В категории: Брой 3-4/2004, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Строителство

Стационарни циркулярни триони на Elektra Beckum – Metabo

Elektra Beckum e немска фирма, член на концерна Metabo. Седалището ù се намира в гр. Мепен, Германия, има 350 служители, а оборотът ù за миналата година е 68 млн. Евро. Основана е през 1964 г., а от 1999 г. става собственост на Metabo. Самото ù участие в групата Metabo само по себе си е гаранция за високо технологично ниво и качество на нейната продукция. Същевременно, докато фирмата-майка Metabo е специализирана основно в производството на ръчни електрически инструменти с професионално предназначение, Elektra Beckum има много широк производствен спектър от дърводелски машини, машини за заваряване и рязане на метали, въздушни компресори, водни помпи и др. Друго, характерно за машините на Elektra Beckum, е сравнително ниската им цена, която, съчетана с добрите експлоатационни характеристики и качество, ги прави силно конкурентоспособни и особено подходящи за пазари като нашия, където за професионални или полупрофесионални цели често пъти се използват и любителски машини.

Тук ще представим серията стационарни циркулярни триони, които, според нас, успешно запълват една доскоро незаета пазарна ниша. На пазара няма машини с любителско предназначение и съответно на това ниска цена, които обаче да са в състояние що-годе да вършат и по-сериозна работа. За сметка на това обаче има доста голям брой чисто професионални машини, чиято цена обаче започва от 3500–4000 лв. и бързо расте.

Именно нишата между тези два твърде раздалечени един от друг класа заемат стационарните циркулярни триони на Elektra Beckum.

Вярно е, че описаните по-долу машини нямат отлети от алуминиеви или други сплави масивни тела, липсват и подрязващи от долната страна циркулярни дискове, все характерни за професионалната техника съществени детайли. Същевременно, обаче, по своите работни характеристики и най-вече по точността на настройките, гарантиращи точно рязане, тези машини биха могли да намерят приложение и в професионалната работилница. Към предимствата им трябва да се притури и малкото им тегло, което ги прави удобни за преместване или пренасяне. И най-вече – всичко си има своята цена, важното е тя да бъде оптималната за всеки конкретен случай. При машините на Elektra Beckum вместо с лята и много стабилна конструкция основните детайли са изработени от шанцована оребрена стоманена ламарина. За сметка на това цената на машините на тези машини е от два до три пъти по-ниска от най-евтините представители на професионалния клас. Поради тази причина самият производител определя мястото им в преддверието или като първа стъпка в света на професионалната техника.

Макар и лесно подвижни, описаните по-долу машини на Elektra Beckum се числят към групата на стационарните. Те не конкурират, а допълват масово разпространените ръчни електрически циркулярни триони, като при това предоставят значително повече възможности за професионална работа: по-точно, по-бързо и удобно, по-безопасно рязане.

Тук ще разгледаме две групи машини, които според нас представляват и най-голям интерес за българския майстор – бил той професионалист или любител.

 

Строителни циркулярни триони BKS 400 и BKH 450

Това са специализирани машини, предназначени за работа на строителната площадка – предимно грубо рязане на дъски, бичмета и греди за изграждане на кофражи и на дървената конструкция на покрива. Предназначени са за работа в екстремни условия и натоварване. Моделът BKS 400 позволява рязане на дървени материали с максимална дебелина 140 mm, което на практика означава, че може да се използва за напречно рязане на греди и за тяхното надлъжно разбичване, когато това се налага. Циркулярният диск на машината има външен диаметър 400 mm, а височината на рязане е фиксирана и не може да се променя.

Плотът на машината е изработен от щанцована поцинкована ламарина, а електродвигателят е неподвижно закрепен към него. Моделът BKS 400 се доставя в две разновидности, които се различават по мощността на електродвигателите и съответно по захранващото напрежение. Единият е с мощност 3,1 kW при 220 V, докато другият работи с трифазен ток, а мощността му е 4,2 kW.

Размерите на плота са 1000 х 660 mm. Върху него е закрепен метален линеал за опора при плъзгане на рязаните предмети. Машината тежи 90 kg и като цяло има масивна, здрава и устойчива на не особено деликатно третиране конструкция.

Моделът BKH 450 запазва основните характеристики като здравина и устойчивост на предишната машина, но има редица подобрения. Основното е, че височината на циркулярния диск над работния плот може да се регулира плавно в границите 15-140 mm. Това позволява по-прецизно рязане на дъски, защото може да се подбере оптималният ъгъл, под който зъбите на диска да се врязват в дървото. Не на последно място правилният избор на височината на диска влияе и върху безопасността при работа, защото съвсем малка част от диска се показва над рязания материал и по-лесно се покрива с предпазителя. Машината работи със същия циркулярен диск като предишната машина, еднакво е и теглото им. Новост са и плъзгащите се върху плота водачи за надлъжно и напречно рязане. Доставя се с в две разновидности, съответно с трифазни електродвигатели с мощност 3,2 и 5,5 kW.

 

Циркулярни триони TKHS 315 C/ TKHS 315 M

Това са универсални машини за точно рязане и разкрояване на различни детайли от масивна дървесина или плочи от дървесни материали. Всички машини от серията TKHS 315 отговарят на последните европейски стандарти за сигурност и безопасност при работа. Максималната дебелина на рязания материал е 85 mm, а при модела TKHS 315 М циркулярният диск може безстепенно да се накланя под ъгъл до 45° и съответно да реже под наклон. Като се изключи възможността за регулиране по височина и наклон на положението на циркулярния диск, по останалите си характеристики двете машини малко се отличават една от друга. Големината на плота на TKHS 315 C е 800х550 mm, докато при TKHS 315 М е 800х600 mm. И двете имат приставки за удължаване на плота по дължина с големини съответно 800х600 mm и 795х510 mm, което е несъмнено удобство при рязане на дълги детайли. Стандартните конфигурации се доставят с циркулярен диск с твърдосплавни пластини на зъбите и външен диаметър 315 mm. Броят на зъбите е 24, т.е. те са универсални дискове най-подходящи за напречно и надлъжно рязане на детайли от мека дървесина. Допълнително могат да се доставят и дискове с брой на зъбите 48, 56 и 80, като последният е предназначен за съвсем фино рязане на детайли от масивна дървесина или мебелни плочи. И двете машини имат плот от дебела поцинкована стоманена ламарина. Краката им са огънати също от ламарина и имат прахово защитно покритие. Циркулярният диск е закрепен директно към вала на електродвигателя и се върти с честота 2700–2800 minˉ¹ в зависимост от модела на електродвигателя. Той се намира в защитен кожух, който посредством гъвкав гофриран маркуч се свързва към прахосмукачка за отвеждане и събиране на стружките и прахта. Това позволява в много голяма степен да се поддържа чистота в помещението и въздухът да не се насища с дървесна прах. Както вече споменахме при модела TKHS 315 C двигателният блок е неподвижно закрепен към плота, т.е. циркулярният диск не може да се регулира по височина или да се накланя. Това прави машината по-подходяща за грубо, характерно за строителството рязане на дъски и бичмета, и в по-малка степен за мебелно дърводелство. За сметка на това тя е значително по-евтина, като цената ù е 690 лв. с ДДС. TKHS 315 C се доставя с асинхронен електродвигател с мощност 2000 W и захранващо напрежение 220 V.

Моделът TKHS 315 M се намира едно стъпало по-високо към професионалната техника и в по-голяма степен отговаря на претенциите на професионалните дърводелци. Затова избрахме именно него за тестване в редакцията. Понеже получихме машината в напълно сглобен вид, не можахме да се насладим на тръпката да я сглобим детайл по детайл, в какъвто вид се доставя опакована в кашон. За сметка на това, даже и без да се демонтират краката ù с лекота я превозихме с лека кола-пикап. Освен, че не е тежка (само 64 kg), тя лесно може да се премества от един човек с помощта на две колела, монтирани към едната двойка крака и две ръкохватки.

Противно на опасенията ни плотът, макар и изработен от сравнително тънък стоманен лист, се оказа достатъчно устойчив и стабилен. Основното предимство на този модел е възможността двигателният блок, заедно с циркулярния диск да се повдига или снижава в границите 0–85 mm и да се накланя под ъгъл от 0 до 45°. Повдигането се извършва плавно и най-вече точно чрез самозадържащ червячен механизъм, като височината на диска над плота се отчита по разграфен нониус. Накланянето става с помощта на зъбен венец и малко зъбно колело.

Двата водача са изработени от алуминиева отливка. Надлъжният може лесно и точно да се премества и фиксира, като разстоянието между него и диска се отчита по разграфена скала. Водачът за рязане под ъгъл също е разграфен и може да се движи паралелно на канта на плота при подаване на детайла за напречно рязане. Това позволява прецизно рязане под единичен или даже двоен герунг, когато и циркулярният диск е наклонен спрямо плота. Моделът TKHS 315 M се доставя с електродвигател по избор: 2,5; 3,1; 3,4 и 4,2 kW, като двигателите с мощност 3,4 и 4,2 kW са за трифазен ток. За включване на машината към мрежата е необходим специален щекер по евростандарт (16 A с 5 отвора), който се купува допълнително. Цената на машина, комплектувана с най-мощния двигател е 1323 лв. с ДДС.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото