В категории: Брой 11/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Накланящ се циркулярен трион Bosch PCM 10

Година след като в НС 11/2008 представихме трите актуални и сега модели на настолни циркулярни триони от зелената серия на Bosch – стационарния PTS 10 и двата накланящи се PCM 10 и PCM 8S, през октомври т.г. на нашия пазар се появи и трета машина от типа накланящи се триони – моделът PCM 7.

В световен мащаб секторът на любителските машини се развива след професионалните. Затова при него не може да очакваме технически новости, камо ли уникални технологични решения. Такава задача не би си поставил никой производител, нито пък потребителят очаква подобно нещо. Любителският сектор на електроинструменти се намира между митологичните чудовища Сцила и Харибда – отгоре граничи с професионалните машини, при които поради икономическата криза се забелязва стремеж за снижаване на цените, а отдолу пък напират често необяснимо евтините машини на т.нар. немаркови производители. Друг е въпросът какво съдържание се влага в това понятие, защото всеки го разбира различно.

Така или иначе, не може да се пренебрегне влиянието, което оказват върху пазара електроинструменти с немислими допреди година-две цени. Този ценови натиск поставя в трудно положение утвърдените световни производители, градили авторитета на своите марки десетилетия наред и които не може да си позволят компромис с качеството на своите продукти. Затова те търсят всички възможни начини да снижават цените, без това да се отразява забележимо на качеството. Използвайки най-модерни технологии, където те безспорно са лидери, те създават нови модели машини с повече удобства, които позволяват по-прецизна и безопасна работа.

Новия модел накланящ се циркулярен трион PCM 7 е типична рожба на тези тенденции. С него производителят цели да съчетае две иначе несъвместими изисквания. От една страна, потребителят да получи машина на напълно приемлива за домашния бюджет цена и същевременно тя да осигурява функционалност и удобства при работа, доближаващи я до значително по-скъпите професионални машини.

Любителският сегмент също не е еднороден и в него има ясно изразено ценово разделение. Така например излезлите преди година на пазара модели PCM 10 и PCM 8S, образно казано, се намират в горната половина на ценовата скала. Поради това те се намират на границата между любителските и машините със занаятчийско приложение. Новият модел PCM 17 допълва тази група, но при крайна цена около 399 лв. се позиционира доста уютно в средния и долния ценови сегмент. С две думи, това е машина с технически възможности и цена, които я правят подходяща и за двете основни групи домашни майстори – по-начинаещите, с ограничени възможности за териториално разгръщане на своята работилница и за по-запалените ентусиасти, чиито познания, а често и практически опит надхвърлят уменията на професионалния майстор. Като конструкция и габарити тази машина е съобразена с типичните условия за обособяване на домашна работилница било в града или в малка вилна сграда. Трионът тежи само 8 kg, което улеснява и съхраняването му и неговото пренасяне.

При пазарно утвърдените с години електроинструменти съществени новости не може да се очакват. Дори последното нововъведение при накланящите се циркулярни триони, лазерните прожектори за очертаване на линията на рязане, вече е възприето от комай всички производители. Така че разликата вече е в качеството на изпълнение.

Предимствата на една или друга машина от любителския сектор са скрити в трудно забележимите на пръв поглед детайли. Именно такива са конкурентните предимства на PCM 7, като конструкторите са се постарали да създадат машина, осигуряваща висока точност на рязане, което да гарантира пълната повторяемост при рязане под ъгъл или в комбинация със скосено рязане при странично наклонен циркулярен диск. Това е необходимото условие, гарантиращо точното пасване на всички детайли (фризове) при сглобяване на рамки. Наред с това в PCM 7 са внесени редица подобрения, всяко от които допринася работата да бъде по-приятна и по-безопасна.

Пускането на пазара на трети модел накланящ се циркулярен трион от зелената серия на Bosch е поредното доказателство за необходимостта от такъв вид машина. Тя е идеалният инструмент за механизирано напречно рязане на летви и дъски, както и други материали, като например ламинатни паркетни дъски.

Без такъв трион може да се каже, че е немислимо полагането на твърди подови настилки, изработването на дъсчени обшивки на тавани и стени, сглобяване на всевъзможни рамкови конструкции от летви. Това е необходимият инструмент било при стационарна работа в работилницата, било на място на обекта, защото днес се работи основно с готов фасониран материал – летви и дъски, при които е необходимо единствено разкрояване по дължина.

Циркулярният трион PCM 7 може да реже детайли с широчина до 110 mm и дебелина до 50 mm. Съответно при рязане под ъгъл 45о максималната широчина на летвата е 76 mm, а при рязане под страничен наклон на диска 45о (скосено рязане) – максималната дебелина, която достига дискът, вече е 37 mm. Със своите технически характеристики PCM 7 удовлетворява преобладаващата част от потребностите в домашната работилница.

При необходимост от рязане на по-широки детайли трябва да се вземе някоя от по-големите машини от тази серия на Bosch – PCM 10, който трион реже на широчина до 140 mm, или PCM 8 S, при който, благодарение на възможността за хоризонтално движение на двигателния блок с циркулярния диск, широчината на рязане вече достига до 282 mm.

Електродвигателят е с мощност 1100 W. Циркулярният диск с диаметър 190 mm се върти с честота 4900 min-1. Той има 40 зъба и е предназначен за фино рязане. За работа с тази машина Bosch предлага още дискове с брой на зъбите 12 или 24, предназначени за грубо рязане, както и с 60 зъба – за най-фино рязане.

Изработената от алуминиева сплав основа на триона осигурява стабилна опора при рязане на положения върху нея детайл. За да бъдат освободени напълно ръцете и за да се гарантира максимална точност на рязане, детайлът се притиска предварително с винтова стяга. Централната кръгова част на основата може да се завърта вляво и вдясно на ъгъл до 46о и да се фиксира с винтов механизъм при всяка позиция в този диапазон. Има и механизъм за бързо фиксиране при най-често използваните ъгли на рязане – 0о; 15о; 22,5о; 30о и 45о.

Двигателният блок, респективно циркулярният диск, може да се накланя странично, вляво, до ъгъл 45о.

За повишаване на точността при рязане машината има лазерен прожектор с линеарен лъч за очертаване на линията на рязане. Той може да се премества странично, така че лъчът му да съвпада точно с линията на рязане на диска. Машината има автономна система, която засмуква и събира отделените при рязането стружки в платнена торба. Към щуцера на мястото на торбичката може да се свърже и маркучът на прахосмукачка.

Рязането на по-дълги детайли значително затруднява работата, защото краищата им провисват, а мястото на рязане се повдига и извива дъгообразно. Това не само влошава точността при работа, но може да създаде проблеми и с безопасността поради невъзможността рязаният детайл да бъде фиксиран достатъчно стабилно.

Bosch предлага решение на проблема, което е отдавна познато при професионалните машини. За любителските това е стойката PTA 2400. С четирите си крака тя стъпва стабилно върху пода на помещението. Циркулярният трион се закрепва в централната ù част. Стойката изпълнява едновременно две функции. От една страна, замества работната маса, която в работилницата най-често е отрупана и заета с машини, инструменти и материали, а когато се работи на обект – най-често изобщо липсва. Създава условия за удобна работа, каквито липсват, когато машината е поставена върху пода. Втората ù функция е да осигурява двустранна странична опора, която разширява „работната маса“ с дължина до 244 cm. Удължаването става чрез изтегляне встрани на две телескопично монтирани в тялото на стойката рамена. В зависимост от дължината на рязаните предмети рамената изцяло или частично се прибират в тялото. В напълно прибрано положение дължината на стойката е 120 cm. Нейната максимална товароносимост с прибрани рамене е 160 kg, а с разтворени – 110 kg.

Тя се пренася лесно, защото краката ù се сгъват и прибират компактно до тялото, а теглото ù е 19,6 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото