В категории: Брой 1-2/2004, Градина, Отопление

Ужасът на кютуците

Зима е и все повече хора предпочитат да се отопляват с дърва, вместо с електричество или нафта. Свидетелство за това са бързо роящите се тържища с камари дърва за огрев покрай околовръстното шосе на София. В условията на пазарна икономика и свободен избор на енергоносителя, очевидно, отопляването с дърва има своите икономически предимства, а освен това нищо не може да замени насладата от открития огън в камината.

Дървата за огрев най-често се продават нарязани и подредени на палета по около 1 m³ всяко. Поради това рядко се налага допълнителното им напречно рязане. Когато обаче са по-дебели, те трябва да се нацепят на няколко парчета. И тогава настъпва моментът показаният тук топор да блесне с качествата си. Уверяваме ви, че е достатъчно да го вземете в ръце и след първото нацепено дърво и през ум повече няма да ви мине мисълта да посегнете към нашенската стара познайница – обикновената брадва. Изкована под чука на някой ковач от стомана с неизвестно качество, малка маса и голямо ухо за дървената дръжка – технология, която не се е променила от няколко столетия насам.

Първото отличие от обикновената брадва и същевременно много голямо предимство на показания на снимката топор е голямата му маса – 3 kg, на металната част. В съчетание с оптималната разклинваща форма на острието при минимално усилие, почти само под въздействие на земното ускорение, в повечето случаи е достатъчен само един-единствен удар, за да се разцепи и най-твърдото, с усукани дървесни влакна парче дърво. Иначе казано, разклинващата и съответно разцепваща сила на топора е толкова голяма, че, както се казва, той работи от само себе си. Достатъчно е да се вдигне над главата и острието му да се насочи към желаното място за разцепване. Топорът е изработен от здрава ударо- и износоустойчива стомана, поради което и след доста интензивна употреба не забелязахме видимо затъпяване на острието. Задната му страна е оформена с плоско чело като чук.

Друго много важно предимство на този топор пред обикновените брадви е изключителната здравина на дръжката, изработена от силно удароустойчиви и практически вечни армирани стъклопласти. Освен това връзката между дръжката и металната част е усилена със специални епоксидни смоли, които правят разделянето им практически невъзможно. В допълнение на това в долния край на дръжката има специален еластичен предпазител, който защитава дръжката от нараняване при недобре прицелен удар и съприкосновение между дръжката и цепеното дърво. Комплексът от мерки за обезопасяване на работата с топора се допълва от специалното еластични с релефно-грапава повърхност покритие, което прави държането на инструмента здраво и сигурно. Качествата на топора са гарантирани от производителя, като инструментът носи щемпелите за съответствие с немските сертификати TÜV и GS, без които той не би могъл да се продава в която и да било държава от Европейския съюз.

С две думи, този топор е отличен инструмент за разцепване на дърва, съчетаващ висока ефективност и максимална сигурност срещу нежелано изхвръкване на металната част, повреждане и счупване на дръжката. Ако приемем, при това с пълно основание, че напречното рязане на дървата вече изцяло се извършва с електрически или бензинови верижни триони, чиито цени паднаха до цените на сравнително добра бормашина, а топорът е без конкуренция при цепенето на дърва, очевидно, обичайните антични брадви скоро ще останат на пазара само като инструмент за кастрене на средно дебели клонки на отсечени дървета.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ужасът на кютуците”

стефан янков | септември 12th, 2013 at 8:20 am

От къде мога да си го купя и на каква цена?

„Направи сам“:
Описаният в статията модел е от 2004 г., а към днешна дата качествен топор за цепене на дърва може да бъде закупен от фирма „Ташев-Галвинг“.
Вижте на посочения тук адрес в електронния магазин на фирмата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2004, Градина, Отопление

Ключови думи


 
към началото