В категории: Брой 5-6/2004, Инструменти, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Миксер за строителни разтвори

За тестване в редакцията избрахме миксер за строителни разтвори, защото този вид машини са все още малко разпространени у нас. Преценихме, че моделът MXP 1000 EQ на Protool представлява интерес за най-широк кръг професионални или домашни майстори, защото е сравнително евтин и същевременно достатъчно мощен. Навярно няма да сгрешим, ако предскажем добро бъдеще за тези машини и на нашия пазар, така, както те отлично се продават в Чехия, Унгария и Полша. Това, което се наблюдава на техните пазари, очевидно, се отнася и за нашия, макар и с уговорката за известно отместване във времето назад, пропорционално на изоставането ни от по-цивилизованата част от новоприсъединените към Европа „бивши европейци“.

Бумът в продажбите на електрически миксери е силно промененият начин на строителство и особено на технологиите при довършителните работи, които настъпиха и у нас, след като Берлинската стена рухна. На мястото на класическите строителни свързващи материали – цимент, вар и гипс, дойдоха най-разнообрази по качества и приложение готови строителни смеси, опаковани в чували, които се разбъркват с вода на самото работно място. Циментовият разтвор бе почти напълно изместен от всевъзможни лепила за теракота, гранитогрес или плочи от естествен камък. Огнеупорните тухли вече се зидат със специални огнеупорни лепила вместо с шапотна пръст, обикновеният гипс бе изместен от специални шпакловъчни смеси на гипсова основа. Подовите изравнителни замазки вече се правят от готови саморазливащи се смеси, мазилките от хоросан са заменени с елегантните и много по-съвършени изкуствени мазилки на силикатна или силиконова основа и т.н. Тук слагаме точка, макар че списъкът може да бъде още доста продължен. С две думи, вече и у нас строителите бързо се ориентираха, че с готови разтвори се работи много по-удобно, по-качествено, по-бързо, по-лесно и с по-малко замърсяване на обекта. Съответно на това се смени и арсеналът от инструменти за приготовляване на строителни разтвори. Вместо с лопати, чакли и мистрии, сега се работи с малки бетонобъркачки и най-вече с електрически бъркачки.

Успехът на машините за разбъркване на разтвори в България тепърва предстои, защото българският пазар в този сектор определено е твърде далеч от насищане. Докато бормашините, например, се продават от десетилетия, а не се подменят всяка година, може да се каже, че при тях вече е достигнато доста високо ниво на насищане. Затова темповете на продажба на машините за разбъркване на разтвори несъмнено ще бъдат значително по-големи, още повече че строителството е една от малкото сфери у нас, които се развиха бурно през последното десетилетие.

За приготвяне на който и да било разтвор от готова суха смес са необходими съд, по възможност от еластичен материал, и вода, а подходящата машина за целта са специалните електрически миксери. Използването им не цели само облекчаване труда на работещия, а преди всичко постигане на оптималните експлоатационни параметри за дадения материал, което е възможно само при добро разбъркване до пълна хомогенност на разтвора, а в някои случаи се добавя и изискването в него да не се въвличат въздушни мехурчета. Това на ръка, без машина, не може да се постигне. Майсторите отдавна са наясно по въпроса, но поради липсата доскоро на пазара на специализирани машини, а навярно и поради зле разбраната икономия, се стремят да ползват обикновени електрически бормашини. Те обаче са пригодени за друг режим на работа и други цели и затова използването им е възможно само за разбъркване на съвсем малки количества разтвори и най-вече за разбъркване на бои. Всъщност голяма част от бормашините даже и за това не са подходящи, в което мнозина са се убедили лично, след като поради рязкото си завъртане бъркалката изплисква част от боята на пода.

Към момента Protool предлага пет модела машини за разбъркване на строителни разтвори, като общото между първите четири е, че работят с една бъркалка, докато моделът MXP 1602 E Duo работи едновременно с две синхронно въртящи се бъркалки. Той естествено е най-добър и се препоръчва за професионално използване.

На външен вид тялото на машината за разбъркване наподобява обикновените бормашини, но има и редица същестевни различия. На първо място това е допълнителната ръкохватка, която позволява машината да се държи удобно и сигурно с две ръце. Така лесно се удържа и противодейства на доста големия въртящ момент, който се получава поради съпротивлението на разбърквания разтвор. Освен това заедно с допълнителната дръжка има оформен предпазител от здрава стоманена шина, които заедно защитават двигателната част срещу повреждане при удар поради изпускане на машината, например.

Втората много съществена разлика е в предавателната кутия. При машините за разбъркване се използва тристепенен редуктор с по-голямо предавателно число, като максималната честота на въртене на бъркалката при тези машини обикновено не надхвърля 700 min¯¹. За сметка на това редукторът е предвиден да издържа по-голямо и по-продължително натоварване.

Характерна за машините на Protool е електронната система за забавено развъртане на двигателя, която осигурява съвсем плавно завъртане на бъркалката – нещо, което е много важно в началото на процеса на разбъркване, когато сместа е още суха и оказва голямо съпротивление. Това е предимство и при разбъркване на бои, защото предпазва от неминуемото при бързо завъртане на бъркалката разплискване извън кофата. Машините имат и система за плавно безстепенно регулиране на честотата на въртене, обикновено в границите от 250–300 min¯¹ до 650–700 min¯¹, което позволява избор на оптималния режим в зависимост от вида на разбърквания материл. Електронната система за управление на двигателя поддържа постоянна честота на въртене, независимо от натоварването на машината. Задължителен елемент е и електронната термозащита, която предпазва двигателя при претоварване на машината. По-мощните модели (MXP 1200 E, MXP 1202 E и MXP 1602 E) имат двустепенни скоростни кутии, което позволява още по-прецизен избор на честотата на въртенето на бъркалката – примерно от 150–300 min–1 на първа предавка и 300–650 min¯¹ на втора. На първа предавка машините съответно имат и значително по-голям въртящ момент, необходим при разбъркване на тежки материали с голям вискозитет.

Не на последно място тези машини са специално пригодени и защитени за работа в условията на строителни обекти при непосредствена опасност от засмукване на абразивна прах и песъчинки, на капки вода и др. За целта смукателните вентилационни отвори се намират върху горния капак на машината.

Всички бъркалки имат резба M14, посредством която се закрепват към вала на машините.

За професионални цели, безспорно, най-подходящ е моделът MXP 1602 E DUO. Той има електрическа мощност 1500 W, двускоростен редуктор и честота на въртене в диапазоните 100–250 min¯¹ и 130–350 min¯¹. Най-същественото при тази машина е, че работи с две бъркалки, които се въртят синхронно в противоположни една на друга посоки. В резултат на това сместа се размесва значително по-бързо и по-добре, въртящите моменти, породени при въртене на всяка от бъркалките, практически се неутрализират. Това изисква съвсем малки усилия при държане на машината и тя престава да бъде източник на натоварване и умора на работещия с нея. Процесът на разбъркване с тази машина е около два пъти по-кратък, отколкото при работа с машина с една бъркалка.

Бъркалките при модела DUO се закрепват не чрез резба, а посредством системата FastFix за бързо и лесно монтиране.

Освен за използване „от ръка“ производителят е предвидил още едно голямо улеснение – специална стойка за разбъркване на материали. Тя представлява платформа с две колела за лесно транспортиране, колонка за закрепване на разбъркващата машина и фиксатор за закрепване на съда с разбърквания материал. Така може да бъде „икономисан“ вторият човек – помощник, защото, докато майсторът работи и изразходва готовия разтвор, машината, без участието на човек, разбърква и подготвя следващата порция. Това е решение, което бързо ще се изплати в зависимост от обема на извършваната работа.

В заключение изборът на машина зависи от вида на разтворите и от интензивността при работа. За хомогенизиране на течности (например бои), пастообразни и въобще материали с нисък вискозитет машините с едноскоростен редуктор са напълно подходящи. При размесване на разтвори, приготвени от сухи съставки и с голям вискозитет, се предпочита използване на машина с двускоростен редуктор. Тя има широк диапазон от приложения, защото е в състояние да се справя с всякакви материали.

Избор на бъркалка

Правилно избраната машина за разбъркване на строителни разтвори е необходимата предпоставка, но добрият краен резултат се постига само с правилен избор на инструмента, който разбърква – бъркалката. Крайно бедният асортимент по магазините създава впечатление, че бъркалките се делят на два вида – големи и малки, и толкова. Това обаче далеч не е така и затова ще се постараем да хвърлим малко светлина на познанието по въпроса.

Protool предлага общо осем бъркалки, всяка от които има своето предназначение. В долната част на повечето от тях има защитен пръстен, който предпазва от задиране при допир до дъното и стените на съда.

» RS – бъркалка с кръгла лопатка. Използва се за разбъркване на латексни и други бои, лепила, саморазливни замазки и други лесно течащи и еластични материали. Има две лопатки, огънати във формата на отрицателна спирала. При въртенето си те загребват разтвора и го изтласкват надолу.

» HS2 – бъркалката има две лопатки, огънати под формата на двойна спирала, под чието въздействие сместа се изтласква в посока от дъното на съда към повърхността. Това е най-често използваната бъркалка, особено подходяща за лепила за подови и стенни керамични облицовки, саморазливащи се подови замазки, всякакви готови мазилки, шпакловъчни смеси и др.

» HS3R – бъркалката има три лопатки, огънати по посока на часовниковата стрелка, и с по-голяма стъпка от предния модел. Разтворът се движи от долу нагоре. Пригодена е за бързо, интензивно разбъркване и хомогенизиране на тежки разтвори с голям вискозитет, като варови разтвори за мазилка или зидария, циментови разтвори за замазки, малки количества бетонов разтвор, различни подови покрития на основа епоксидни смоли и др.

» HS3L – бъркалката наподобява предишната с тази разлика, че посоката на огъване на лопатките е обратна на часовниковата стрелка. Поради това разтворът се движи отгоре-надолу и най-характерното предимство на тази бъркалка е, че не предизвиква неговото разплискване извън съда. Поради това тя се препоръчва основно за разбъркване на бояджийски материали за фасадно или вътрешно боядисване.

» WS – винтова бъркалка. Има две перки, чиито лопатки са огънати така, че горната перка изтласква разтвора надолу, а долната в обратната посока – нагоре. Осигурява бързо и много добро хомогенизиране на разтвора без опасност от изпръскване встрани. Това е идеалната бъркалка за лако-бояджийски материали.

» CS – кръстовидна бъркалка. Особеното при тази бъркалка е, че не вкарва въздух под формата на мехурчета в разбърквания разтвор. Използва се при материали, където такава „аерация” е нежелана, например при разбъркване на различни лепила, уплътняващи разтвори, шпакловки и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото