В категории: Брой 1-2/2011, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Ударен гайковерт RD-EIW01

Това не е типичен за домашната работилница инструмент. По му приляга занаятчийска работилница, специализирана за авторемонтни дейности. В своята област на приложения – отвиването и завиването на винтове и гайки, ударните гайковерти са незаменим инструмент. При тях въртящият момент се предава чрез ударно действие, т.е. чрез серия удари с голяма честота. Това позволява да се достигнат пикови стойности, значително надвишаващи големината на въртящия момент, който може да се постигне с обичайните отвертки или бормашини. Тези инструменти са способни да се справят със скрепителни елементи с голям диаметър, с лекота отвиват при ръждясали или силно клеясали (спечени) резби, в състояние са да завият и най-големите винтове за дърво, както и да притегнат достатъчно здраво гайките на отговорни, силно натоварени съединения. С две думи, това са задачи, с които машина без ударно действие не може да се справи.

Не случайно почти всички авторемонтни или за подмяна и ремонт на гумите работилници използват пневматични ударни гайковерти. В случая RD-EIW01 има същото предназначение, но с тази съществена разлика, че вместо с въздух под налягане работи с електрически ток. В редица случаи това е значително, понякога и решаващо предимство, защото отпада необходимостта от компресорна станция, тръбопроводи и дълги маркучи за провеждане на сгъстения въздух.

Моделът RD-EIW01 е с мощност 900 W, а честотата на въртене без товар е 2100 min–1. Това, което впечатлява, е необичайно високата стойност на максималния въртящ момент, който инструментът развива – на табелката е посочено 250–500 Nm. Това определено надхвърля очакванията ни и представата за възможностите на електрически гайковерт с форма на тялото „пистолетен тип“ и тегло само 3,2 kg. Максимален въртящ момент около 500 Nm достигат скъпи професионални гайковерти с приблизително същата електрическа мощност, с две странично разположени ръкохватки за по-сигурно удържане на машината и тегло около 5,7 kg.

За майстора практик е по-важно, че по данни на производителя, RD-EIW01 е предназначен да работи с резби в диапазона M16-M24. Това е напълно достатъчно, за да може машината да се използва, например, за развиване и завиване на болтовете за закрепване на джантите на леки автомобили. Пусковият бутон е конструиран така, че посоката на въртене да се управлява по-лесно.

Гайковертът се доставя в пластмасов куфар, който съдържа и четири накрайника за гайки и винтове M16, M19, M21 и M24.

Цената на машината с включен ДДС е 94,90 лв.

Заслужава да споменем още, че се предлагат също така и накрайници, тайванско производство, специално предназначени за работа с ударен гайковерт. Това е покупка, която си заслужава парите, защото накрайник с разбит вътрешен шестостен, лесно може да повреди главата на болта.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментари и въпроси

5 Коментари към “Ударен гайковерт RD-EIW01”

sotir gutev | август 31st, 2011 at 1:49 pm

Ударен гайковерт RD-EIW01. Може ли да го пратите по еконт
на адрес: гр. Сандански ************

Направи сам“ Понеже ние сме издателство, а не магазин, препратихме заявката Ви на управителя на фирма “Евромастер“, която е собственик на марката и вносител на машините Raider. Те ще се свържат с Вас е ще Ви доставят машината.

Красимир Михайлов | септември 12th, 2011 at 9:53 pm

Характеристиките на гайковерта са вечатляващи! Цената е повече от добра.Колко е гаранцията. Откъде мойже да се купи?Има ли мнения на закупилите артикула?От отговора Ви зависи моята покупка.

Направи сам“: Гаранционният срок е 2 години. Гайковертът може да се купи от всеки магазин, който продава инструменти Raider. При подготовката на статията сме изпробвали гайковерта в реални работни условия – за отвиване и завиване на болтовете, с които се закрепват джантите на автомобил. Ударната енергия на инструмента е достатъчна за тази дейност.
За съжаление не разполагаме с информация от хора, които са работили продължително време с този гайковерт.
При необходимост от повече информация може да се обърнете към фирма „Евромастер Импорт Експорт“.

Динко | декември 29th, 2011 at 8:50 pm

Здравейте!
Въпросът ми е този гайковерт може ли да развие или завие болт,затегнат със сила около 200 nm?
„Направи сам“: Здравейте,
отговорът на въпроса Ви се съдържа в статията и той е положителен. От фирмата вносител също потвърдиха, че този гайковерт може да завива при големина на въртящия момент до 500 Nm.

vladimir | ноември 26th, 2012 at 9:37 pm

Въпросът ми е следният в „Раководството за експлоатация“ на страница 3 втора колона в горният ъгъл пише следното „Регулиране на скоростта- става с регулаторният винт на дръжката с 4 позиции от минимум към максимум“ не успявам да го открия ако може да ми го проясните малко.
А доколкото гайковерта аз го имам от известно време и бих казал, че се справя доста добре и ни съжалявам, че си го закупих.
Благодаря предварително

„Направи сам“:
От запитването, което направихме, се изясни, че по случайност машината Ви е била комплектувана с ръководство, което не съответства на модела.

Ивайло Николов | юни 10th, 2015 at 4:08 pm

Един въпрос и от мен!
Силата на удара големината на въртящия момент ли е и ако не колко е тя?
Също и за новия RD-EIW02.
Благодаря!

„Направи сам“:
От „Евромастер Импорт Експорт“ ни информираха, че този модел вече не се продава, като е заместен от новия ударен гайковерт
RD-EIW02. Неговият максимален въртящ момент е 400 Nm.
Цената на инструмента към днешна дата е 109,98 BGN с ДДС.
Raider-VI_s

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото