В категории: Брой 5-6/2004, Декорация и защита, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Монтажно лепило Moment Super FIX и лепила за лепене на стиропор, корк, мокети и настилки от PVC

След като в предишния брой на списанието ви запознахме с първата група лепила Moment на Henkel (двукомпонентните лепила Super Epox, Repair Kit и лепящата лента Power Tape), сега ще представим една друга група, които намират широко приложение при най-различни строителни и ремонтни дейности – дейности, за които именно летният сезон е най-подходящ.

Започваме с монтажното лепило Moment Super FIX. Няма да е пресилено, ако кажем, че лепилата от този вид извършиха тиха революция в строителната практика, като до голяма степен изместиха класическите технологии при монтиране на различни детайли с помощта на пирони, винтове и дюбели. Така например вече никой уважаващ себе си майстор на паркетни подови настилки не монтира первазните летви с винтове. Биха го побили тръпки, само като си помисли, че трябва да пробие отвори за винтовете в первазната летва и да направи ферзенк на отворите, да я постави на мястото и точно да отбележи върху стената тяхното местоположение, след това да пробие отворите за дюбелите, да ги набие в стената, да постави повторно летвата и след това един по един да навие всички винтове. Даже и всичко да протече като по ноти и нито един дюбел да не попадне в кухина или дебела ронлива мазилка, освен че се губи много време и разход на средства за дюбели и винтове, този класически метод на монтиране има един съществен естетически недостатък – върху повърхността на летвата остават видими главите на винтовете. Закрепването с винтове и дюбели често може да се превърне и в повод за разпри със съседите поради дразнещия шум при пробиване на отворите с ударно-пробивна бормашина или перфоратор.

Затова майсторите паркетчии вече не влачат със себе си бормашина и дюбели, а носят туба с монтажно лепило Moment Super FIX. Лепилото се нанася върху гърба на первазната летва и тя се притиска към стената. Това е напълно достатъчно за нейното здраво прилепване. В редки случаи и при криви стени може да се наложи приковаване на летвата тук-там с тънки стоманени игли (пирончета без глави), колкото да придържат летвата, докато лепилото окончателно стегне. Монтажното лепило Moment Super FIX може да се използва до около 15 min, след като се изтласка от патрона и влезе в контакт с въздуха. Това практически е без значение, защото процесът на нанасяне на лепилото и залепване на детайла трае много кратко – максимум около минута-две. Смисълът е, че в рамките на тези 15 min лепилото не е започнало да стяга и все още са възможни корекции за наместване на залепвания детайл. Времето за окончателно свързване, т.е. за достигане на максималната здравина на слепване при монтажното лепило е 24–48 часа в зависимост от дебелината на лепилния шев.

Списъкът с приложения на монтажното лепило е изключително дълъг, като то може да се използва както във вътрешността на сградата, така и навън. Освен первазите на пода, типични приложения са монтирането на первазни летви около врати и прозорци, на дървени облицовки, на подпрозоречни дъски, закачалки за дрехи, плочки, закачалки за кърпи, сапунерки и огледала в банята, различни декоративни профили, включително корнизи и розетки от стиропор, облицовъчни декоративни тухлички и какво ли още не. С две думи, лепилото е универсално и с него могат да се монтират чрез залепване предмети от дърво и дървесни материали, гипсокартон, различни твърди пластмаси (включително PVC), корк, елементи от гипс, топлоизолационни плочи и други детайли от стиропор, XPS (екструдиран пенополистирол) и т.н. По-лесно е да се посочи кои материали не се лепят с това лепило и те са съвсем малко: полиетилен, полипропилен, тефлон и производни на тях.

Moment Super FIX е еднокомпонентно пастообразно лепило (полиакрилатна водна дисперсия) без разредител, което се предлага в обикновени туби или в специални пластмасови патрони с подвижно дъно за работа с шприц пистолет. Характерна за него е високата начална слепваща способност, също така и висока крайна якост на слепване –

около 4 N/mm² (якост на срязване при лепено съединение „дърво–дърво“). С него може да се лепи при температури не по-ниски от 10 °С. Важно изискване за успешно залепване с Moment Super FIX e основата или залепваният предмет да бъдат порьозни, т.е. да поглъщат влагата, защото лепилото е водна дисперсия.

Всички слепвани повърхнини трябва да бъдат добре почистени, да са здрави и сухи, обезпрашени и обезмаслени. Ако върху стената има залепен тапет, той трябва да се премахне, същото важи и за стари покрития с бои и лакове, които са напукани или се лющят.

Лепилото се нанася върху залепвания предмет на ивици или на контактни точки в зависимост от формата, площта и тежестта му. Подовите первазни летви например се лепят чрез нанасяне на ивица лепило по продължение на гърба, който се лепи към стената. За увеличаване на слепваната повърхност лепилото може да се нанася на вълнобразни ивици. При лепене на плочи лепилото се нанася на няколко успоредни една на друга ивици или точково. При залепване на по-тежки предмети трябва да се осигури механичното им закрепване, докато лепилото стегне.

Избилото встрани лепило и замърсяванията по повърхността на слепваните предмети се почистват с влажна кърпа, докато то е още прясно.

Лепилата за стиропор (Moment Styrofoam), корк (Moment Cork) и меки PVC подови настилки (Moment Carpet&PVC) попадат в групата на т.нар. „бели лепила“, наречени така поради цвета им. Те се използват при поставяне чрез залепване на подови и стенни облицовки от споменатите материали.

Moment Styrofoam

Това лепило, допреди няколко години непознато на нашия пазар, намира все по-широко приложение, откакто българинът изпита на собствения си гръб цената на енергията за отопление и същевременно получи достъп до съвременни материали за топлоизолация, сред които стиропорът е №1. С Moment Styrofoam се лепят топлоизолационни облицовъчни панели, произведени изцяло от стиропор или с многослойна конструкция, при която гърбът е лист стиропор. Все по-широко приложение за вътрешна топлоизолация намират и различни рулонни материали, подобни на тапети, с гръб от тънък стиропор, които също се лепят с Moment Styrofoam. От стиропор се произвеждат и редица орнаменти, които доскоро се правеха от гипс – розетки, корнизи и декоративни пана за тавани. Те са леки и красиво оформени, лепят се лесно, бързо и здраво. Освен това декоративните пана от стиропор, предназначени за покриване на целия таван, му придават не само напълно различен от досегашния вид, но същевременно изпълняват ролята на топло- и звукоизолация.

Лепилото се продава в кутии от 1 kg или на кофи с тегло 4 kg или 8 kg. То е готово за употреба, без да се разрежда, като само при нанасяне с мече се допуска разреждане с вода до 5% от масата му. Времето за свързване е 15–20 min, през който интервал е възможно да се правят корекции. Независимо че лепилният шев е сравнително влагоустойчив, не се препоръчва използване на лепилото за разположени на открито или във влажна среда предмети.

Moment Styrofoam лепи добре върху основи, като варови и варо-циментови мазилки, гладки бетонови повърхности, плочи гипсокартон и гипсофазер, плочи от дървесни частици. Основата трябва да бъде здрава, гладка и почистена от ронещи се частици и прах, а ако е боядисана – покритието да бъде здраво захванато за мазилката. Лепилото не може да лепи върху тапети. Тънките топлоизолационни материали обикновено се използват за повишаване на повърхностната температура на стените и предпазване от кондензно овлажняване. По тази причина често върху мазилката вече има петна от мухъл и плесен, които имат органичен произход и трябва старателно да се отстранят преди залепване на облицовъчните листове. Това се прави чрез обгаряне с различни специални антигъбични препарати, като накрая петната се изчеткват до основа с метална четка.

Както за всяко лепило на водна основа и при Moment Styrofoam важи изискването основата да може да поглъща влагата. Ако поглъщането е прекалено интензивно, това вече е недостатък и такива основи трябва предварително да се обработят чрез грундиране с дълбоко проникващ грунд Ceresit (също марка на Henkel). Така се постъпва и при плочи от дървесни материали, които силно поглъщат влагата.

Лепилото се нанася върху основата, след като грундът изсъхне. Работи се най-често с назъбен шпахтел с големина на зъбите 1,0–1,5 mm. При лепене на пана с релефен гръб се препоръчва лепило да се сложи само върху контактните повърхнини на паното. При нанасяне на лепилото върху цялата повърхност разходната норма е 500–600 g/m² в зависимост от залепвания материал и водопоглъщащата способност на основата. Максимална якост се достига след 24 до 48 часа.

Moment Cork

Лепилото е специализирано за лепене на коркови плочи или рулонни облицовъчни тапети от корк. Докато плочите се използват за подови настилки или стенни облицовки, рулонните материали са подходящи за облепване на стени или по-рядко на тавани. Moment Cork има отлична адхезия към корка, поради което не е подходящо за полагане на коркови плочи с гръб от лист PVC.

Доставя се в същите опаковки като Moment Styrofoam и също е готово веднага за употреба. Съобразно цвета на корка цветът му е кафяв. Така, дори и да се допусне някъде зацапване с лепило, то няма да личи. Характерни за Moment Cork са устойчивостта му срещу овлажняване след като се втвърди, както и пригодността му за полагане на настилки над отоплявани подове.

За лепене с Moment Cork важат същите изисквания за основата, както и за Moment Styrofoam. Ще подчертаем само, че основата трябва да бъде напълно суха и да не пропуска влага отвън.

Лепилото се нанася равномерно върху основата с назъбен шпахтел с височина на зъбите 1–1,5 mm. При дебели коркови плочи или при облепване на тавани лепилото може да се нанесе и върху гърба на плочата. За постигане на по-голяма начална сила на сцепление се препоръчва да се изчакат няколко минути след нанасяне на лепилото и преди полагане на плочите или разстилане на рулона. След наместване на плочата на мястото ù тя се притиска чрез равномерно валиране по цялата повърхност с гумен валяк, за да се изтласкат всички въздушни мехури. Времето, през което са възможни корекции, преди лепилото да започне да стяга, е 10 min. Върху настилката може да се стъпва веднага след нейното залепване. Лепилото свързва окончателно след 24–48 часа в зависимост от температурата и вида на основата. Разходната норма е 400–500 g/m².

Moment Carpet&PVC

Предназначено е за залепване на меки подови настилки от PVC, със или без основа от юта или филц, плочки от PVC, мокети с основа от PVC или латексна пяна, настилки от иглонабит филц с основа от PVC или латексна пяна, а така също и на плочи от корк. То е водно-дисперсно лепило, готово за употреба без разреждане с вода. При сгъстяване се допуска разреждане със студена вода. Не е подходящо за използване на открито. Издържа на загряване до 60 °С, което го прави подходящо за лепене върху подове с монтирана в тях отоплителна система.

Изискванията към основата и нейната подготовка са същите както при предните лепила. Moment Carpet&PVC се нанася равномерно и по цялата повърхност на основата с назъбен шпахтел с височина на зъбите 1,5–2,0 mm. След нанасяне на лепилото се препоръчва изчакване до около 10 min, докато повърхността му стане леплива (установява се лесно при докосване с ръка). След това рулонът се развива равномерно, като едновременно се притиска към основата с гумен валяк или гумен шпахтел. Движението е в посока напред и същевременно встрани, така че да се изтласкват по-лесно и сигурно въздушните мехури. След около 20 min се препоръчва повторно валиране и притискане на залепените вече платна. След още около 4 часа вече е възможно да се стъпва върху прясно залепената настилка. Тя може да се натоварва след изтичане на едно денонощие, но е добре да се изчака още известно време, защото крайната якост на залепване се достига едва след няколко денонощия.

Инструментите и замърсяванията с лепило се почистват с вода и влажна кърпа, докато лепилото не се е втвърдило. След това вече трябва да се използва органичен разтворител. Moment Carpet&PVC се доставя в кутии по 1 kg или кофи с вместимост от 6 или 12 kg.

Коментари и въпроси

11 Коментари към “Монтажно лепило Moment Super FIX и лепила за лепене на стиропор, корк, мокети и настилки от PVC”

silvia petkova | септември 9th, 2011 at 4:57 pm

(moga li da zalepia s va6ia produkt darven korniz za perde varhu stena s mazilka po to4no s boiadisana stena s lateks?)
Мога ли да залепя с вашия продукт дървен корниз за перде върху стена с мазилка – по-точно боядисана с латекс стена?

Направи сам“: Молим читателите на сайта да пишат на българската азбука, за да не се налага да пренаписваме писмата.
Монтажното лепило Moment Super Fix, което е описано в статията, е предназначено да замества класическите механични закрепвания, когато обаче това е възможно. В статията са описани материалите, които то може да лепи, както и изискванията към основата и нейната подготовка. Едно от изискванията е тя да попива вода, понеже лепилото е дисперсно на водна основа. В техническите спецификации е посочено, че то лепи добре върху здрави мазилки, замазки и бетон, но данни за силата на залепване към боядисани с латексна боя стени не открихме.
По принцип закрепването чрез залепване е подходящо най-вече при по-леки и не натоварени силно предмети.
В конкретния случая не може да се отговори еднозначно и със сигурност, защото има ред неясни условия:
– Тегло на самия корниз;
– Тегло на пердетата или завесите;
– Разстояние между пръчката и стената;
– Големина на контактната повърхност, върху която може да бъде нанесено лепилото.
Натоварването неминуемо ще нараства при по-силно дърпане на завесите.
С две думи във Вашия случай е най-добре да се застраховате чрез закрепване на корниза с дюбели, още повече, че над прозореца има стоманобетонен трегер, който осигурява тяхното сигурно задържане.

Иван Иванов | ноември 2nd, 2012 at 12:22 pm

Здравейте!
Искам да облепя с тънък корк метална каса на врата (понеже на места е наранена) Касата е боядисана с бяла блажна боя. Кое е най-подходящото лепило?
„Направи сам“: За залепване на коркови плочи върху метална повърхност най-подходящи са контактните лепила.
Лепилото се нанася на тънък слой едновременно върху двете контактни повърхности, изчакват се 10-15 min докато лепилото престане на пуска „конци“ при лек допир с обратната страна на пръстите. След това плочата се поставя на мястото си и се залепва чрез силно притискане с гумен валяк.
Ето и отговора, който получихме от „Хенкел България“: Лепилото Moment Cork е подходящо за залепване върху абсорбиращи основи. При неабсорбираща, какъвто е металът, трябва да се използва контактно лепило Moment Universal Classic. Има и други варианти с монтажни лепила, но при тях опаковките на позволяват лесно лепене на големи площи.
Николай Мравов
AC Technical Support

Васева | август 5th, 2013 at 6:06 pm

Може ли да се залепи кухненски плот върху фаянсови плочки с лепило Moment Universal Classic?

„Направи сам“: Потърсихме мнението на специалистите на „Хенкел България“.Получихме следния отговор:
„Не, не може с Moment Classic Universal, а и с пяна не е добра идея, защото остава сравнително мека. Трябва да се използва Moment Fix Express или Moment Fix Total“.

Иван | октомври 1st, 2013 at 9:08 pm

Здравейте,

мога ли да залепя плафон (30 см. диаметър) върху плочки за баня?

„Направи сам“:
За целта може да използвате лепилата Moment Fix Express или Total. За да стане слепването здраво, плочките трябва предварително да бъдат много добре почистени.

петър кирков | октомври 7th, 2013 at 6:21 pm

С какво лепило се лепи мрамор или гранит, по точно става въпрос за паметник ,плоча под него малка основа с два шипа и друга по голяма основа.

„Направи сам“:
Специалистите на „Хенкел България“ препоръчват да използвате химическия анкер Moment CF 900 или лепилото Moment Fix Express.

Румяна Димитрова | ноември 3rd, 2013 at 11:24 am

Мога ли и с кое от лепилата да залепя стиропорни плоскости върху таван боядисан със блажна боя?

„Направи сам“: От лепилата, произвеждани от Henkel, подходящото за целта е Ceresit CT 84.

Илиян Петров | ноември 3rd, 2013 at 11:28 am

Здравейте, искам да залепя коркова облицовка върху стена която е боядисана с латекс. На места (5% от площта) стената беше мухлясала и след обработка с анти-плесен спрейове латексът падна и отдолу се показаха двата слоя шпакловка – отдолу циментова сива и после гипсова бяла. И двата слоя цапат при пипане – и ме посъветваха да грундирам с Боро грунд тези места преди да мажа лепило за залепване.

Въпросът ми е дали трябва да изчегъртам и останалия латекс от стената, който е здрав и неовлажнен и после да грундирам цялата стена, за да хване по-добре лепилото Moment Cork. Другият ми въпрос е ако първо реша да сложа слой стиропор върху стената дали върху латекса ще хване Moment Styrofoam, и после какво лепило да ползвам, за да залепя върху стиропорения тапет облицовъчния корк?
Благодаря.

„Направи сам“: Поместваме отговора, който получихме от специалистите на „Хенкел България“:
„При всички случаи е добре старото бояджийско покритие да се отстрани напълно преди да се лепи, каквото и да било. Ако първо се положи „стиропор“, то върху него лепенето на корка може да стане с Moment Total или Moment Fix Total, както и с Thomsit R 710.“

Val | юли 4th, 2014 at 12:42 pm

С какво лепило мога да залепя PVC подпрозоречен перваз върху основа от гипсова шпахловка и отделно такъв PVC подпрозоречен перваз върху основа замазка от цименто-пясъчен разтвор, като перваза е с ширина 15 см, а ширината на стената до прозореца е 10 см, така че да е достатъчно здраво.

„Направи сам“:
Може да използвате Ceresit FT 101, Moment Fix Express или Moment Fix Total.

Василев | август 16th, 2014 at 8:26 pm

Здравейте, над вратата на гаража имам навес от поликарбонат, който с времето избеля. Искам да залепя върху него битумни керемиди. Кое лепило е най-подходящо за целта?

Здравейте,
„Направи сам“: Препоръката на специалистите на „Хенкел България“ е да използвате Moment Fix Total.
Поздрави и весели празници!
Георги Балански

петьо Чиков | октомври 18th, 2014 at 9:01 pm

Какво лепило да използвам за залепване на фасадна декорация от стиропор?

„Направи сам“: Препоръката на специалистите на „Хенкел България“ е да използвате Ceresit CT 84.

Крася Ненова | юли 23rd, 2015 at 6:44 pm

Може ли да залепя стереопор 3 см за вътрешна стена (бетон) с лепило от: С 200, цимент и пясък?

„Направи сам“ :
За да отговорим най-точно на запитването Ви, потърсихме консултация от специалистите на „Хенкел България“. Тяхната препоръка е да използвате лепилата Ceresit CT 85 или СТ 84.
Бихме добавили още, че поливинилацетатното лепило С200, специално създадено за цигарената промишленост някога, се използваше за какво ли не по времето преди 1989 г., защото бе единственото водоразтворимо лепило, което се продаваше на пазара. Сега има огромно изобилие от специализирани и много по-ефективни строителни лепила на водещи световни фирми, а и от наши производители.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото