В категории: Брой 1-2/2004, Инструменти, Ремонти

Електропневматични перфоратори SKIL 1760 и SKIL 1755

През януари т.г. SKIL пусна на пазара два нови перфоратора, като за първи път този клас машини на фирмата са изпълнени по класическата пневматична технология на професионалните перфоратори. При нея електродвигателят задвижва бутало, което периодично сгъстява въздуха в пневматичния цилиндър, а въздухът от своя страна изхвърля напред т. нар. „летящо бутало“ с ударник, който удря върху опашката на работния инструмент – свредло, шило или длето. Честотата на ударите е 5900 в минута. Така няма директна връзка между двигателя и редуктора от една страна и работния инструмент от друга, което значително удължава живота на машината и позволява значително по-голямо и продължително натоварване. Същевременно предаваната директно върху опашката на инструмента енергия е значително по-голяма, което пък увеличава пробивната мощ на машината.

По-мощният от двата перфоратора, моделът SKIL 1760, има енергия на удара 2 J, поради което се нарежда в най-разпространения и най-често използван клас машини с универсално предназначение. Той има три режима на работа: пробиване само чрез въртене, пробиване чрез въртене и удари върху свредлото, къртене при изключено въртеливо движение. Захващането на инструмента е SDS Plus, като в комплекта на машината има патронник с такава опашка и се използва за закрепване на свредла с цилиндрична опашка за метал или дърво. Перфораторът има двигател с мощност 800 W и е предназначен за пробиване на отвори в стомана с диаметър до 13 mm, в дърво до 35 mm и в бетон до 26 mm. При изключено въртеливо движение машината работи като къртач със сравнително ограничени и същевременно напълно достатъчни за преобладаващия брой случаи възможности, като например изкъртване на тухлена зидария около отвори за врати и прозорци, прокопаване на канали и пробиване на големи отвори в тухлен зид, изкъртване на стари облицовки от стенни или подови плочки и слепващия ги разтвор, малки корекции на бетонни елементи и др.

Честотата на въртене се регулира плавно в диапазона от нула до 1100 min–1. В пусковия бутон е вграден регулатор за предварително избиране на максималната честота на въртене при натиснат докрай бутон. Посоката на въртене може се променя, което позволява машината да се използва и за завиване на винтове. Теглото на машината е 3,3 kg, а цената ù – 319 лв. с ДДС.

Перфораторът SKIL 1755 има двигател с мощност 650 W, а енергията на удара върху опашката на инструмента е 1,6 J. Съответно на това максималният диаметър на отворите в бетон е 22 mm, а в дървесина – 30 mm. Останалите параметри на машината са като при предния модел.

Моделът SKIL 1760 се доставя в комплект с шест SDS Plus свредла с диаметър от 6 до 18 mm, а моделът SKIL 1755 с пет свредла с диаметър от 6 до 16 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2004, Инструменти, Ремонти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото