В категории: Брой 3-4/2004, Инструменти

Машините на Спарки Елтос на европейския пазар

У дома даже и стените помагат, а навикът да работиш с инструментите на една вече от десетилетия позната и доказала се в практиката марка създава доверие и много често предопределя избора при покупката на нова машина. Такъв е случаят и с ръчните електрически инструменти на „Спарки Елтос“, които доминират на българския пазар. Съвсем друго обаче е да пробиеш и да успееш на преситения и изключително взискателен пазар в Западна Европа и особено на най-големия – германският. А „Спарки Елтос“ вече няколко години именно това прави, и то все по-успешно. Да не забравяме, че немците също имат национално самосъзнание и естествено заложено предпочитание към собствените си производители. Те са преобладаващата част от водещите в света марки, а техните създатели са измежду откривателите и пионерите в производството на ръчни електрически инструменти.

В условията на свободна и ожесточена конкуренция машините на „Спарки Елтос“ успешно мерят сили с водещите световни производители на „полето“ на качеството и производствените характеристики на машините си. Същевременно българските машини успяват да удържат и на предимно ценовия натиск „отдолу“, породен от все по-силната конкуренция на незнайни за клиента фабрики в далечен Китай, които по правило не афишират марката си, но за сметка на това бълват огромен брой машини на смайващо ниски цени.

Пазарните предпочитания на хората в много голяма степен се формират от оценките, които дават техническите издания. Особено голяма е ролята на списанията, специализирани в тестване и сравняване на предлаганите на пазара машини и инструменти. С уговорката, че немският пазар е най-големият в Европа, може да приемем, че немското списание Heimwerker Test е най-авторитетното в своята област, чиято преценка може да даде зелена улица или силно да затрудни продажбите на дадена машина или даже на дадена марка. Това влияние се гради и утвърждава с години и се основава на обективността на извършваните сравнителни тестове. Зад всяка публикация стоят обзаведени с модерна измервателна апаратура работилници, квалифицирани специалисти и отработени с години методики, които позволяват получаване на съпоставими данни за обективно сравняване на тестваните машини и инструменти. Случайните резултати и субективните оценки са изключени. Затова щемпелът „Победител в теста“ и набраните точки в класацията често са пътепоказателят, по който и специалисти, и домашни майстори се ориентират в многообразието на пазара.

Германия обаче все още далеч не е Европа и докато немският пазар отдавна е наситен с машини и инструменти, сега производителите обръщат все повече внимание на държавите от Централна и Източна Европа и най-вече на необятния руски пазар. Все пазари, на които машините на „Спарки Елтос“ са също добре представени. Затова интерес представляват не само оценките на немското списание, но и на неговите побратими – полското Murator и особено на руското списание „Потребитель“ с неговите издания, специализирани в строителството, при ремонти и градината.

Редакцията разполага с няколко броя на тези списания от края на миналата и началото на тази година. Тук ще се опитаме да направим кратък преглед на оценките, които се дават в тях на машините на „Спарки Елтос“, като добавим и собствените си впечатления, защото с едно-единствено изключение вече сме имали възможността да тестваме тези машини в редакцията на „Направи сам“.

По-напред ще разгърнем страниците на Heimwerker Test, още повече че и друг път сме запознавали читателите на списанието ни с оценката на неговите специалисти за качествата на машините на „Спарки Елтос“ (НС 3–4/2003). В първата книжка на списанието от тази година темата на броя е посветена на тестването на седем акумулаторни отвертки-бормашини: Black&Decker HP 148 F2K, Bosch PSB 14,4 VE-2, Hitachi DV 12 DV, AEG SB2E 12T Super Torque, Ryobi STP 1201, Ryobi STO 1801 и нашата Sparky BUR 15E. Както се вижда, групата е съставена само от световно утвърдени марки. Акумулаторната отвертка-бормашина бързо се нареди сред най-често използваните ръчни електрически инструмента, а производството ù изисква най-модерни технологии за постигане на минимално тегло и габарити, максимална мощност и производителност и естествено – безотказна работа. По правило редакцията на Heimwerker Test подрежда тестваните машини в три класа: нисък, горен и висок. В случая първото отсяване в класацията е извършено още при подреждането на машините, като първите два модела на Black&Decker и Bosch са поставени в групата на ниския клас, докато останалите пет машини са поставени в групата „горен клас“ и се състезават помежду си.

На пръв поглед всички тествани машини имат приблизително изравнени възможности:

» Доставят се с по две NiCd акумулаторни батерии

» Двускоростна механична предавка

» Безстепенно електронно регулиране на честотата на въртене в двата диапазона, зададени от регулатора на механичната предавка

» Механизъм за ограничаване на големината на въртящия момент

» Бързозатягащ патронник

» Двупосочно въртене

» Механизъм за ударно пробиване

Оттук нататък борбата за по-предно класиране се съсредоточава в такива детайли, като начина на закрепване на патронника към вала, капацитета на акумулаторната батерия, ергономичността и удобството при работа, бързината и лекотата при смяна на работния инструмент и др. Най-голяма тежест, съответно с по 30% участие в общата оценка, имат резултатите от тестване на машините при двата основни работни режима: пробиване в различни по вид и твърдост материали и завиване на винтове в материали с различна твърдост.

Като се има предвид класата на съперниците, представянето на българската Sparky Bur 15E е много добро. В крайната класация машината получава 1,9 точки, точно колкото и Hitachi DV 12 DV. С по една десета по-напред в класацията са моделите Ryobi STP 1201 и AEG SB2E 12T. Най-висока оценка (1,3 точки) е присъдена на Ryobi STO 1801, но според нас тази машина не би трябвало да бъде сравнявана директно с останалите, защото е от по-висок клас по мощност (18 V срещу 14,4 V на Sparky Bur 15E) и най-вече е значително по-скъпа от българската машина (280 Евро срещу 175 Евро за машината на Sparky). За да има база за сравнение, тук сме използвали обявените европейски цени, а не цените в България. Понеже показателят „цена“ никога не е за пренебрегване, ще посочим, че Sparky Bur 15E има най-ниска цена от всичките си конкуренти в теста. Нашата машината е по-евтина с цели 85 Евро от получилата същия брой точки Hitachi DV 12 DV. По-внимателно вглеждане в резултатите показва, че показателите на Sparky Bur 15E и при двата работни режима – пробиване и завиване, са по-добри или еднакви с показаното от конкурентните машини (с изключение на по-мощния Ryobi STO 1801).

Акумулаторната отвертка-бормашина Sparky Bur 15E е член на семейство от общо четири акумулаторни отвертки, които към момента „Спарки Елтос“ предлага на пазара. Най-малък е моделът Sparky B 10E (със захранващо напрежение 9,6 V), а най-мощен – B 18E. Между тях се намира машината Sparky B 12E със захранващо напрежение 12 V, която сме представили подробно в НС 1–2/2003.

Основното, което отличава Sparky Bur 15E от останалите три машини, е наличието на ударен механизъм, който работи с честота на ударите 0–17 600 min–1. Поради това машината е особено подходяща за автономна работа при различни монтажни дейности, свързани с пробиване на отвори за дюбели. Тази машина има и по-прецизен механизъм за регулиране на големината на въртящия момент при завиване на винтове – в 24 степени, срещу 6 степени при моделите B 10E и B 12E. Sparky Bur 15E е подходяща за пробиване на отвори до ∅25 в дърво, ∅10 в метали и ∅10 в плътни тухли.

Капацитетът на акумулаторната батерия е 1,5 Ah и тя се зарежда за 1–1,5 часа. Теглото на машината с батерия е 2,0 kg, което също е добро постижение за тази мощност.

За отбелязване е също така, че бързозатягащият патронник има фиксатор, който не позволява неговото развиване и разхлабване на инструмента вследствие на причинените от ударите вибрации. Друга характерна особеност за тази машина е необичайно, но за сметка на това удобно разположеният върху горната част на тялото магазин с капачка за съхраняване на битове. Крайното заключението на Heimwerker Test за машината гласи: „Солидна машина на достъпна цена“.

В брой 6 от миналата година на същото списание намерихме друг голям тест с участието на машина на „Спарки Елтос“. Това е прободният трион Sparky TH 60Е, който също се състезава с машините на именити производители. Това са Black&Decker KS 400E, Black&Decker KS 888E, Bosch PST 550, Brueder Mannesmann M 92405, Skil 4260, Black&Decker KS 999 EK, Bosch PST 650 E, Kress CST 6235.

Първите пет от тези машини са класирани в групата „нисък клас“ и поради това машината на „Спарки Елтос“ остава да се съревновава само с последните три от изброените в списъка машини, които оформят групата на горния клас. В този клас Sparky TH 60Е е класирана на второ място (1,9 точки) заедно Kress CST 6235 и е поставена пред Bosch PST 550. Отстъпва единствено на Black&Decker KS 999 EK, която е събрала 1,7 точки. Интересното тук е, че машината на „Спарки Елтос“ е дала по-добри резултати от победителя Black&Decker KS 999 EK при праволинейно и криволинейно рязане на твърди мебелни плочи, като му отстъпва при рязане на мека дървесина. По тези два най-съществени показателя българската машина превъзхожда останалите си конкуренти. Причината за по-слабото ù представяне при рязане на мека дървесина е липсата на махово движение на триончето, което значително ускорява рязането на такива материали. Същевременно машината е достатъчно мощна, има електронно регулиране на честотата на движение на ножчето, което значително разширява диапазона на рязаните материали, включително и на метали. Като недостатък немските специалисти са посочили начина на закрепване на триончето – с винт. Според нас, обаче, в редица случаи това може да се окаже предимство, защото този начин на закрепване позволява използване на триончета с различно оформени опашки.

Цената на машината е еднаква или малко по-ниска (с 10 Евро) от цените на конкурентните модели в теста. Крайната оценка на Heimwerker Test е: „Машина с равномерен, спокоен ход на двигателя и без вибрации, с добър обзор върху мястото на рязане и добри показатели при рязане. Подходяща за най-често срещаните случаи от всекидневието“.

Тук трябва да отбележим, че моделът TH 60Е е най-малкият, с най-малки възможности и същевременно най-евтин модел от производствената листа на „Спарки Елтос“, която включва и две по-мощни машини – Sparky FSPE 80 (НС 3–4/2003) и Sparky FSPE 81 (НС 1–2/2003). Машината Sparky FSPE 81 вече е получила много висока оценка във „високия клас“ (бр. 1 и 2 от 2003 г. на Heimwerker Test). Ще посочим още, че при тестове, публикувани в тези броеве, много висока оценка е получила и друга машина на „Спарки Елтос“ – двукилограмовият перфоратор Sparky BPR 241 CE при това в конкуренция с машини на Metabo, Hilti, Bosch, DeWalt и Ryobi (НС 3–4/2003).

В сп. Heimwerker Test открихме информация и за други машини на „Спарки Елтос“: цялата серия ъглошлифовъчни машини, ръчната фреза X72, машините за шлифоване на бетонни изделия FB6 и FB7 и др.

Полското списание Murator не публикува специализирани тестове, но за сметка на това в него са представени всички машини на „Спарки Елтос“.

Значително повече и по-подробни статии открихме в руското списания „Потребитель“. От него подбрахме съвсем накратко само някои от крайните оценки, с които завършва представянето на всяка от машините:

» Ексцентършлайфмашина Sparky EX 125E: Отличен инструмент за професионално приложение. Сред конкурентите си се откроява със системата за регулиране на честотата на въртене и оригиналната спирачка на диска (ABS).

» Перфоратор Sparky BPR 240 E/ 241 E/ 241 CE: Сигурен и удобен при работа перфоратор от средния по мощност клас. Сравнително евтин и с широк кръг от функционални възможности, които го правят пригоден и за използване в дома – за строителство и ремонти.

» Перфоратор Sparky BPR 400 E: В тази машина ще намерите всичко, което може да се очаква от машина в 7-килограмовия клас и над него. Освен това е производство на доказал възможностите си производител.

» Верижен трион Sparky TV 1840: Полупрофесионална, мощна и производителна машина, отдавна завоювала популярност на руския пазар.

Подробна статия е посветена на ъглошлифовъчната машина Sparky MBA 2500 PV, на машината за прорязване на канали FK 30 и на електрическия телбод Sparky T 14. Понеже тази машина получихме за тестване само ден преди редакционното приключване на броя, на нея ще посветим отделна статия в следващия брой на списанието.

Оценките на руските специалисти за ъглошлифовъчните ни машини са:

» Ъглошлифовъчна машина Sparky MB 1200 CE: Машина с големи функционални възможности, включително плавно регулиране на честотата на въртене на диска.

» Ъглошлифовъчна машина Sparky MBA 2001 PV: Мощна професионална машина с добра ергономия, съвременен дизайн и множество иновативни решения.

С това ще завършим прегледа на отзивите в чуждестранния печат за машините на „Спарки Елтос“, а изводът се налага от само себе си: „Когато специализираната преса говори, професионалистите и домашните майстори я слушат“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2004, Инструменти

Ключови думи


 
към началото