В категории: Брой 11/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Сухо строителство

Skil Energy 6222 – отвертка с мрежово захранване

От доста време насам появата на всеки нов модел на акумулаторна отвертка и бормашина все повече засилва увереността, че наближава времето на пълната победа на този вид инструменти. Тази увереност стана още по-непоколебима с появата на новото поколение електроинструменти с литиево-йонни батерии. И ето ти изненада – с новия си модел Energy 6222 Skil дават знак, че очакванията за скорошното слизане от сцената на бормашините и отвертките с електрически кабел са пресилени и засега преждевременни. Поне що се отнася до домашния сектор, и то за леки приложения, които обаче навярно покриват 90% от случаите на необходимост от такъв инструмент.

Както се вижда от снимките, на външен вид новият модел досущ прилича на компактна акумулаторна отвертка с литиево-йонна батерия (10,8 V), поместена в ръкохватката. Това впечатление обаче бързо се разсейва поради излизащия от машината електрически кабел. Конструкторите на Skil явно са преценили, че има добра пазарна ниша за именно такъв инструмент – по-лек (1,2 kg), по-компактен, винаги готов за работа, без грижи по поддръжка на акумулаторната батерия и което е особено важно – около три пъти по-евтин от аналогична по възможности акумулаторна бормашина. Тази им преценка се дължи и на проучване, според което в условията на домашна употреба в 98% от случаите електрическият контакт е отдалечен на не повече от 4 m от мястото на работа. С оглед на това електрическият кабел на машината е необичайно дълъг – цели 6 m, което почти изцяло елиминира необходимостта от ползване на удължител.

Подобно на акумулаторните си събратя, отвертката има механичен ограничител в 19 степени на големината на въртящия момент и отделно – режим за пробиване, при който ограничителят е изключен. Диапазонът на плавно регулиране на честотата на въртене (0–399/0–850 min-1) и съответно – на големината на въртящия момент, е разширен чрез вграждане на двустепенна механична предавателна кутия. Патронникът е бързо притягащ.

Energy 6222 може да пробива в дърво отвори с диаметър до 20 mm, а в стомана – до 8 mm. Максималният диаметър на завиване на винтове е 6 x 50 mm (в мека дървесина).

Новата машина се продава от септември т.г. и в нашата страна.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото