В категории: Брой 11/2010, Градина, Електроинсталация, Осветление

Прожектори със светодиоди

Че осветителните тела със светодиоди (LED) са бъдещето на осветителната техника, в това никой не се съмнява. За разлика обаче от добре познатото ни „светло бъдеще“ това, както и всички останали предсказания, които са плод на развитието на техниката, идват по-бързо от очакваното и докато се огледаме вече са станали част от ежедневието ни. Така и светодиодите се появиха преди няколко години във вид на малки джобни фенерчета, след това вече с мощност 3 W намериха място в най-качествените челни фенери за алпинисти и пещерняци, постепенно започнаха да овладяват стоповете на автомобилите и ето ги вече на път да влязат трайно и в дома.

Преди две години STEINEL пусна на пазара първите си прожектори със светодиоди в професионалната серия осветителни тела – моделите XLed 10 и XLed 25. Светлинният поток на първия (900 lm) се получава от 10 светодиода. Той има 25 W електрическа мощност. Вторият има 25 светодиода, а светлинният му поток е 2000 lm. Консумира 60 W електрическа мощност. Най-същественото предимство на тези прожектори е, че са много икономични – пестят 70% от електроенергията, която би изразходвал халогенен прожектор със същия светлинен поток. Другото огромно предимство на тези, както и на всички останали прожектори и други осветителни тела със светодиоди, е, че на практика те се вечни. Експлоатационната им дълготрайност надхвърля 50 000 часа, което при 3 часа светене на денонощие прави 45 години работа. За сравнение – качествените халогенни лампи светят до около 2000 часа.

Друго предимство на осветителните тела със светодиоди е, че отделят много малко топлина в сравнение със силно нагорещените халогенни лампи. Това премахва изискването за поне 1 m отдалеченост при монтирането им под таван. Отпада и опасността от изгаряне при неволен допир.

След като доказа ефективността на LED прожекторите си в сектора професионалните осветителни системи, сега STEINEL пусна и първия си прожектор от този вид, но с домашно предназначение – модела XLed Home 1. И без цифрата в наименованието е ясно, че това е първата от много последващи крачки. Този първи от домашната серия прожектор вече се отличава със забележителни технически параметри. Неговите 170 светодиода консумират само 14,8 W електрическа мощност, а сумарният им светлинен поток (780 lm), по данни на производителя, е еквивалентен на халогенен прожектор с мощност 150 W. При него икономията на електроенергия е 90%. За достигане на 50 000 часа експлоатационен живот, характерен за светодиодите, прожекторът има електронна система (Active-Thermo-Control), която ги предпазва от евентуално прегряване и повреда. Прожекторът е комбиниран с модерния сензор за движение IS 140-2.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Прожектори със светодиоди”

rumen | август 21st, 2011 at 7:32 am

Искам да попитам каква е цената на лампата със светодиоди и сензор за движение. Благодаря Ви!
„Направи сам“: Навярно имате пред вид някой от прожекторите XLed 10 или XLed 25. Те се различават по светлинния поток и други важни характеристики, имат и различни цени. Затова препоръката ни е да направите избора си на място, т.е. в магазин на „Ташев-Галвинг“, която фирма е официалният вносител на продуктите на Steinel за България.

luba | септември 11th, 2011 at 6:20 pm

Здравейте !Аз съм от гр.Хасково. Искам да попитам има ли някъде в моя град да се продават прожектори със светодиоди и сензор за движение от магазина на ТАШЕВ-ГАЛВИН. Благодаря Ви!
Направи сам„: За да отговорим на този въпрос се обърнахме към фирма „Ташев-Галвинг“. Поместваме получения отговор.
„В Хасково имаме партньоски отношения с хипермаркет „Практис“, но те не поддържат осветителните тела и сензорите на Steinel – предлагат само пистолетите за топъл въздух, пистолети за топло лепене, такери и консумативи за тях. Ако читателката желае да види предварително интересуващите я продукти, може да се обърне към „Практис“, за да ги поръчат. Другият вариант е тези продукти да бъдат изпратени от нас с наложен платеж на указан от нея адрес.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото