В категории: Брой 5-6/2004, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Полезни „дреболийки“ за домашната работилница

Домашната работилница е „светая светих“ за всеки техничар. За да доставя удоволствие и да бъде спорна работата в нея, тя трябва да бъде обзаведена с подходящите работни маси, машини, инструменти и т.н. Затова няма да сгрешим с твърдението, че тя е и най-трудното за подреждане помещение. При това този проблем винаги се решава частично, но никога докрай, защото арсеналът от инструменти непрестанно се попълва с нови, а някои от старите излизат от употреба.

Съществуват най-различни системи на подреждане и начини за съхраняване на скътаните в работилницата „съкровища“ в зависимост от това дали става дума за ръчни електрически машини, за съхраняване на винтове, гайки, дюбели и други дреболии или за клещи, отвертки и чукове, например. Обикновените механични инструменти са най-многобройни и разнообразни и затова най-често възприетият начин за тяхното съхраняване и подреждане е да се закачват върху дървени табла, примерно от дебел шперплат, или плоча от дървесни частици. Така те заемат минимално място и разположени на стените, не пречат. Най-същественото е, че могат да бъдат обхванати с един поглед и необходимият инструмент да се намери без досадно търсене и губене на време. Той винаги ще бъде, така да се каже, под ръка.

Подреждането на работилницата си е цяло изкуство. Много производители предлагат, а и повечето майстори сами изнамират най-различни хитроумни приспособления за закачване на инструменти, за съхраняване на винтчета, гайки и какви ли още не дреболии. Най-лесно, естествено, е да се използват готови приспособления, като показаните тук комплекти TopMaster. Вижда се съдържанието на два такива комплекта, в които има няколко разновидности на приспособления за закачване на различни инструменти, оформени като неподвижни или въртящи се окачалки, щипки, пирони и т.н. Те са изработени от стомана, а покритието от еластичен пластмасов шлаух им придава не само добър естетичен вид, но и прави закрепването на инструментите по-сигурно. Краищата на част от куките завършват с едра резба, а други са оформени като остри пирони. Съответно на това едните се завиват в предварително пробити отвори, а другите се забиват с чук. Скобите и въртящите се закачалки се закрепват с винтове. Като всички набори с универсално предназначение и тези съдържат куки, предназначени за закачване на различни по големина предмети – от гаечни ключове и клещи до инструменти за градината и други по-големи предмети.

Ние решихме да ги приложим на практика, като направим табло за закачване и подреждане на някои по-често използвани инструменти от редакционната ни работилница. За целта набързо сковахме един открит шкаф с гръб от ПДЧ, в който подреждахме и преподреждахме инструментите така, че, хем, да поберем възможно повече от тях, хем, удобно да се закачват и взимат, без да си пречат един на друг. Този пъзел се сглобява най-лесно, като шкафът се постави легнал на масата. След като уточнихме на кои от тях „се пада честта“ да намерят място в новия шкаф, се оказа немалка главоблъсканица да намерим за всеки инструмент най-подходящата за закачването му кука или пирон. За целта използвахме съдържането на три комплекта, като половината куки не влязоха в работа поради големите си размери. Те ще послужат за закачване на други, по-големи предмети.

След това вече работата тръгна по-бързо – точно определяне мястото на всяка кука и пирон, нейното завиване или забиване и накрая всички инструменти бяха поставени на местата им.

Накрайници за отвертки

И най-съвършената електрическа отвертка е безполезна, ако не разполагате с подходящи и качествени накрайници, познати още с чуждоземското наименование битове. Битове на пазара всякакви, като основно те се различават по формата си. От качеството на материала, технологията на изработка за постигане на различни зони на повърхностна твърдост и жилавост на материала, както и според повърхностната обработка на краищата им с оглед по-добро задържане в шлица на винта, се определя тяхната дълготрайност и доколко работата ще бъде спорна.

Като правило почти всички битове, които се предлагат на пазара, са къси – имат дължина около 20–30 mm. Макар и рядко, това може да се превърне в непреодолим недостатък, когато трябва да се завие или отвие винт, чиято глава не може да се достигне поради малката дължина на бита. В повечето случаи и различните удължители също не помагат, защото или също са къси, или външният им диаметър не позволява да преминат през по-тесни отвори. Тогава прекрасната електрическа отвертка става безполезна и трябва да посегнем към механическата.

За такива случа безценен помощник се явяват специалните дълги битове, като показаните на снимката, чиято дължина е цели 15 cm, и вероятността те да не свършат работа е много малка. Комплектът съдържа трите най-често използвани големини битове за винтове с прав шлиц, с шлиц Pozidriv или Philips.

Показваме и друг, също интересен комплект битове. Особеното при тях е, че и двата им края са оформени като отвертки. Един такъв бит заменя два, което в някои случаи също може да се окаже съществено предимство.

Описаните в статията продукти се предлагат от фирма „Евромастер Импорт Експорт“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото