В категории: Брой 1-2/2011, Декорация и защита, Материали, Металообработване, Ремонти

Zinga – антикорозионна защита чрез студено поцинковане

Всички изделия от черни метали, особено изложените на открито, задължително се защитават срещу корозия. Изключения няма. Защитата се прави още при тяхното производство, а след това периодично и непрестанно се обновява. Това е дейност, която не може да се пропусне или занемари, защото резултатът е предопределен – бързо образуване на ръжда, която не след дълго нанася непоправими повреди, водещи до пълно разпадане. Достатъчно е човек да се вгледа в купетата на „изгризаните” от ръжда автомобили по улиците, за да добие бегла представа за това какви щети нанася корозията.

Ето защо непрекъснато се разработват все по-ефективни способи за антикорозионна защита на всички изделия от черни метали.

ZINGA

От известните способи като най-сигурни и ефикасни са се утвърдили горещото поцинковане и галванизиране. По данни от специализирания печат през 1982 г. само 20% от металните изделия са били защищавани чрез поцинковане. Днес техният дял надхвърля 50%. Отличната антикорозионна защита, която се получава по тези методи, се дължи на електрохимичното взаимодействие между двата метала – основата от черен метал, която представлява катодът в електрохимичната двойка и цинковото покритие – анодът. За постигане на електро-катодна защита е необходимо връзката между двата метала да бъде на електронно ниво, т.е. те да могат безпрепятствено да обменят електрони помежду си. Доскоро това бе възможно да се постигне единствено по пътя на горещото поцинковане или чрез галванични покрития – скъпи и сложни технологични процеси, възможни в заводски условия и практически недостъпни за използване в дома или при вече готови изделия.

Характерно за тази защита е, че даже и при локални повреди на покритието корозията уврежда само оголеното място, но не се разпространява встрани от него.

Вторият метод се състои в нанасяне върху повърхността на защищаваните изделия на различни лако-бояджийски материали, с каквито пазарът изобилства. Те се нанасят лесно и бързо, подобно на всяка друга боя, но защитата им е несигурна, покритията лесно се повреждат и затова непрестанно трябва да се поддържат, за да не се допусне образуване на ръжда. Тези материали създават относително нездраво свързана с повърхността на метала защитен слой, чието пасивно защитно действие се изразява в ограничаване на достъпа на кислорода и влагата. И през най-малката, точкова повреда на покритието корозията пробива и образуването на ръжда се активира, като огнището непрекъснато се разраства и процесът продължава под самото покритието.

Съществува и трети метод, т.нар. „студено поцинковане”, който съчетава предимствата на първите два. Използва се специален материал, който лесно се нанася на място с четка, мече или пистолет. Засега от световно известните и признати производители на подобни материали на нашия пазар присъства единствено белгийската фирма „Zinga Metall” със своя ставащ все по-популярен и в България препарат ZINGA. Това е високотехнологичен продукт с изключителна ефективност, защото само 24 часа след неговото нанасяне третираният предмет получава сигурно цинково покритие, равностойно по защитните си функции на горещото поцинковане. Така нанесеното антикорозионно покритие с дебелина 30-40 μm създава сигурна защита за период от 10-15 години и използването му е толкова привлекателно и перспективно, че даже големите производители на автомобили изоставят твърде скъпите вани за поцинковане, в които купетата на автомобилите се потапят изцяло, като вместо това използват много по-лесното в технологично отношение и по-евтино боядисване с ZINGA.

Използването на ZINGA е безценно, когато трябва да се защитят предмети, поставени в силно агресивна среда, каквато е морската вода и въздух, например. Същото се отнася и при трудно достъпни конструкции, при които непрестанното пребоядисване е невъзможно или твърде скъпо занимание.

При нанасянето на антикорозионна защита половинчати решения са недопустими, защото все едно, че нищо не сте направили, а икономията много бързо ще бъде покрита с излишък от щетите, които корозията неминуемо ще нанесе.

ZINGA се нанася най-често в два слоя, като вторият се полага 1 час след първия. Разходната норма при пласт с дебелина 40 μm е 0,250 kg/m2. То може да се използва и като основа, върху която се нанася друго декоративно покритие.

Характерно за тази технология е, че ZINGA може да се нанася и върху вече корозирали повърхности, стига да са почистени от люспи и слоеста ръжда. Друга характерна особеност на материала е, че след време може да се нанесе нов слой, който разтваря частично лежащия под него и двата заедно образуват единен хомогенен защитен пласт. При обикновените антикорозионни бои всеки нов слой е ясно отграничен от старите, което намалява антикорозионното действие на лаковото покритие.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Zinga – антикорозионна защита чрез студено поцинковане”

Георги Борисов | август 17th, 2011 at 11:41 am

Въпросния продукт, дали е подходящ за обработка на мотоциклетен резервоар. Имам предвид отвътре, под прякото въздействие на бензина.
Благодаря, предварително.
„Направи сам“: От фирма „Новострой Инженеринг“, вносител на Zinga, получихме подробрен списък с химически вещества и устойчивостта на Zinga към тяхното въздействие. Покритието не е устойчиво на бензин и нафта. Поради това Zinga не е подходяща за покриване на вътрешността на резервоара.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото