В категории: Актуални статии, Брой 1-2/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Комбиниран настолен циркулярен трион RD–MS10

Това е нова за фамилията Raider машина. Тя съчетава в едно два вида настолни циркулярни триони – класическата машина с неподвижни (спрямо корпуса) двигател и циркулярен диск, при която рязаният детайл се подава към въртящия се диск като се плъзга върху плот, и наклоняващ се циркулярен трион, при който детайлът е неподвижен, а напречно на него се спуска и реже циркулярният диск.

Всяка от тези две машини има своите предимства. Класическият настолен циркулярен трион е еднакво подходящ за надлъжно и напречно рязане, позволява изрязване на детайли с по-сложна форма. Наклоняващият се циркулярен трион е машина, специализирана за напречно рязане на летви и дъски. С нея реже по-лесно и по-точно. При този трион детайлът лежи неподвижно върху плота на машината, а може и да се закрепи неподвижно с винтова стяга. Така и двете ръце се намират на напълно безопасно разстояние встрани от въртящия се циркулярен диск.

Всеки от двата циркулярни триона има своите по-силни страни, поради което единият не може да замени напълно другия вид машина. Така например монтажниците на твърди подови настилки от паркетни дъски задължително носят със себе си и работят с наклоняващ се циркулярен трион, защото преобладаващо е напречното рязане. Когато обаче работата опре до надлъжно рязане или рязане по начупен контур, както е при оформяне на дъските около ъгъл на стената или тръби на отоплителната инсталация, вече е необходим класически настолен циркулярен трион.

В редица случаи рационалното решение е комбинирана машина, като RD–MS10, което излиза значително по-евтино, защото се спестяват разходите за покупка на две отделни машини. Освен това се улеснява транспортирането, а също и съхраняването на машината, което никак не е маловажно при силно ограничената площ в домашната работилница. Моделът RD–MS10 изпълнява и двете изисквания, защото тежи само 9,6 kg, а габаритите му са 410х370х290 mm.

Машината има електродвигател с мощност 1200 W. Дискът с диаметър 210 mm се върти с честота 4200 min–1. Има 24 зъба с твърдосплавни пластини. При работа като наклоняващ се трион тя може да реже под прав ъгъл детайли с размери до 65х120 mm и до 65х80 mm, при рязане под ъгъл 45°. Всъщност с RD –MS10 може да се върши всичко, което е характерно за всеки наклоняващ се циркулярен трион: напречно (под ъгъл 90°) и рязане под ъгъл до 45° вляво и вдясно, рязане под наклон. Тялото на машината е масивна алуминиева отливка, като основата, която носи режещия агрегат, може да се завърта в ляво или в дясно за рязане под ъгъл. За точното задаване на ъгъла на рязане служи скала, разграфена през 1°. Маркировката е направена при отливането, поради което е неизличима. Има и застопоряващ механизъм, който улеснява фиксирането на основата през 5°. Зададеният ъгъл на рязане се фиксира с винт. Режещият апарат може да се наклонява странично (вляво) до ъгъл 45°, при което дискът реже под наклон.

При работа в режим на класически настолен циркулярен трион максималната дебелина на рязане е 32 mm. В този случай подвижното рамо с режещия апарат и плота се застопорява, а долната половина на диска се прибира в предпазен кожух от пластмаса. Плотът е изработен от дебела стоманена ламарина. Размерите му са 380х270 mm. По продължение на челната и лявата му страна са оформени два улея, които му придават по-голяма устойчивост на огъване. Същевременно те служат за закрепване на механизъм с линеал от алуминиев профил, по който се води рязаният детайл. Механизмът позволява завъртане на линеала, когато се реже под ъгъл. Той може да се завърта така, че да бъде успореден, перпендикулярен или под определен ъгъл спрямо плоскостта на циркулярния диск. За задаване на разстоянието между страничния кант на детайла и линията на рязане успоредно на челния кант на плота е поставена разграфена в милиметри скала. Дебелината на рязане (височината на която дискът стърчи над плота) може да се регулира чрез повдигане или снижаване на плота.

Машината има две гарнитури пускови бутони, в зависимост от това в кой режим се работи. От двете страни на основата може да се постави по една опора, с което се намалява склонността към огъване на тънки летви.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Комбиниран настолен циркулярен трион RD–MS10”

веселин | януари 31st, 2014 at 4:26 pm

Не сте отбелязали цената – тя е важна за нас пенсионираните инженери. Пенсиите ни са до 200 лв.
С уважение: В. Алексиев

„Направи сам“: Понеже „Направи сам“ е списание, цените се публикуват само по изключение, защото с времето търпят промени.
Затова потърсихме актуална информация от ръководителя на направлението Raider в „Евромастер Импорт Експорт“, инж. Краси Петков. Цената на циркулярния трион е 229,99 лева с ДДС.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото