В категории: Брой 1-2/2011, Представяме ви

Изложение „Българска строителна седмица” – какво ново и накъде в строителството

От 8 до 12 март 2011 г. в Интер Експо Център – София, ще се проведе единайсетото издание на международната специализирана изложба „Българска строителна седмица” (BBW). Въпреки трудностите, които икономическата криза вече трета година стовари с пълна сила върху строителството, макар и с намалени темпове, то не спира. Това и не може да се случи. Изграждат се спортни зали, детски градини, транспортни съоръжения, правят се инфраструктурни подобрения. А щом кризата започне да отминава, оцелелите фирми, тези които са наистина добри строители, бързо ще активизират работата, защото държава без строителна индустрия няма. Ето защо, дори и в условията на неотминалата криза интересът на специалистите от бранша продължава да бъде все така жив към новите технологии, модерната техника и качествените материали. Защото тяхното прилагане в практиката е един от начините за справяне с неблагоприятната обстановка, а след това – за бързо взимане на преднина пред конкурентите.

Съвсем бегъл поглед върху близо 300–те компании изложители и подизложители, към предварително обявените експонати показва изявен интерес към енергоспестяващи решения за отопление и осветление, качествено В и К оборудване, различни системи за видеонаблюдение, охрана и контрол на достъпа за различни обекти. Строителната химия продължава да бъде едно от водещите направления в създаването на нови, все по-ефективни, икономични и екологични строителни материали. Очевидно сме много далеч от насищане на пазара откъм модерна, енергоспестяваща дограма, а и огромната неотменима задача за саниране на панелни жилищни сгради в страната тепърва предстои.

Близо две седмици преди откриване на изложението и без претенции за каквато и да било изчерпателност, може да бъдат откроени някои от експонатите. Сред тях ще бъдат:

– Прозорци, произведени по 6 -7 камерна система 88+ на Кьомерлинг в различни цветове, включително с огънати ПВЦ профили; иновативна система с 8-камерни пластмасови профили за прозорци Corona SI 82 +, подходяща за нискоенергийни и пасивни сгради; блокови системи AWS 60BS/75 SI.BS, при които оптично се заличават отваряемите и неотваряеми части на прозорците и много други новости в производството на дограма.

– Голям избор на модерни външни и интериорни врати: входни врати от PVC с шумо- и топлоизолация, и контрол на достъпа, управляван с чип; врати ERGON – незаменими за помещения, където не може да се монтира обикновена врата; врати REI 30 – наложили се едва ли не като задължителни за хотели и обществени сгради; балконски врати с особено модния напоследък дизайн на „античен дъб”, при голямо разнообразие на форми, така че да прилягат на всякакви архитектурни решения и др.

– Топлоизолационен и конструктивен материал за зидане в едно – тази новост за строителството притежава енергоспестяващият продукт IZOBETON. Добрите изолиращи качества на новия материал позволяват намаляване с около 30% на енергийните разходи за отопление през зимата и охлаждане през лятото, предотвратяване на кондензирането на водни пари върху външните стени и породеното от влагата развитие на микроорганизми. Тези блокове за зидане придават и по-голяма земетръсна устойчивост на сградата.

– Ще бъдат представени редица нови за българския пазар материали за изграждане на покривни системи. Сред тях се открояват както материали от типа „климатични мембрани” за полагане под връхното покривно покритие, така и редица нови покриващи материали като плочите „Ардоаз”, придаващи аристократичен вид на сградата и „Ондусер” – керамични плочи с характерна форма в пет различни цвята. Сред новостите ще бъдат и покривните системи „Ондусолар”, „Ондулин”, както „Ондугрийн” – решения за „покрив-градина” при плоски и скатни покриви, „Ондуклер”- светопропускащи многослойни панели. Новост е и „Балит” – материал, приложим за химически агресивни среди и др.

Традиционно на изложението „Българска строителна седмица” ще бъдат представени и много нови машини и инструменти за извършване на строителни и ремонтни дейности. Така например:

– Специалистите в сухото строителство ще могат да се уверят лично колко много ще улеснят и направят по-ефективна тяхната работа специализираните шлайфмашина PLANEX LHS 225 и акумулаторната отвертка Т12 +3 / T15 +3. Специално приспособена за шлифоване на гипсови плочи е промишлената прахосмукачка CLEANTEX CT 26 I CT 36.

– За пръв път ще бъде показан материалът „хидроизолационна течна гума”, пригоден за нанасяне с пистолет, валяк или четка. Той се свързва с всички видове строителни материали и запазва отличните си хидроизолационни свойства без промяна в продължение на 30 години. Ще бъдат показани и някои базирани на най-модерните нанотехнологии материали за защита на строителни конструкции и елементи – импрегнатори за бетон и минерални повърхности, които ги предпазват от различни замърсители, вода, масла, прах, киселинни дъждове и други. Скучните бетонни настилки, огради и градински елементи ще придобият далеч по-привлекателен вид с помощта на различни оцветители и други декоративни материали.

Изложението „Българска строителна седмица” е и важен форум за делови срещи и дебати за днешното и утрешно строителство. На тези проблеми ще бъдат посветени годишната конференция „BuildinGreen – устойчиво строителство и енергийна ефективност”, която ще се проведе през първия ден на изложението, както и дискусията „Иновациите в проектирането и строителството”, предвидена за 11 март. Очаква се сред лекторите на дискусията да бъде главният архитект на София арх. Петър Диков. Проектанти, архитекти, инвеститори, строителни предприемачи и изпълнители, производители и търговци на строителни материали и техника, посетители могат да проследят дискусията и да се включат в работата на форума.

Предвидена е и една „закачка” за посетителите на изложението – един от оnline регистриралите се посетители ще спечели двудневна почивка за двама в Гранд хотел и СПА „Приморец” в Бургас. Това е първият български хотел удостоен с най-престижния лиценз за този вид услуги – „Европейски спа и уелнес сертификат”.

В дните на изложбата ще се проведе и нова инициатива – „Специализиран салон ГеоЕкспо”, организиран от Агенция Булгарреклама и неправителствени организации в областта на геодезията и картографията. Демонстрацията на модерни уреди и конференцията „Геодезическите технологии и пазари 2011” ще улеснят бизнеса и иновациите в тази сфера.

За повече информация: www.iec.bg и www.expo-bbw.com

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2011, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото