърво и материали от дървесни частици, пластмаси, вкл. плексиглас, облицовъчни плочи на гипсова или циментова основа, керамични плочи и други изделия, цветни метали, стоманена ламарина, включително неръждаема.

Машините може да се комплектуват допълнително и с водеща метална шина за прецизно праволинейно рязане, с приспособление за кръгово водене, пластмасов чехъл за предпазване от надиране на особено чувствителни повърхности и др.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото