В категории: Брой 5-6/2004, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Фугиране и шпакловане на облицовки от гипсокартон

Така нареченото „сухо строителство“ с плочи на гипсова основа (гипсокартон и гипсофазер) заслужено завоюва немалка територия, основно във вътрешното строителство поради спецификата на материала. От близо година у нас вече се предлагат и плочи на американската фирма USG, специално предназначени за външно строителство, което означава, че те са устойчиви на влага и имат повишена механична якост.

Обикновеният гипсокартон (или гипсофазер) се използва основно за изграждане на леки преградни стени, за окачени тавани, много широко приложение намира и за защита на топлоизолация от дюшеци с минерална вата при направа на изолация откъм вътрешните стени на помещенията. Нерядко обшивката с плочи се предпочита пред класическото измазване с варо-циментов разтвор, особено при по-стари постройки и криви стени. Гипсокартонът е предпочитан материал, защото позволява бързо и лесно строителство, теглото на преградните стени е малко и те не натоварват допълнително строителната конструкция. Освен това при правилно монтиране се получава напълно равна и гладка, готова за шпакловане и боядисване повърхност, за облепване с тапети или за облицоване с фаянсови плочки. При готова метална конструкция с добра електрическа отвертка и качествени самопробиващи винтове с конична оребрена глава, която сама издълбава ферзенка, необходим, за да потъне под повърхността, плоча с големина примерно 125х160 cm се закрепва само за няколко минути. След като се монтира и последната плоча обаче, тепърва предстои операция, от която в крайна сметка зависи крайният външен вид на цялата обшивка. Това е запълването на фугите между плочите и отворите над главите на винтовете и цялостно шпакловане за получаване на напълно равна, гладка и еднакво поглъщаща боята повърхност. За разлика от закрепването на плочите, тази операция се извършва значително по-бавно, като изисква доста голяма практика, умения и внимание, когато се върши по класическата технология – на ръка с по-тесни и по-широки стоманени шпахтели и пердашка.

За да не се напука след време шпакловката по продължение на фугите, върху тях се залепва специална армираща лента на хартиена основа, а фугите между плочите и ограждащите стени или тавана се облепват с устойчива на разкъсване лента от стъкловлакнеста мрежа със ситни отвори. Поставянето и шпакловането на лентата допълнително затруднява и бави работата.

Най-важната предпоставка за получаване на качествена шпакловка и за по-лесна работа е правилният избор на шпакловъчната смес. По правило се работи с готови сухи смеси, които се разбъркват преди употреба с вода, или с напълно готови за употреба пастообразни материали, като произвежданите от USG с марката Sheetrock. Те представляват много голям интерес и все повече професионалисти се ориентират за работа с тях, защото качеството им е гарантирано от името на USG – световен лидер в производството на строителни изделия на гипсова основа и довършителни материали за тях.

Макар и с използване на модерни материали, техниката на работа при ръчно шпакловане у нас не бе помръднала от поколения строители насам. В САЩ обаче от години вече се прилага механизирано фугиране и шпакловане, позволяващо неимоверно увеличаване на производителността на труда. Тази предварителна информация, очевидно, бе причина за големия наплив от желаещи да посетят демонстрацията на механизирано фугиране и шпакловане на стени и тавани и лично да се уверят във възможностите на новата технология.

Демонстрацията бе организирана в края на април т.г. от представителството на USG у нас, които са вносители не само на специалните шпакловъчни смеси, но и на уникалните инструменти за механизирано шпакловане, познати под общото наименование TapeTech. Г-н Торнстен Хенкелман от USG Германия, направо смая присъстващите с бързината при фугиране и шпакловане, дължаща се на комбинацията между инструмент и шпакловъчни материали на USG. При това присъстващите бяха все представители на големи строителни фирми с дълъг опит в бранша, който, както е добре известно, поражда известно неверие към всяка новост, особено когато една „машинка“ заменя майсторлъка на човешката ръка.

За да не сме голословни, ще цитираме г-н Хенкелман, който на въпрос на варненски строител отговори, че неговите лични постижения са в границите на скромните. На проведени в САЩ тестове е установено, че при добра организация двама души (майстор и помощник, който да пълни уредите с шпакловъчна смес) фугират средно на ден около 1000 m2 обшивка. Постижението е при фугиране на вертикални фуги, защото практиката в Щатите е да се работи само с цели листове от пода до тавана, без снадки и съответно без хоризонтални фуги. Рекордът за механизирано фугиране, но вече с двама помощници, е 5000 m2. Това, определено, е смайваща производителност. Технологията наистина е уникална и затова ще ù заделим по-голямо внимание, макар и с ясното съзнание, че механизираното фугиране е дейност в обсега на професионалното строителство. За домашния майстор статията също представлява полезно четиво с информацията за шпакловъчните смеси на USG и тяхната употреба, пък макар и с обикновен шпахтел.

Под наименованието TapeTech се крие цял набор от инструменти, като основния – Automatic Taper, се използва за фугиране. С него еднакво лесно се обработват вертикални и хоризонтални фуги на стени и тавани, а също така и ъглите между тях. Той наподобява дълга телескопична тръба, с която безпроблемно се работи на височина до 3 m, без да е необходимо скеле или стълба. С помощта на специална ръчна помпа тялото на инструмента се пълни с фугиращ разтвор. В предния му край има специална глава, която изпълнява едновременно три функции: подава фугиращ разтвор и запълва фугата, като полага покрай нея ивица с разтвор, притиска изпъната армираща лента и върху нея полага тънък пласт разтвор. Всичко това става с едно постъпателно движение по продължение на фугата, като инструментът се държи с две ръце под наклон спрямо стената. В края на фугата хартиената лента се прерязва и подаването на разтвор се преустановява. Трябва да се подчертае, че подаването на разтвора е точно дозирано и не зависи от скоростта на движение на главата на инструмента. Накрая избилият встрани от лентата разтвор се заглажда с обикновен шпахтел. Инструментът работи с точно определена широчина на армиращата лента Sheetrock – 52,5 mm. Тя има голяма здравина и устойчивост на разкъсване, набръчкване и разтягане. Освен това много лесно се огъва за двустранно обхващане на фугата, а малката ù дебелина позволява да бъде покрита със съвсем тънък пласт шпакловка. За „работещи фуги“, при които има опасност от разкъсване на хартиената лента, се използва специална самозалепваща се лента от стъкловлакнеста тъкан, която се лепи директно върху плочите, без под нея да се полага фугиращ разтвор.

С Automatic Taper се фугират и вътрешните ъгли, които впоследствие се дооформят с два други инструмента:

» Corner Roller – използва се за плътно притискане на лентата от двете страни на ъгловата фуга преди окончателното ù заглаждане с Corner Finisher. Осигурява изтеглянето на прав и остър ъгъл.

» Corner Finisher – това е инструментът за окончателно оформяне на ъгловите фуги и на чупките, образувани от ъгъла между две съседни стени и тавана. Използва се като самостоятелен инструмент само за изравняване и заглаждане или в комбинация с MudRunner – устройство за подаване на фугиращ разтвор.

Инструментите Power Assist Box и Flat Boxes имат широчина до 300 mm и при едно движение шпакловат ивици със същата широчина. Шпакловката става съвсем тънка и гладка без избил встрани разтвор. Използват се за шпакловане около ръбове, както и на произволни места по обшивката.

За запълване на отворите за главите на винтовете се използва друг инструмент – Nail Spotter, който с едно минаване запълва всички разположени на една линия отвори, като едновременно обира избилия встрани разтвор. Операцията се извършва с едно минаване на инструмента, без да е необходимо допълнително заглаждане на повърхността.

Зареждането на резервоара на Automatic Taper става с помощта на ръчна помпа, смукателният край на която се поставя в кофата с шпакловъчния разтвор.

Инструментите TapeTech работят най-добре с фугиращия разтвор Sheetrock Taping Joint Compound, който има отлични свързващи качества и устойчивост на напукване.

Тук завършваме с механизираното фугиране и шпакловане, нова технология, която коренно може да промени начина на работа и ефективността на хората, които си изкарват хляба със сухо строителство.

Сега обръщаме поглед към домашните майстори, на които рядко се случва да фугират и шпакловат конструкции от гипсокартонени плочи. Нещо повече, фугиращите и шпакловъчни разтвори Sheetrock започнаха да изместват обичайните гипсови разтвори и при шпакловане на измазани с варо-циментов разтвор стени и тавани, защото с тях се работи много по-лесно и бързо. И което е много важно – те в много голяма степен изравняват възможностите на майстора-любител и на професионалиста, защото с тези материали много лесно се постига отлично качество на шпакловката.

Пълнителите за фуги и шпакловки Sheetrock са напълно готови разтвори на винилова основа, които не се нуждаят от разреждане с вода преди употреба. Те имат отлична адхезия към основата и също така много добри покривни и запечатващи повърхността качества. Времето на съхнене е около 12 часа в зависимост от околната температура и влажност. След приключване на работа пластмасовата кофа се затваря плътно, при което разтворът не засъхва и не хваща коричка в продължение на месеци.

Най-често се използва универсалният пълнител за фуги Sheetrock (All Purpose Joint Compound), който най-лесно се разпознава по зеления цвят на надписите върху кофата. Както подсказва наименованието му, той е предназначен за най-широк кръг приложения – за запълване на фуги с полагане на армираща лента, за първа, втора и трета ръка при шпакловане, включително и върху метални елементи (глави на винтове, ленти и др.), използва се също за запечатване на повърхността на гипсови плочи преди боядисване, създава добра основа за лепене на тапети и други покрития. Успешно се използва вместо гипсов разтвор за шпакловане на мазилки, включително за коригиране на стари гипсови шпакловки, и запълване на пукнатини в мазилката. За шпакловане на 100 m2 гипсокартон се изразходват около 67 kg разтвор.

Най-характерното за Sheetrock Lightweight е, че теглото му е с около 35% по-малко, отколкото на традиционните пълнители за фуги. Това предимство проличава при големи обекти, когато се налага пренасяне на големи количества разтвор. Характерно за него е много малкото свиване при изсъхване, поради което за покриване на метални повърхнини са достатъчни два слоя. Характерно за него е по-лесното шлифоване в сравнение с останалите пълнители. Използва се основно за запълване и изглаждане на фуги, като не се препоръчва за шпакловане и запечатване на повърхността преди боядисване. Характерно за него е по-бавното засъхване, дори и когато се нанася в сухо и топло време, като по този начин се осигурява по-продължително време, през което повърхността може да бъде обработвана без опасност от напукване на по-долните пластове пълнител. За покриване на 100 m2

са необходими около 38 kg Sheetrock Lightweight.

Пълнителите за фуги Sheetrock са подходящи само за интериорна употреба. Всеки следващ слой шпакловка се нанася само след като предният е вече напълно изсъхнал. Те имат много добро сцепление към всякакви материали на гипсова основа с изключение на импрегнираните плочи гипсокартон. Препоръчва се не само фугите, но и цялата повърхност на плочите да се шпаклова, за да се изравни водопоглъщането по цялата повърхност. В противен случай след боядисване може тук-там да се появяват по-тъмно или по-светло оцветени участъци. При шлифоване на шпакловката трябва да се внимава да не се надере повърхността на фабрично нанесения върху повърхността на плочите слой хартия.

Техника на работа

Към запълване на фугите между плочите и цялостно шпакловане се пристъпва, след като всички винтове са завити така, че главите им да потънат под лицевата повърхност на плочите. Плочите от гипсокартон се произвеждат със закръглени кантове, за да може между тях да се образува достатъчно широка фуга, която впоследствие се запълва с фугиращ разтвор. Когато се наложи срязване на някоя плоча, кантът ù се скосява със специално ренде. Работи се с няколко различно широки шпахтела, а за окончателния завършващ пласт, както и за цялостно шпакловане се използва стоманена пердашка. Желателно е инструментите да бъдат от неръждаема стомана, а дръжките им да са удобни, с меко еластично покритие.

Най-напред по продължение на фугата с шпахтела се нанася един пласт пълнител, който я запълва изцяло. Ивицата разтвор от двете страни на фугата трябва да бъде малко по-широка от армиращата лента. Лентата се поставя отгоре и се притиска с шпахтела, за да потъне в разтвора. След това шпахтелът се прекарва с равномерен натиск по продължение на лентата, за да се изтласка встрани и обере излишният разтвор. Под лентата трябва да остане пласт с дебелина до 1 mm, който е достатъчен за здравото ù слепване към основата. Върху лентата се нанася равномерно тънък пласт от разтвора, който предотвратява нейното вълнообразно нагъване и улеснява прикриването й под нанесените отгоре слоеве. Така обработената фуга се оставя, докато фугиращият разтвор изсъхне и се втвърди напълно. При фугиране на вътрешни ъгли от двете страни на фугата се полага пласт от разтвора, след което лентата се сгъва по осовата линия и се притиска равномерно с ръка, така че да потъне, като обхване приблизително равни ивици от двете страни на фугата. След това тя се притиска окончателно, приглажда и покрива с разтвор с помощта на шпахтела.

След изсъхване на този първи пласт върху запълнените фуги се нанася вторият пласт шпакловка на ивица с широчина около 20–25 cm, за да се изравнят създадените от хартиената лента неравности. Този слой се изтегля така, че в краищата на ивицата дебелината му да клони към нула. Така се осигурява плавен преход към повърхността на плочата. След изсъхване на този пласт може да се положи и трети – завършващ.

За оформяне на изпъкналите ръбове върху тях се поставят специални профили, които изпълняват и защитни функции – предпазват ги от лесно нараняване. Първоначално на ивици с широчина поне 15 cm от двете страни на ръба се нанася тънка шпакловка. Ъгловият профил се полага върху ръба, като мрежестите полички от двете му страни се притискат с шпахтела, за да потънат равномерно в шпакловката. След изсъхване на разтвора последователно се нанасят още два пласта, като всеки следващ се прави с около 5 cm по-широк от предишния. Така постепенно се получава пълно изравняване на повърхността между профила и плочата. За постигане на висока гладкост разтворът за последния завършващ пласт може леко да се разреди с вода.

Вече стана дума за причините, поради които се препоръчва цялостно шпакловане на обшивката от гипсокартонени плочи. Това се извършва след приключване с описаното вече запълване и заглаждане на фугите с три слоя фугиращ разтвор и неговото пълно изсъхване. За шпакловане се използва леко разреден с вода универсален пълнител Sheetrock, който се разнася равномерно със стоманена пердашка и заглажда до получаване на напълно гладка повърхност. Работи се с по-голям натиск върху пердашката за получаване на съвсем тънка шпакловка.

За придаване на окончателна гладкост нанесената върху фугите шпакловка се шлифова със ситнозърнеста шлифовъчна хартия. При използване на листове с по-едри зърна, повърхността се надира и след боядисване това ясно проличава. Шлифоват се само шпаклованите повърхности, за да не се повреди фабричният хартиен пласт на плочата. Останали тук-там драскотини и неравности върху шпакловката се запълват с разтвор и след изсъхването му се шлифоват.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото