В категории: Брой 1-2/2004, Водопровод и канализация, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти, Строителство

Фрези за канали

За първия брой на „Направи сам“ през тази година решихме да изберем две машини – фрези за канали, от все по-разширяващата се колекция на „Спарки Елтос”. Причината за това е, че тези машини, по наше мнение, са изключително „попадение в десетката“ преди всичко за всеки професионалист, който си изкарва хляба с прокарване на вкопани в стени, подове или тавани инсталации – електрически, телефонни, компютърни мрежи, водопроводни, отоплителни или газопреносни инсталации и др. Това е голяма по обем работа и не случайно се смята, че, когато сградата се вдигне до покрива, е свършена едва половината от работата. Довършителните работи са много трудоемки и скъпи, а голяма част от тях се пада именно на различните инсталации. Който не е къртил в зидария, да не говорим пък в бетон, канали с чук и длето, или в идеалния случай с електрически перфоратор, той трудно може да осмисли значението на инструмент като фрезата за канали. Ако пък каналът трябва да се прокопава в стена, иззидана с тухли четворки, това най-често може да се определи като погром, защото твърдите, но крехки стени на тухлите се разрушават безразборно и на най-непредвидимите места. В резултат на това вместо канал с необходимата широчина се получава умалено подобие на американския „Гранд каньон”. Така не само се похабява труд, троши се и се отслабва стената, а след това пораженията трябва да се кърпят с варов разтвор и парченца тухли. Отново ненужен разход на време и пари.

Фрезите за канали представляват голям интерес и за домашните майстори, на които от време на време се налага дострояване на къщата или на стопанска пристройка към нея, където неминуемо се стига до прокопаване на канали за инсталациите.

Машините за прорязване на канали може да се разглеждат и като две, обособени в една. Едната е самата фреза, а втората е модификация на добре познатата от десетилетия и наложила се с високото си качество не само на българския, но и на международните пазари ъглошлифовъчна машина, която може да се възприеме, според нас, и като емблема на Ловешкия завод. Не случайно на последния технически панаир в Пловдив двете фамилии ъглошлифовъчни машини на „Спарки Елтос”– M750 и М750Е и МВА2300 и МВА2500, бяха отличени със златни медали. За тези машини има регистрирана и заявка за издаване на европейски патент.

Фреза FK 30

Първо ще представим по-малката машина, която по мнение на търговците се харчела „като топъл хляб“. Това е лесно обяснимо, защото е компактна и сравнително лека (3,9 kg). Поради това с нея се работи по-лесно при изрязване на канали във вертикални стени. Макар и по-малка, тази машина е в състояние да покрие преобладаващата част от потребностите в практиката – издълбава канали на дълбочина до 30 mm и широчина от 3 (с един диск) до 29 mm. Тези размери са напълно достатъчни за полагане на гофрирани тръби за електроинсталации, а така също и за прокарване на тръбопроводи от пластмасови или медни тръби. Не на последно място голямото търсене се дължи и на ниската цена.

За задвижващ агрегат е използвана специално конструирана ъглошлифовъчна машина MB 1200C с повишена мощност – 1200 W, и честота на въртене на празен ход 9600 min–1. Тя притежава всички характерни за ъглошлифовъчните машини на „Спарки Елтос”технически характеристики:

» Електронно поддържане на постоянна честота на въртене, плавно пускане и защита срещу претоварване на електродвигателя.

» Надежден и мощен електродвигател с двойна изолация на намотките.

» Качествен износоустойчив редуктор с кутия от лека и здрава алуминиево-магнезиева сплав.

» Прецизни, високооборотни котвени лагери и лагери за редуктори, производство на водещи фирми – INA, FAG.

» Механизъм за застопоряване на шпиндела при смяна на диска.

» Самоизключващи се четки.

» Тялото и ръкохватките на машината са изработени от висококачествена, годна за рециклиране пластмаса PA6 GF30, усилена с 30% стъклени влакна.

Машината работи с метални дискове с диамантни зърна, предназначени за сухо рязане, и външен диаметър 125 mm. Тя реже едновременно с два успоредни диска, като разстоянието помежду им може да се регулира стъпаловидно, съответно да се получат канали с широчина 3, 7, 8, 11 ,12, 15, 16, 19, 20, 23, 24 и 29 mm. Дисковете се монтират към шпиндела на машината с помощта на пакет от дистанционни шайби, като от разположението им зависи широчината на канала.

Режещите дискове се намират в похлупак от лека и здрава алуминиево-магнезиева сплав, който плътно опира в стената и предпазва от изхвърчане на твърди частички, както и намалява замърсяването с прах. Понеже изрязването на каналите винаги е свързано с отделяне на голямо количество строителна прах, настоятелно се препоръчва машината да се свърже с прахосмукачка. Независимо от това трябва да се работи с предпазна дихателна маска и защитни очила.

Дълбочината на рязане предварително се регулира чрез преместване и фиксиране на предпазния кожух. Машината се пуска без товар и след набиране на максимални обороти предната двойка колелца се допират до стената и машината се притиска плавно, докато задните колела също опрат. След това се придвижва равномерно без претоварване на двигателя по продължение на изрязвания канал. След като стените на канала се изрежат, материалът между двата среза се изчуква с длето на ръка или с малък къртач (перфоратор), като отличния модел BPR 241СЕ на „Спарки Елтос”.

Скоростта на изрязване (без изкъртването) на канал с широчина 29 mm е около 0,5 m/min в тухлен зид и около 0,2 m/min в бетон.

Фреза FK 65

Машината принципно не се различава от по-малкия модел, освен по мощност и големина. Тя се задвижва от значително по-мощен вариант на ъглошлифовъчна машина, с електрическа мощност 2000 W и честота на въртене на диска 9600 min–1. Диаметърът му е 230 mm. Съответно и теглото на машината е по-голямо – 8,4 kg. Предназначена е за изрязване на канали с дълбочина от 20 до 65 mm и широчина 9–40 mm. При необходимост от изрязване на по-широки канали се реже с един диск, като се прокарват два или повече успоредни един на друг среза.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото