В категории: Брой 3-4/2004, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Хидроизолация

Инструмент за фуги

Силиконовите пасти са универсалният материал за запълване и уплътняване на различни по широчина фуги и други пролуки. В зависимост от конкретното приложение се използват пасти с широк диапазон от свойства като: адхезионна способност към различни материали, издръжливост на охлаждане и нагряване (примерно –40 °С до +180 °С), дълготрайна еластичност след втвърдяване, устойчивост на ултравиолетови лъчи и т.н. Силиконовите пасти изместиха класическия маджун при монтиране и уплътняване на прозоречните стъкла, използват се във всички бани и кухни за уплътняване на фугите около умивалници, вани и други санитарни прибори. С тях се запълват и деформационните фуги при външни настилки от керамични и други плочки. Специални пасти на силиконова основа, устойчиви на нагряване до около 300 °С, се използват за уплътняване на фуги при печки, камини или отоплителни котли.

Във всички ръководства се дават указания как да се подготви основата и да се шприцова силиконовата паста, но, поне ние, не сме срещали описание на това, как да се премахват старите уплътнения. Това нерядко се налага, когато силиконовият шев започне тук-там да се отлепва от основата, или пък повърхността му да потъмнява до черно, което често се наблюдава при уплътнения в силно влажна среда. Независимо, че повечето от пастите, предназначени за такива условия, съдържат специални фунгицидни вещества, които предотвратяват или силно потискат образуването на микроорганизми (плесени, гъбички и бактерии), това явление често се наблюдава и причинява почерняване на уплътнителния шев.

Кардиналното решение в такива случаи е старото уплътнение да се отстрани и подмени с ново. За всяка дейност си има подходящият специализиран инструмент – в случая това е Fugenhai. Той е производство на немския концерн Henkel, който е водещият производител в света на силиконови уплътнителни пасти. Инструментът е изключително удобен и ефективен, а цената му е пренебрежимо малка. Изработен е от устойчива на износване твърда пластмаса, която не уврежда повърхността, например на плочките или перваза на ваната, за разлика от стъргането с метални остриета. Има три работни накрайника – две остриета в единия и плосък шпахтел в другия край. Челното острие служи за отстраняване на силиконовия шев чрез движение напред. Използва се за прекъсване на шева или при обработка в краищата му в близост до ъгли. Намиращото се от долната страна острие се използва за отделяне на силиконовия шев – краят му се подхваща и се отделя при приплъзването на инструмента. Плоският шпахтел се използва за премахване на втвърдени остатъци от силиконовата паста върху равни повърхности.

След премахване на силиконовия шев, тук-там остават полепнали остатъци върху основата. Те може да бъдат механично почистени чрез изстъргване или това да се направи по химичен път, като се използва специалният препарат Silikon Еntferner на Henkel. Той разтваря, без да остават следи, остатъци от силиконова паста с дебелина на слоя до 2 mm. Освен това е отлично средство за подготовка на фугите преди шприцоване на новата силиконова паста, като подобрява адхезията между тях.

Освен този инструмент Henkel произвежда още един – също така несложен, евтин и същевременно много ефективен. Той наподобява пластмасова чаена лъжичка и служи за оформяне и заглаждане на току-що нанесената силиконова паста. За съжаление, този инструмент засега не се предлага на българския пазар.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото