В категории: Брой 5-6/2004, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Ъглошлифовъчни машини Protool

За читателите на списанието ни марката Protool не е непозната. Тя е марка от групата на световноизвестния концерн Festool. А това еднозначно определя високото качество на машините Protool, както и произтичащата от него тригодишна гаранция, давана от производителя. Те са обект на непрестанно развитие, като в тях се вграждат непрестанно нови технически решения, които ги правят по-производителни, по-удобни за работа и разбира се – с много висока износоустойчивост. Характерно за марката Protool е голямото разнообразие от машини, които покриват почти целия спектър на ръчните електрически инструменти, а в добавка фирмата произвежда и някои преносими дърводелски, специализирани, бихме казали дори уникални, машини за покривни конструкции – рязане на греди и бичмета и правене на строителни дърводелски сглобки. Не на последно място едно от най-съществените предимства на тези машини, особено за пазари, е сравнително ниската им цена. По този показател те са доста по-изгодни от моделите на други реномирани марки, а по редица технически показатели значително ги надвишават. Тези машини несъмнено тепърва ще намират добър прием на българския пазар, така, както по публикувани в Интернет данни, много бързо се разпространяват на европейския пазар.

Тук ще представим за пръв път производството на Protool в един от най-разпространените класове електрически инструменти – ръчни ъглошлифовъчни машини. Това е инструмент, масово използван и от професионалистите, и в домашната работилница. От машина до машина обаче винаги има разлика, като тук ще се спрем на две технически решения, които дават сериозно предимство на Protool пред много от техните конкуренти.

Новите ъглошлифовъчни машини на Protool имат специално устройство за балансиране на въртящия се абразивен диск. Това веднага се усеща от всеки с достатъчно продължителен опит при работа с такава машина. Поради високата честота на въртене на диска и най-малкият дисбаланс предизвиква по-силни или по-слаби вибрации, които бързо уморяват работещия и скъсяват живота на машината. Вибрациите са още по-силно изразени при дебелите дискове за изпиляване поради по-голямата им маса. Вибрации се получават и при идеално балансирани тънки дискове за рязане, когато даден участък от периферията на диска се износи, макар и съвсем малко повече от останалата част на диска. Това често се случва при попадане в по-твърд участък на рязания материал, при заклинване на диска, при неволен удар върху рязания предмет и др.

Това, което повечето хора не знаят, е, че нивото на вибрациите по време на рязане е тясно свързано с интензивността на износване на абразивния диск. Колкото те са по-големи, толкова по-бързо се износва и дискът, защото контактът между него и материала вече не е непрекъснат, а става с поредица от микроудари, поради което абразивните зърна на диска се изкъртват по-интензивно в секторите, подложени на удар. Това води до още по-голям дисбаланс, по-интензивно износване и в крайна сметка до преждевременно бракуване на диска и смяната му с нов. Доказано е, че системата на Protool за снижаване на вибрациите удължава живота на дисковете с 35% или съответно намалява разхода им като консумативен материал със същия процент. С близък до този процент се повишава и производителността при работа, защото се намалява честотата на смяна на диска, а и самото рязане протича по-бързо.

Механизмът за динамично балансиране на режещия диск по време на въртене представлява херметично затворен кух метален цилиндър, в чиято вътрешност се намират няколко стоманени сачми, потопени в маслена баня. При въртене на диска сачмите се разполагат така, че създаденият от тях самите дисбаланс компенсира предизвикания от абразивния диск. Устройството работи напълно автоматично, не се нуждае от никаква поддръжка и на практика е вечно. Машините с механизъм за автобаланс са маркирани със знака АВ.

Второто голямо удобство при ъглошлифовъчните машини Protool е механизмът за закрепване на абразивния диск към машината, наречен FastFix. Познатата класическа гайка, за чието отвиване и завиване е необходим специален ключ, тук липсва. Притягането на диска става чрез специална притискателна гайка с пружинен механизъм, която се завива и развива на ръка, без каквото и да било прекомерно усилие и без помощен инструмент. При това въртенето на шпиндела на машината се блокира чрез натискане на фиксаторния бутон върху горната част на редукторната кутия. Този начин на закрепване пести немалко време и усилия, особено когато се работи с една машина и се налага честа смяна на диска за рязане с диск за пилене и обратно. Понеже смяната на диска при машини с обикновена гайка и ключ не винаги става лесно, много майстори се „изхитряват“ да ползват дисковете за рязане същевременно и за пилене. Това е абсолютно забранено, защото може да предизвика счупване на тънкия диск, а излитащите със скоростта на куршум парченца да предизвикат материални щети и нараняване. Предимството на механизма за затягане без ключ ще оцени всеки, комуто макар и само веднъж му се е налагало да се бори със самозатегнала се при работа гайка.

Предоставената ни от представителството на Festool в България, „Тултехник системс“, машина за тестване (AGP 230-5 AB FastFix) притежава описаните до тук „благини“. Ще добавим още една дреболия. Много удобно е решен проблемът със закрепването на предпазния щит на машината. Той се фиксира с помощта на лостче, което с лекота се издърпва, щитът се завърта в избраното положение и наново се фиксира неподвижно чрез притискане на лостчето. Удобно решение, непосредствено свързано със сигурността при работа, защото трудното завъртане на щита най-често отказва работещия да го прави и с това да осигури максимална степен на защита на себе си и хората зад него.

Protool предлага обширна гама от ъглошлифовъчни машини – към момента 12 модела. Според диаметъра на абразивния диск те могат да бъдат разделени в няколко групи: малки, за работа с една ръка, ∅115 и ∅125, средно големи машини с диаметър на диска ∅150 и ∅180 и големи машини с диаметър на диска ∅230. Съответно на диаметъра на диска и режима на работа, за който е предвидена машината, електрическата им мощност се намира в диапазона от 800 W при най-малките до 2500 W при най-големите машини. Всички имат вградено електронно управление за плавно развъртане на диска, без удари вследствие на резкия старт, ограничител на пусковия ток за предпазване на битови електрически мрежи при пускане на машината.

Всички модели имат бутон за блокиране на въртенето шпиндела при смяна на диска, като практически всички се предлагат и в разновидност със системата FastFix. Моделите AGP 150-15 AB Fast Fix, AGP 180-25 AB, AGP 230-5 Fast Fix и AGP 230-25 AB Fast Fix имат механизъм за динамично балансиране.

Извън тествания в редакцията модел AGP 230-5 AB Fast Fix, чиито технически характеристики са дадени под снимката му, тук ще откроим още само един – AGP 230-25, който се предлага в разновидности със системи FastFix и AB, както и в комплект с диамантен диск (Turbo-Speed) за сухо рязане на строителни материали: бетон, тухли, керемиди, базалт и др. Това е мощна машина с двигател 2500 W, честота на въртене на диска (Ø∅230) – 6500 min–1 и маса 5,7 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото