В категории: Брой 5-6/2004, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Електрически телбод

На отрупания с машини щанд на „Спарки Елтос” по време на последния есенен технически панаир в Пловдив ни привлече вниманието една, която като че ли оставаше някак незабелязана на фона на изобилието от бормашини, ъглошлифовъчни и други машини, които са създали популярността на марката. Става дума за показания тук електрически телбод, който едва сега можахме да тестваме. Телбодът е незаменим инструмент, който задължително се използва, когато трябва да се приковават различни материи, които лесно се прокъсват. Такива материи са използваните в тапицерството дамаски за обличане на лицевата страна на меките мебели и зеблото – за гърба и долната им част. Типични приложения, при които друг инструмент не може да помогне, е монтирането на найлонови противокомарни мрежи към дървени рамки, приковаването на гумени уплътнителни ленти във фалцовете на врати и прозорци. Телбодът е инструментът, „без който не може“ и при полагане на покривни топлоизолации, изпълнени с дюшеци от стъклена или минерална вата. И в двата случая, но особено при първия вид вата, се отделят множество микроскопични власинки, които не бива да попадат в дихателните пътища. Затова дюшеците вата се увиват в полиетиленово фолио, което освен това изпълнява ролята и на пароизолация, макар и не така добре както тънкото алуминиево фолио. Опакованите дюшеци се закрепват, като фолиото се приковава към ребрата на покрива именно с тапицерски скоби. Понеже забиването им става несъизмеримо по-лесно и бързо, отколкото завиването на винтчета, а даже и от забиването на малки пирончета, често със скоби се закрепват и гърбовете от фазерни плочи на корпусни мебели. Нещо повече, освен скоби, телбодите може да забиват и пирончета с малки глави.

Всъщност първите телбоди, създадени в САЩ през двайсетте години на миналия век, са били предназначени именно за приковаване на пирончета. Оттук е произлязло и другото добило популярност наименование на този инструмент – такер, технически жаргон от английската дума Tack, означаваща малко тапицерско пиронче. Скобите и пирончетата са слепени странично в пачки, които се поставят в магазина на машината.

Според нас телбодът също попада в кошницата от задължителни инструменти за домашната работилница, защото, макар и по-рядко, когато потрябва, няма друг инструмент, който да може да го замени. При инцидентно ползване работа може да свърши и обикновен механичен телбод, при който забиването на всяка скоба изисква усилие на китката за натискане на лоста на машината. За някоя и друга скоба това не е беда. Когато обаче трябва да се забият няколко хиляди скоби, какъвто е случаят при топлоизолиране на покрив на къща с площ около 100 m2, използването на механичен телбод се превръща в чист мазохизъм. Друг е въпросът, дали машинката ще издържи натоварването.

Понеже вече сме изпитали това изживяване на свой гръб, с голям интерес се заехме да тестваме електрическия телбод T14 на „Спарки Елтос”. Това, което силно ни впечатли още с първото натискане на спусъка, бе мощният удар, с който ударният механизъм забива скобите. Изпробвахме способностите на машината да забива скоби и в най-твърдите местни дървесни материали, с които разполагахме – бук и дъб. Стандартно телбодът се продава заедно с една кутия скоби с дължина 8 mm, които машината забива безпроблемно, независимо от твърдостта на материала. За да изпробваме пълните възможности на телбода купихме и скоби с максималната за него дължина – 14 mm. Телбодът отново се справи блестящо със задачата, като ги забиваше докрай във всички материали. Същият бе резултатът, когато изпробвахме забиване на пирончета, чиято максимална дължина е 16 mm. Нещо повече, необходимо е силата на удара да се ограничава при по-меки материали, за да не се деформира повърхността им. За тази цел Т14 има електронен регулатор, с който силата на удара може да се регулира в седем степени. За да не се прокъса закрепваният материал поради прекомерно голяма сила на удара, се препоръчва предварително изпробване върху подходящо място за подбиране на оптималната степен на регулатора.

За хора, които не познават такава машина, само ще споменем, че необходимото при работа усилие се свежда единствено до натискане на спусъка. Самото забиване се извършва от механизъм с мощен електромагнит и ударник, който удар след удар избива от пачката поредната скоба и я забива. Телбодът е предвиден за произвеждане на до 20 удара в минута.

За предпазване от нещастен случай, машината има сигурно действащ предпазител, който трябва да бъде предварително притиснат с дланта, за да се освободи блокировката на спусъка. Това пък предполага самата машина да бъде плътно опряна и притисната към повърхността, в която ще се забиват скоби.

Поставянето на пачките със скоби или пирончета става, след като заключващият бутон се издърпа нагоре и се изтегли капачката на магазина заедно с избутващия механизъм. Така се открива достъп до магазина. В зависимост от дебелината на скобите или пирончетата магазинът побира до 83 броя (при дължина на скобите 6 mm) и до 60 бр. при дължина 8 mm. Препоръчва се поставяне на цели пачки, а не на няколко по-къси една след друга. Това може да предизвика смачкване и блокиране на скоба в канала, през който преминават. От двете страни на магазина са оставени правоъгълни отвори, през които може да се следи оставащото количество скоби.

За предпазване от прокъсване на материала, който се закрепва при преминаване на скобата през него, машината има подвижна опора. При забиване на гвоздеи опората се премества в крайно предно положение. Когато се закрепват текстилни материали, опората се премества към задната част на машината. При закрепване на тънки материали, например метални уплътнителни лайсни, опората се сваля.

Необходимо е да се знае, че на пазара съществува голямо разнообразие, граничещо едва ли не с хаос, което затруднява намирането на подходящите за даден телбод скоби. Размерите на едни скоби са в милиметри, на други – в инчове. Многократно по-голямо е разнообразието в широчините на предлаганите скоби. За всяка машина производителят предписва скоби с точно определена широчина (при Т14 тя е 12,9 mm) и различни дължини. Телбодът на Спарки Елтос работи с кламери с дължини от 6 до 14 mm. Отделните производители на скоби и пирончета са възприели собствена маркировка и човек трябва да положи доста усилия, докато се ориентира и подбере подходящите за машината си скоби. Сложността при избора се увеличава и от факта, че на кутийките най-често е посочена само фирмената маркировка и дължината на скобите, но не и тяхната широчина. Затова единственият начин за ориентиране в това многообразие е да се направи съпоставка с посочените на гърба на опаковките модели на различни производители, за които скобите са подходящи. Така например електрическият телбод на Спарки Елтос се доставя със скоби на немската фирма NOVUS – NTF/8. За съжаление, на нашия пазар не успяхме да намерим скоби от същия производител с друга дължина. Затова се наложи да се ориентираме по списъка с машини на други производители, отпечатан на опаковката: Peugeot Pactronic, AEG Powertac 16, LUX Multitacker/Profitacker/Tackermatic и др. По тази следа достигнахме до скобите с обозначение А5 и дължина 14 mm, които се продават в Mr. Bricolage. Те се оказаха напълно подходящи за работа с електрическия телбод на „Спарки Елтос”.

В заключение може да кажем, че телбодът Т14 е отлична машина, която по наше мнение има своето място не само в професионалната, но и в домашната работилница.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото