В категории: Бани и кухни, Брой 3-4/2004, Дърводелство и обзавеждане

Нови решения за кухнята от Hettich

Едва ли някой се съмнява, че кухнята е най-сложното за обзавеждане помещение в жилището. Тя заема централно място по важност в жилището, защото служи за приготовляване на храната, а често е и място за хранене, когато няма отделно трапезария. В кухнята се съхраняват хранителните продукти, съдовете и непрестанно умножаващите се електрически уреди за приготовляване на ястията. Мястото по правило никога не стига и затова непрестанно се търсят оригинални, нестандартни доскоро решения. При проектирането на мебелите се цели постигане на максимално удобство при работа и естествено – най-рационално използване и на последния квадратен сантиметър площ.

Постигането на тези цели е възможно само чрез използване на най-съвременни механизми, област в която немската фирма Hettich е водещ производител. Определено може да се каже, че определящи за качеството на съвременните кухненски мебели са специализираните механизми, фабрично произведените чекмеджета или плъзгащите се тесни шкафове, олекотените остъклени вратички от тесен алуминиев профил, специалните механизми за ефективно използване на ъглови шкафове – въртящи се или чрез изтегляне извън шкафа на неговото съдържание при отваряне на вратата и др. Без тези механизми при най-добро желание, висш майсторлък и модерни дърводелски машини никой не може да направи кухненски мебели, които да се отличават съществено от някогашните талашитени „сандъци“, хармониращи с панелните ни кухни. Редовните читатели на списанието ни вече познават част от най-оригиналните решения на конструкции на кухненски мебели, произведени с механизмите на Hettich (НС 7–8/2002), както и с конкретни решения за окачване на въртящи и плъзгащи се врати, технология за монтиране на пантите при различни видове врати (НС 7–8/2002, НС 9/2002, НС 11–12/2002), както и монтиране на чекмеджета с помощта на сачмени метални водачи Quadro (НС 1–2/2003, НС 3–4/2003). Статия за разглобяемите сглобки на Hettich е публикувана в НС 5–6/2003.

Интересът към модерното и все по-съвършено обзавеждане на кухнята винаги ще бъде актуален и не случайно щандът на фирма КИРОВ по време на изложбата „Техномебел“ в столицата в началото на април т.г. бе един от тези, които привличаха най-много посетители – и специалисти, и мераклии да имат в дома си кухненски мебели като показаните на щанда. Тук за пръв път бяха показани най-новите механизми и решения за кухненски мебели на Hettich, реализирани в една примерно произведена и монтирана кухня.

След закриване на изложбата тази кухня-експонат бе пренесена и повторно монтирана в търговския център на КИРОВ, намиращ с в квартал Люлин в столицата. Там всеки може лично да се убеди в уникалните възможности на произведените с елементи на Hettich мебели. Ние ще се постараем да представим част от тях и да насочим вниманието ви към най-оригиналните и ефективни решения.

Забелязахме, че още от вратата на магазина мнозина се упътваха към оформения кухненски кът, привлечени от елегантния вид на мебелите, и с мисълта, че целият комплект или отделни модули се продават. Затова държим да подчертаем, че като единствен вносител у нас на продуктите на Hettich в търговския център КИРОВ се продават механизмите, необходими за изработване на изложените тук мебели, както и на всевъзможни мебели за обзавеждане на детската стая, на спални или всекидневни помещения, кабинети и офиси. Тези продукти са необходими не само на производителите на мебели. С тях всеки, който желае и притежава умения, може сам да изработи мебелите за дома си, и то с гаранция, че те няма да отстъпват на фабричните образци.

Разбира се, има детайли, които не е възможно да бъдат произведени в която и да било мебелна работилница, била тя и най-добрата. Такива са готовите чекмеджета с метална носеща конструкция, въртящите се или изтеглящи се навън механизми за разположени в ъглите шкафове, остъклените вратички с метална рамка и др. Затова и за професионалния мебелист, и за любителя-дърводелец решението е едно и също – тези детайли се поръчват във фирма КИРОВ по зададени от клиента размери и се получават готови директно от Hettich. Тук остава само да се разкроят и сглобят плочите за корпуса на мебелите и към него да се монтират готовите детайли. Това решение гарантира съвършенството и безотказното функциониране на произведените мебели и в много голяма степен позволява на домашните майстори да станат творци едва ли не „на чудеса“ в своята кухня.

Още беглият поглед върху експерименталната демонстрационна кухня създава впечатлението, че плътните врати все повече отстъпват място на леки, с алуминиева рамка, остъклени конструкции. И още нещо – повечето от вратите се отварят чрез плъзгане встрани или нагоре. За пръв път е показано изключително елегантно и същевременно технически съвършено решение за затваряне на отвора при ъглови шкафове с монтиран във вътрешността им въртящ се механизъм. Продължава да властва решението за изпълнение на долния ред шкафове (стоящите върху пода) във вид на големи изтеглящи се докрай чекмеджета вместо класическите шкафове с обикновени вратички и рафтове, при които човек трябва да приклекне и даже да застане на колене, за да достигне до поставените по-навътре предмети. Отново виждаме и изтеглящите се напред тесни и с различна височина шкафове, изключително подходящи за оползотворяване на тесни ниши и подреждане на бутилки, препарати за миене на съдове и др. Очевидно това решение е оптимално и засега няма заместител.

Преди да опишем някои конкретни конструкции, ни се иска да подчертаем това, което, според нас, е най-характерно за новата система (Silent System) при монтиране на врати и чекмеджета – това е стремежът напълно да изчезне неприятният звук от блъскане на чекмеджета при тяхното затваряне, както и тракането на вратите. То не може да се избегне, защото и без вратата да бъде блъсната, ударът се получава под въздействие на пружинния механизъм на пантите. Решението на проблема е в монтиране на специални амортисьори, които омекотяват удара. Така например новите сачмени метални водачи за чекмеджета на Hettich (Quadro V6 и Quadro V6+) се произвеждат с вграден амортисьор, който, даже и при силно блъснато чекмедже, спира негово движение няколко сантиметра преди то да се удари, като движението завършва съвсем плавно и същевременно със силно придърпване и прибиране на чекмеджето до упор.

Подобно решение има и за омекотяване на удара при затваряне на вратите на шкафовете. За тази цел се предлагат четири вида амортисьори, два от които се монтират към дъното и тавана на шкафа, един се вкопава в отвор ∅10, а четвъртият вид е направен така, че директно се закрепва, без какъвто и да било инструмент върху рамото на вече монтирана панта. Това означава още, че не бива да се завижда на тези, които сега правят мебелите си, защото амортисьори може да се купят отделно и да се поставят върху панти на Hettich (Intermat и Ecomat) при вече готови шкафове. С изключение на амортисьора, който се вкопава, останалите имат в задната си част винт за регулиране на хода на буталото и оттук на разстоянието, от което движението на вратата се поема от амортисьора. При избутване буталото сгъстява намиращия се в цилиндъра въздух, който изпълнява ролята на пружина. След това започва постепенно да излиза през малък отвор и така вратата се притваря плавно. Броят на необходимите амортисьори зависи от височината на вратата. При врати с височина до 900 mm се препоръчва поставяне на два, а при врати с височина до 2000 mm се поставят по три амортисьора на врата. За врати, които се повдигат нагоре, също се произвеждат специални амортисьори, подобни на използваните за повдигане на задната врата на автомобилите.

От новите конструкции най-силно впечатление ни направи решението за ъглови шкафове Turn Motion. Няма кухня без такива тесни места, наричани още „мъртво пространство“. Оптималното решение за ефективното им използване са специални шкафове с разположен във вътрешността им метален механизъм с въртящи се полици. Поставените върху тях предмети стават лесно достъпни чрез завъртане на полицата. Единственият проблем, който възниква, е вратата на подобен шкаф. Hettich обаче е намерил ефективно и елегантно решение – изработена е от дъгообразно огънат алуминиев лист. Тя се върти заедно с механизма – при натиск тя се прибира навътре и може да се завърти заедно с полиците. Когато отново се върне в първоначалното си положение, пружинен механизъм я избутва автоматично напред и тя се затваря плътно.

Новост са и свързаните вратички Vertico Synchro, които се движат срещуположно във вертикална посока. Когато едната се дръпне надолу, например, едновременно с нея другата се повдига нагоре и средните два рафта стават достъпни. Когато са прибрани една до друга, достъпни са най-горният и най-долният рафт, а средните два са затворени.

Друго интересно решение е двукрилата остъклена вратичка с метална рамка. Двете крила са съединени помежду си с две шарнирни панти, свободният край на едната вратичка е монтиран с изхвърлящи панти към страницата на шкафа, а свободният край на другата с помощта на специален механизъм е захванат и се плъзга по водеща шина. Така при напълно отворено положение на двете вратички се открива пълен достъп до шкафа, като същевременно не стърчат прекомерно и не пречат. Според специалисти, посетили щанда на КИРОВ по време на „Техномебел“, уникалното в конструкцията на тази вратичка са специалните панти и водещият по шината механизъм, пригодени за монтиране на куха метална рамка, широка само 18 mm.

Накрая водещият специалист за техниката на Hettich г-жа Анатолия Ракова ни демонстрира необикновеното в иначе съвсем обикновената наглед маса Top Motion. След задействане на скрит под плота ù механизъм височината на масата може плавно и безстепенно да се регулира. Очевидно, при мебелите, изпълнени с механизмите на Hettich, няма нищо обичайно.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото