В категории: Брой 1-2/2011, Декорация и защита, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Малки ъглошлайфмашини Raider

Правейки в началото на годината преглед на пазара на любителски електроинструменти, не бива да пропуснем марката Raider. Задачата е с повишена трудност поради голямото разнообразие от видове машини, модели и приспособления с тази марка. Затова се стремим да представяме само новите видове машини, добавяни към колекцията, предлагана от фирма „Евромастер Импорт Експорт“, както и най-новите модели при най-често използваните в домашната работилница електроинструменти.

Преминаването от началото на годината на „Направи сам“ изцяло в Интернет многократно разшири читателската аудитория на списанието. Поради това си заслужава да кажем няколко думи за марката, която се наложи успешно на българския пазар на любителски електроинструменти. Raider има стабилни позиции също в Румъния и Македония, където компанията има представителства, все по-успешно се настанява на пазарите и в редица други страни в различни краища на света.

Фамилията електроинструменти Raider е създадена от фирма „Евромастер Импорт Експорт“ през 1997 г. Успехът на тези инструменти се дължи на оптималното нагаждане към спецификата на използването им в домашната работилница, с условията на съхранение и работа, както и с инвестиционните възможности на преобладаващия брой домакинства у нас. Накратко казано в електроинструментите Raider домашният майстор намира функционални машини за всякакъв вид дейности, които неизбежно се налагат при поддръжката, ремонта или доизграждането на дома и вилата. С оглед поддържането на ниски цени машините Raider са изчистени от някои характерни напоследък „екстри“, някои от които целят преди всичко привличане вниманието на клиента, без да имат съществено отражение върху функционалността на инструмента. Съществен момент в политиката на „Евромастер Импорт Експорт“ за налагане на марката е голямото разнообразие от модели, което разширява възможностите за избор. Друга причина за успеха на марката Raider е добре организираният сервиз за изпълнение на договорните задължения, с които се продава всеки електроинструмент – 2 години гаранция, която има своето реално покритие. Фирмата поддържа на склад необходимите резервни части за бързо извършване на ремонта в централната сервизна база в столицата или чрез широко разклонената в страната сервизна мрежа. Нерядко дефектиралият инструмент се подменя с нов.

Това е една от причините, поради която нерядко се злоупотребява с гаранционните права – машини, за които изрично е посочено, че са предназначени за експлоатация в любителски условия при определен режим на работа, биват купувани от професионални майстори, които безпощадно ги „малтретират“ с ясното съзнание, че разполагат със защитата на гаранцията.

Електроинструментите Raider притежават необходимите за продажба в Европейския съюз сертификати за техническа и експлоатационна безопасност като GS на института за технически контрол TUV Rheinland Product Safety GmbH, за електромагнитна съвместимост, пожарна- и електробезопасност CE и др. Изпълняват се и изискванията на директива 2002/44/CE на ЕС за намаляване на нивото на вибрациите. Тяхната стойност, както и нивата на звуковата мощност и налягане, измерени по съответните методики, са посочени в техническите проспекти на машините.

От новите към началото на годината машини подбрахме няколко, представляващи различни групи електроинструменти. Започваме с две малки ъглошлайфмашини. Този вид машини са най-предпочитаните за домашната работилница, защото са най-малки и леки, т.е. лесни за съхраняване и удобни за работа. Същевременно с тях може да се извършват почти всички дейности по рязане и изпиляване, обичайни за домашната практика.

Raider RD-AG27

Това е малка ъглошлайфмашина с мощност на електродвигателя 500 W и диаметър на диска 115 mm. Диаметърът на тялото в частта, която служи и за ръкохватка, позволява да бъде здраво обхваната с ръка, което в съчетание с доста ниското тегло – 1,54 kg (без диск) я прави напълно пригодна за работа с една ръка. Тя има и допълнителна втора ръкохватка, която може да се завива отляво или отдясно на машината. За по-удобна работа при държане с една ръка пусковият ключ е двупозиционен, като освобождаването му, и съответно изключването на машината, става лесно с натиск на палеца върху задния край на бутона. Системата за закрепване на диска е класическа – със специална гайка и ключ. Тя продължава да се използва основно при любителските ъглошлайфмашини, защото е по-евтина. Освен това тези машини най-често се използват инцидентно, без при това да се гони висока производителност на труда.

Също така класическо е и решението за фиксиране на предпазния щит – с притягащ винт и гайка. За отбелязване е обаче, че при този и останалите нови модели са взети конструктивни мерки за предотвратяване на опасно за работещия завъртане на предпазителя вследствие на удар от парчетата на счупен диск. По периферията на присъединителната шийка има вдлъбнатини, в които влизат изпъкнали пъпки върху повърхността на пръстена, който я обхваща. Така при добре стегнат винт, вероятността от нежелано завъртане, е предотвратена. Цената на ъглошлайфмашината е 34,90 лв. с включен ДДС.

Raider RD-AG28

Този модел би могъл да кандидатства за приза „малката голяма“ машина. Той заема междинна позиция между най-малките модели и значително по-тежките, трудно повратливи ъглошлайфмашини с диаметър на диска 150 mm. Пригодена е за по-интензивно натоварване при рязане на по-дебели детайли и по-груба повърхностна обработка. Тя има доста висока за класа си мощност (1200 W) и работи със следващия размер дискове – 125 mm. Не случайно работещите с тази големина дискове са и най-разпространените сред малките ъглошлайфмашини. Всичко това, естествено, има и своята цена.

Машината е станала по-тежка (2,34 kg), „пораснала“ е и на дължина. Поради това конструкторите й са предпочели класическата форма на ъглошлайфмашина за държане с две ръце по време на работа. Това решение има своите удобства. Основната, задната ръкохватка, е значително „по-вталена“ и съответно значително по-удобна за държане, повишена е и сигурността, която осигурява доброто й обхващане от пръстите на ръката. Пусковият бутон е с необичайно голяма дължина. Той може да бъде притискан с един или два пръста, позволява и известно преместване на захвата на ръката. Бутонът, предпазващ от неволно включване на машината е разположен от лявата страна на ръкохватката така, че да се намира под палеца на ръката. Той не е дублиран от другата страна, което би затруднило левичарите. Казаното за начина на закрепване на диска и предпазният щит важат и за тази машина. Цената на Raider RD-AG28 е 54,90 лв.

Ефективното използване на всяка машина, включително и на ъглошлайфмашините, в решаваща степен зависи от наличните работни инструменти (често наричани консумативи), с които тя работа. В случая това са карбофлексни дискове за рязане и изпиляване на детайли от черни метали, дискове, включително с диамантни зърна, за рязане на керамични и каменни плочи, стоманени ротационни четки, а също така и разнообразна палитра от различни специализирани шайби за почистване на метални повърхности от ръжда и лакови покрития, за изпиляване и заглаждане на заваръчни шевове, за груба повърхностна обработка на дърво и премахване на бои и др.

За тях може да прочетете повече тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото